Guide: Her er den moderne mand også i kønsknibe

Fem film og serier med manderollen til forhandling.

Film og tv

Den svenske film 'Force Majeure' handler om en mand, der vælger sin iPhone frem for konen og børnene, da en lavine truer med at skylle ned over deres skihotel.

Men Ruben Östlunds film, der i dag er blevet anmeldt til seks hjerter i Politiken, er langt fra den første, der tager den moderne mand under behandling:

The Affair (Showtime, tv-serie, 2014-)

Ægteskabsbedrageren Noah bøvler med sin livskrise som falleret romanforfatter og med at modstå en servitrices vuggende hofter.

Seriens tvetydige fortælleform, hvor begge parters synsvinkel repræsenteres, både sympatiserer med og rister antihelten Noahs potente selvindbildninger og konfliktfyldte begær.

This is 40 (Judd Apatow, 2012)

Instruktør og producer Judd Apatows komedieunivers belyser altid det moderne menneskes ynkelige livskriser – her i en både tør og sødladen parforholdskomedie, hvor Paul Rudd giver den som rocknostalgisk pladeselskabsmand, der gemmer sig fra sit forpligtende familieliv ude på toilettet med sin iPad.

Sandheden om mænd (Nikolaj Arcel, 2010)

Manuskriptforfatteren Mads (Thure Lindhardt) er prototypen på den moderne mands Peter Pan-kompleks i denne metakomedie om livets dramatiske kurver: I trediverne gribes han af panisk angst for ikke at leve livet ’maks.’ nok og flygter fra kæreste og udsigterne til et voksenliv ved at genopføre sine udskejende tyvere.

Om heste og mænd (Benedikt Erlingsson, 2013)

I en lille islandsk bygd, hvor heste er fundamentet for beboernes menneskelige relationer, kan den ærekære enkemand Kolbeinn ikke tolerere ydmygelsen, da hans smukke hoppe, mens han selv sidder i sadlen, bliver bedækket godt og grundigt af en kvindes virile hingst.

Det bliver en tragikomisk fremstilling af mandens dummeste maskulinitetsidealer.

Louie (FX, tv-serie, 2010-)

Ingen formidler den hvide heteroseksuelle mands bøvl, skam og pinsler så godt som den rødskæggede komiker Louis C.K., der med sin hængemulede persona, Louie, ingen grænser sætter for egen ynkelige – og befriende ærlige – selvudlevering.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden