'Ida' er et drama med bl.a. Dawid Ogrodnik og Agata Trzebuchowska, instrueret af Pawel Pawlikowski 'Ida' er en visuelt slående og poetisk film om at søge (og finde) sandheden - og sig selv. Historien udspilles i Polen i de tidlige 1960'ere. Anna har mistet begge sine forældre under Anden Verdenskrig og er vokset op i et kloster. Som ung novice er hun klar til at aflægge nonneløftet, men først må hun opsøge sin sidste nulevende slægtning. Hendes seksuelt frigjorte og noget letlevende tante Wanda vender op og ned på Idas liv, og artige hemmeligheder bringes for en dag. Pawel Pawlikowski har ikke kun bedrevet en massivt prisvindende film med en billedside af en helt anden verden (i gnistrende sort-hvid), han han har også formået at kaste et friskt og fordomsfrit blik på et kontroversielt emne, ikke mindst i Polen, nemlig forholdet mellem katolikker og jøder under Anden Verdenskrig. Kilde: Camera Film

Film og tv

Polsk storfilm vinder pris i EU-Parlamentet

Filmen 'Ida' om en ung pige i 1960'ernes Polen hiver priser hjem for tiden.

Film og tv

EU-parlamentarikerne istemmer hyldesten til den anmelderroste sort-hvide polske film 'Ida' og tildeler i dag filmen EU-Parlamentets Lux-Filmpris 2014

Prisen i form af filmrulle blev onsdag overrakt af EU-Parlamentets formand, Martin Schultz, i Strasbourg.

'Ida' var oppe imod den slovakiske film 'Class Enemy' af instruktøren Rok Bicek og franske 'Bande de filles' af instruktøren Cèline Sciamma.

Sidste år vandt den belgiske film 'The Broken Circle Breakdown' af Felix Van Groeningen prisen.

Afgørende erfaring for Ida

Lørdag aften fik 'Ida' også hovedprisen for bedste europæiske film ved årets European Film Awards.

LÆS ARTIKEL

Filmen handler om den unge Anna, som i efterkrigstidens kommunistiske Polen vil gå i kloster som nonne, da hun pludselig af sin hidtil ukendte moster erfarer, at hun er jøde og faktisk hedder Ida, og at hendes forældre blev dræbt af nazisterne.

Det er den polskfødte instruktør Pawel Pawlikowski, der står bag 'Ida', og han fik også prisen som Europas bedste instruktør i 2014, ligesom han blev hædret som bedste manuskriptforfatter sammen med Rebecca Lenkiewicz.

Prisen fik også den eftertragtede publikumspris ved prisuddelingen i Riga.

Det danske fodaftryk

To af filmens producere, Sofie Wanting Hassing og Christian Falkenberg Husum, er i øvrigt danske.

Det samme gælder Kristian Eidnes Andersen, der har komponeret musikken til den anmelderroste film, som også er nomineret til en Golden Globe.

Baggrunden for Lux-Filmpris er, at film afspejler nutidens og ofte fremtidens samfund, de fortæller historier, nogle gange europæernes egne historie, og prisen gives da også til film, der hylder den europæiske identitet.

I 2007 lancerede Europa?Parlamentet prisen for at øge distributionen af film i hele Europa og samtidig stimulere refleksion og debat på europæisk plan.

Parlamentet finansierer undertekster på de 24 officielle sprog i EU.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce