Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
på udebane. Det var med en vis  ærefrygt, Steven Spielberg forleden  bragte Tintin hjem til Belgien i en ny udgave.
Foto: JACQUES BRINON/AP

på udebane. Det var med en vis ærefrygt, Steven Spielberg forleden bragte Tintin hjem til Belgien i en ny udgave.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spielberg til belgierne: I får jeres elskede Tintin tilbage

Belgien rystede af stolthed, da Steven Spielberg bragte landets ikon hjem til verdenspremiere.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er stilhed før stormen denne køligt solbeskinnede lørdag morgen på Place de Brouckère.

Luften sitrer af en forventning, den gamle plads ikke har kendt, siden Jacques Brel sang om sine bedsteforældres glamourøse promenader midt i Belgiens hovedstad.

Nu om dage er Bruxelles mest kendt for den regering, der stadig ikke er blevet til noget – i dag efter 500 dages surrealistiske forhandlinger, som ingen fatter en brik af – eller for de uendelige krisemøder om euroen, som også i den forgangne weekend gik deres deprimerende gang få kilometer fra centrum.

Men denne lørdag er det alt sammen ligegyldigt for de hårdt prøvede belgiere i alle aldre.

For en stund går de i barndom igen, for i dag skal Bruxelles »bruxellere«, som Jacques Brel sang om de gyldne år: brillere, som dengang borgerskabets hestevogne rullede over brostenene, eller filmstjernerne en generation senere trak op foran biografteatrene i limousiner.

LÆS OGSÅ I dag kommer Tintin hjem. Og den spinkle spejderdreng-reporter, som Bruxelles-knægten Georges Rémi under signaturen Hergé opfandt i 1929, kommer drønende som en anden Indiana Jones på skuldrene af Hollywoods ukronede konge. »Det er bare min måde at sige tak til jer på«, siger Steven Spielberg, da han blænder op for dagens verdenspremiere henne på et proppet luksushotel ved Grand Place, hvor en farvestrålende kortege af Tintin-biler og lastvogne med tegnede plancher defilerer forbi både måbende belgiere og turister fra den halve verden. »I skabte Tintin, lige her. Han tilhører jer. Jeg kunne da ikke finde på at kapre ham i USA, og så først senere bringe ham her til Belgien og Europa. Jeg vil give Tintin tilbage til det land, hvor han er født, og hvor han er mest elsket i hele verden«, siger Spielberg. Tintin som vi kender hamSammen med en anden af Hollywoods største, den newzealandske instruktør Peter Jackson (manden bag ’Ringenes Herre’ og ’King Kong’), har han brugt fire år på at producere den første af formentlig mindst tre supermoderne og actionfyldte film med den 80-årige tegneseriehelt fra Bruxelles. Filmen buldrer derudad i motion capture og 3D med blændende, sprællevende versioner af både reporteren selv, hunden Terry (der hedder ’Snowy’ på amerikansk), fumlegængerne Dupond og Dupont – og en alkoholisk kaptajn Haddock, der bander og svovler og finder skjulte whiskyflasker alle vegne.»Vi har ikke villet lave om på noget som helst, for både Peter Jackson og jeg elsker Hergés historier om den her spejderdreng fra en anden tid, omgivet af et mirakuløst persongalleri af skøre kugler«, siger Spielberg, der omtaler filmen ’Enhjørningens Hemmelighed’ som »Indiana Jones for kids«.

Lidt længere nede ad de gamle, brolagte gader er Place de Brouckère i mellemtiden eksploderet. Efter en lang, bekymret ventetid er belgierne mødt op i tusindvis rundt om den 80 meter lange røde løber, der skal føre Steven Spielberg og hele hans følge af stjerner op til verdenspremieren i biografen UGC.

Pladsen runger af dramatisk Hollywood-musik, mens et dusin dansere svæver fra kabler som luftakrobater foran et gigantisk billboard med en gammel tegning af Tintin på motorcykel. »BORN IN BRUSSELS«, står der med fem meter høje bogstaver.

Vellykket milliardær-eksperiment
»Hergé ville have været fuldstændig forbløffet over det her. Han syntes aldrig selv, han udrettede meget andet end at opfinde nogle små tegninger for børn«, siger den kendte belgiske tegner og satiriker Pierre Kroll:

»På den måde var Hergé jo meget belgisk, og der er ingen tvivl om, at det er Tintin også. Han er bare en lille mand, der håber på det bedste. Han er sgu ikke sådan en fransk blærerøv! Landskaber og bybilleder er jo hentet her fra Bruxelles og omegn i 1940’erne, så det må være sjovt for Spielberg at være her. Ligesom at træde ind i en fantasiverden, der pludselig findes i virkeligheden og hedder Belgien«.

Jeg vil give Tintin tilbage til det land, hvor han er født, og hvor han er mest elsket i hele verden.Kroll har ligesom mange andre kulturpersonligheder og kritikere været nervøs for, hvad der ville ske, når deres og deres forældres renfærdige barndomshelt fik amerikanske muskler. Men i dag er det tydeligt, at de har overgivet sig.

»Det her er ikke en formateret ’blockbuster’. Det er et filmeksperiment fra to milliardærer, der morer sig. Og det er lykkedes helt utroligt godt«, siger en af landets mest kendte filmkritikere og tegneseriekendere, Hugues Dayez.

Spielberg går i barndom
Da Steven Spielberg møder op på den røde løber sammen med Jamie Bell og andre skuespillere, der har lagt mimik og kropssprog til filmens avancerede computergrafik, har han allerede erobret Tintins fødeland.

Belgierne brøler, jubler og kniber en tåre af bevægelse, mens de nærmeste vifter desperat med lige dele Tintin-album og plakater med Indiana Jones for at få dem signeret.

Spielberg selv virker nærmest lykkelig. Superinstruktøren, der har fostret alt fra ’E.T.’, ’Indiana Jones’ og ’Jurassic Park’ til ’Schindler’s List’ og ’Saving Private Ryan’, er gået i barndom igen.

Selvfølgelig er dette et næsten monstrøst markedsføringsstunt. Og selvfølgelig er Spielberg også en dreven forretningsmand med politisk instinkt.

SE OGSÅ

Han ved, at han må og skal gensælge sin glitrende, nye, tredimensionelle Tintin her i Europa, før han kan gøre sig håb om en amerikansk succes. For selv om der er solgt over 210 millioner album verden over, så er langt over halvdelen på fransk eller hollandsk, og Tintin er næsten ukendt i USA.

Men det virker ægte, da en smilende Steven Spielberg går op og ned ad den røde løber på Place de Brouckère.

Han giver sig god tid til at promenere med brystet under tweedjakken prydet af en funklende ny orden, der gør ham til ’Commandeur de l’Ordre de la Couronne’. Den har han fået af den belgiske finansminister, som forlod EU’s krisemøde for at hænge belgisk ære på Spielberg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Helt for en ny generation
Det er nogenlunde på dette tidspunkt, at de japanske og indiske tv-journalister går amok. 40 tv-hold fra hele verden er mødt op, og de fire hold fra japansk morgen-fjernsyn har strittende hårtotter i dagens anledning.

Pigerne fra programmet ’Morning Bird’ hopper rundt på den røde løber og hujer uforståelige ord til den belgiske folkemasse, mens Yui Matsutka fra Nippon TV fryser i sit Tintin-kostume, komplet med knæbukser og Terrydukke under armen.

»Jeg er reporter, så jeg er jo Tintin«, siger han tænderklaprende gennem en medbragt tolk. Han taler kun japansk, og i morgen skal han hjem til Tokyo igen.

Indiske studieværter knejser af sted i lange, smukke kjoler, for inderne kender skam også den lille reporter fra Bruxelles: »Men mest i Calcutta«, siger Neha Sareen på indernes rullende, bløde engelsk med tungen helt oppe i ganen:

»Og mest i vores forældres generation. Men måske vil Spielbergs film nu gøre Tintin til en stjerne blandt de unge«.

Det er i hvert fald helt klart det, der er planen – for instruktøren, og for alle de mennesker, filmselskaber og partnere, der har investeret næsten 725 millioner kroner i ’The Adventures of Tintin – The Secret of the Unicorn’.

Tintin hele livet

Da Spielberg er ved at nå op til biografens indgang, skifter billedet på det enorme billboard til en hektisk illustration fra filmen, under ordene: ’BACK IN BRUSSELS’. Skulle det ikke have slået budskabet helt fast, så haster mesterinstruktøren og hans følge videre til byens internationale banegård, hvor han indvier et nyt lyntog med tegninger fra filmen i hele togets længde.

»Jeg har aldrig hørt om nogen, der fik et tog før. Det er bare ’too cool’«, siger Steven Spielberg. Lidt væk ser et ældre, belgisk ægtepar stille til med skinnende øjne. »Tintin har været en del af mit liv, siden jeg var seks år«, siger den pensionerede ingeniør hr. Nicolas:

Nu er jeg 72. Og jeg vil gerne sige, at det, Spielberg gør her, det er ikke bare reklame. Det er fundamentalt vigtigt og rigtigt. For Tintin er født her, og han lever i alle belgieres hjerter

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Nu er jeg 72. Og jeg vil gerne sige, at det, Spielberg gør her, det er ikke bare reklame. Det er fundamentalt vigtigt og rigtigt. For Tintin er født her, og han lever i alle belgieres hjerter«. Da instruktøren sammen med hustruen Kate Capshaw, som spillede Indiana Jones’ kæreste i ’Templets forbandelse’, sætter sig på navngivne sæder og stryger med Tintin-toget mod Paris, er det hele ligesom gået op i en højere enhed. »Forbandede vaffelmuslinger! Ektoplasmer!«, råber en rasende kaptajn Haddock, tegnet på togvinduet. Der bliver underligt stille, da Hollywood er gledet væk fra perronen i Hergés gamle Bruxelles. På gaden foran banegården kører en enlig lastbil fra morgenens optog på Grand Place forbi med en stor planche på ladet. »FIN«, står der med store tegneseriebogstaver: »Slut«. Men det her virker mere som en begyndelse på noget meget større.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden