Billboard. Et stort banner for den satiriske 'The Interview' pryder Arclight-biografen i Los Angeles, hvor der skulle have været premiere.
Foto: Damian Dovarganes/AP

Billboard. Et stort banner for den satiriske 'The Interview' pryder Arclight-biografen i Los Angeles, hvor der skulle have været premiere.

Film og tv

Overblik: Forstå sagen om Nordkorea-filmen 'The Interview'

Sony Pictures Entertainment har valgt at udsætte film efter terrortrusler i et Nordkoreansk hackerangreb. Politiken giver et kort oprids af sagen.

Film og tv

Hvad der skulle have været en uskyldig julekomedie er på kort tid blevet til en international sag om ytringsfrihed. Her er et overblik over sagen:

Hvad er det for en film?

Filmen 'The Interview' er en komedie om to journalister (spillet af Seth Rogen og James Franco), der besøger Nordkorea og myrder lederen Kim Jong-un. Manuskriptet er skrevet af Dan Sterling, der tidligere har stået bag episoder af 'South Park', og arbejdet for Jon Stewart på 'The Daily Show'.

Trussel om terror får amerikanske biografer til at droppe kontroversiel film. Kilde: Columbia pictures

Hvordan har Nordkoreas reaktion været?

Alerede for et år siden, da filmen var under produktion, blev den taget særdeles seriøst af styret. der bragte filmen på bane over for FNs generalsekretær Ban Ki-moon og bad ham stoppe den. Diktaturstatens regering sendte også en direkte trussel til USA's præsident Barack Obama om, at man opfatter filmen som en »krigshandling«, og at en premiere på filmen ville resultere i resolut og nådeløs gengæld«. Nordkorea har dog afvist at stå bag hackerangrebet på filmselskabet bag filmen.

Hvordan blev hackerangrebet afsløret?

Den 22. november, da ansatte i Sony Pictures Entertainment mødte på arbejde og tændte deres computere blev de mødt af et dødningehoved og teksten 'Du er blevet hacket af GOP' på deres computerskærme. GOP henviser angiveligt til en hackergruppe, der kalder sig Guardians of Peace.

Hvad stjal hackerne?

I forbindelse med hackerangrebet fik Sony Pictures Entertainment stjålet filmmanuskripter, private emails. Firmaets interne mailsystem blev tilintetgjort og fem film, som endnu ikke var sendt på markedet blev stjålet. De er siden lagt ud på fildelingstjenester på nettet.

Hvad er ellers blevet afsløret?

Fortrolige emails mellem medarbejdere i Sony er blevet lækket.

De har blandt andet afsløret, at kvindelige filmstjerne deriblandt Amy Adams og Jennifer Lawrence fik mindre løn end deres mandlige kolleger.

Angelina Jolie er blevet omtalt som »en minimalt talentfuld forkælet møgunge« i en privat email fra producer Scott Rudin, og George Clooney har skrevet i en email til Sonys executive Amy Pascal: »Jeg har svigtet jer allesammen. Det var ikke min mening. Jeg undskylder. Jeg har mistet grebet. Hvem skulle have vidst det?«, efter at han fik dårlige anmeldelser for sin præstation i 'Monumenternes mænd'.

Hvorfor blev filmpremieren aflyst?

'

Foto: David Goldman/AP/AP

The Interview' skulle have haft premiere 25. december, men Sony har, sammen med en stribe amerikanske biografer, valgt at trække filmen tilbage efter truslerne om terror, såfremt den blev vist. Hackerne har fremsat trusler mod biografgængere, der gik ind for at se komediefilmen:

»Husk 11. september 2001. Vi anbefaler, at du holder dig for dig selv og væk fra biograferne på det tidspunkt«, lød det i truslen fra Guardians of Peace. Det fik flere biografer til at vælge ikke at vise filmen, og nu Sony Pictures Entertainment altså valgt at udsætte premieren.

Hvem står bag?

Det amerikanske forbundspoliti slog 19. december fast, at man har tilstrækkelig information til at konkludere, at den nordkoreanske regering står bag det opsigtvækkende cyberangreb.

Ifølge FBI benyttes de samme værktøjer og metoder i angrebet som ved tidligere angreb fra Nordkorea.

»FBI har nu tilstrækkelig information til at konkludere, at Nordkoreas regering er skyldig i dette«, lyder det i en officiel besked fra forbundspolitiet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hackerangrebet er uden sidestykke og meget omhyggeligt planlagt af en »organiseret gruppe«, har eksperter slået fast.

Hvordan har Det Hvide Hus reageret?

Den amerikanske regering har kaldt hacker-angrebet på filmgiganten for et alvorligt nationalt sikkerhedsanliggende. Efter at FBI fredag 19. december har vurderet, at Nordkorea står bag hackerangrebet på Sony, følte Barack Obama det nødvendigt at kommentere sagen på et pressemøde:

»Jeg synes, at det siger alt om Nordkorea, at man valgte at iværksætte et omfattende angreb på en satire med Seth Rogen,« sagde han, men understregede også det farlige ved, at det næste gang kunne gå ud over en dokumentarfilm eller en nyhedsudsendelse, som styret ikke bryder sig om.

Præsidenten kritiserede også filmselskabets beslutning om at udsætte premieren:

»Jeg mener, de (Sony, red.) har begået en fejl. Jeg havde håbet, at de havde talt med mig først. Lad jer ikke lede ind i en spiral, hvor I bliver styret af den slags trusler«, sagde han på pressemødet.

Hvordan har Hollywood reageret?

Beslutningen om at aflyse premieren er blevet modtaget med skepsis. Skuespiller Rob Lowe har blandt andet skrevet på Twitter: »Hackerne har vundet. En fuldkommen og komplet sejr for dem. Wow«.

Komiker Jimmy Kimmel har tweetet, at biografernes beslutning om ikke at vise filmen er »et ikke amerikansk tilfælde af fejhed, som godkender terroraktioner og udgør et frygteligt fortilfælde«.

Tweet fra Jimmy Kimmel

Også George Clooney er voldsomt imod beslutningen om at holde filmen tilbage.

»Vi kan ikke lade os fortælle, hvad vi kan se af Kim Jong-un, af alle f***** mennesker,« siger han i et interview med Deadline.

Manuskriptforfatter og producer Aaron Sorkin har udtrykt sin vrede i the New York Times, hvor han blandt andet anklager medierne for at hjælpe og støtte cyber kriminelle ved at videreformidle de lækkede informationer. Han kritiserer også Hollywood for at gøre for lidt for at hjælpe Sonys medarbejdere, som har fået stjålet deres personlige data.

Også de to stjerner fra 'The Interview' James franco og Seth Rogen har offentligt kommenteret på sagen blandt andet i Howard Sterns show, i hvilket de påpegede, at cirkulationen af informationer fra hackerangrebet er »lige præcis er det, som de her kriminelle ønsker sig«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kommer vi til at se filmen i Danmark?

'The Interview' har tidligere været sat til at have premiere 2. april i Danmark. Nu er det uvist, hvornår filmen får premiere. Skulle det ske, at filmen bliver pillet permanent af plakaten i USA, vil den også blive det i Danmark, har direktøren for filmdistributionsselskabet UIP Danmark tidligere sagt til Politiken.

LÆS OGSÅ

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden