Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den amerikanske ejendomsmillionær Robert Durst blev lørdag aften amerikansk tid anholdt for mordet på sin barndomsveninde Susan Berman, der blev dræbt i 2000. Anholdelsen kommer i kølvandet på en HBO-dokumentar, der kæder Robert Durst sammen med flere uløste mordsager heriblandt mordet på Susan Berman. Kilde: hbonordic.com

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bagmænd bag hypet tv-dokumentar er selv kommet under angreb

Efter en opsigtsvækkende serie-finale vender blikket sig nu mod seriens skabere.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Beregnende, snu og iskold.

Disse ord har indtil nu klæbet til den mordmistænkte Robert Durst, der som hovedfigur i HBO-dokumentaren 'The Jinx' udstilles som manden, der har tre mord på samvittigheden.

Men efter visningen af sjette og sidste afsnit af serien søndag aften i USA (mandag i Danmark) retter seere og tv-kommentatorer nu blikkene mod seriens skabere og anklager dem for lav moral, for at være sensationshungrende og for at være manipulerende.

LÆS ARTIKEL

Den amerikanske ejendomsmillionær Robert Durst blev lørdag aften amerikansk tid anholdt for mordet på sin barndomsveninde Susan Berman, der blev dræbt i 2000. Anholdelsen kommer i kølvandet på en HBO-dokumentar, der kæder Robert Durst sammen med flere uløste mordsager heriblandt mordet på Susan Berman. Kilde: hbonordic.com

OBS! Der kan forekomme plot spoilers i det følgende:

I sidste afsnit bliver det nemlig tydeligt, at den blodtørst (»I need fresh blood«), der synges om i seriens introsang af bandet Eels, måske i lige så høj grad handler om tv-folkene som om hovedpersonen Durst.

For instruktør Andrew Jarecki og producer Marc Smerling iscenesætter virkeligheden for at skabe mest muligt højspændt drama på skærmen. Det mener blandt andre Rebecca Mead, der skriver for The New Yorker, der kalder finalen for »kvalmende«. Jason Lynch fra The Daily Beast mener serieskaberne har en fordækt dagsorden, mens David Sims i The Atlantic skriver, at det sidste afsnit balancerer mellem undersøgende journalistik og rendyrket sensation.

Manipulerer med rækkefølge

I sidste afsnit er der to tydelige eksempler på det, kritikerne kalder manipulation af tidsrækkefølge.

Hvorfor kommenterer den mordmistænktes advokat håndskriften i to afgørende breve (bevisbyrder), før Robert Durst selv har fået dem forlagt? Og hvorfor fremstilles det som om, Robert Durst indvilliger i et sidste interview som tak for, at filmskaberne hjælper ham, da han bliver anholdt for at komme for tæt på sin brors hjem, når han reelt blev anholdt efter interviewet? Kort sagt: Hvorfor fordrejer serieskaberne tidsrækkefølgen?

Andrew Jarecki kan i et interview med New York Times ikke give et klart svar på den ombyttede rækkefølge og siger blot »Yeah, jeg tror, jeg bliver nødt til at vende tilbage til dig med et ordentlig svar på det«.

Manipulationen synes unødvendig og som et brud på troværdigheden, lyder kritikken. Især når serieskaberne netop bruger meget energi og plads i serien på at rekonstruere nøjagtige tidsforløb for at bevise, at Robert Durst for eksempel sagtens kunne være i Los Angeles på tidspunktet for mordet på sin veninde Susan Berman.

En underlig bekendelse

Sidst, men ikke mindst, kritiseres den spektakulære afslutning på serien, hvor Robert Durst taler videre på toilettet, mens mikrofonen på hans skjorte fortsat er tændt, og blandt andet kommer med noget, der ligner en tilståelse. Kan man overhovedet bruge denne småvrøvlende monolog til noget som helst?

LÆS ARTIKEL

For det første er det slet ikke sikkert, at optagelserne kan bruges i en retssag, da interviewet formelt var afsluttet, og Durst ikke selv var vidende om, at han blev optaget.

For det andet: Hvad er det egentlig han siger. Jo, han siger »Hvad fanden har jeg gjort? Slået dem alle ihjel, selvfølgelig«. Men falder ordene som en form for gengivelse af, hvordan omverdenen reagerer på ham? Imiterer han blot interviewerens holdning til ham? For i monologen optræder også forvirrede sætninger som »du har ret, selvfølgelig«, »arrester ham«, »han havde ret, jeg tog fejl«.

Men hvis optagelserne kan bruges til at fælde ham, synes det dybt problematisk, at seriens skabere Andrew Jarecki og Marc Smerling i første omgang hævdede, at de opdagede optagelserne fra badeværelset for et par år siden. Og nu har ændret det til »for et par måneder siden«. I følge makkerparret har de for længst overdraget optagelserne til politiet, der dog ikke har handlet på 'bekendelsen', hvilket også synes bemærkelsesværdigt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Aflyser interview

Spørgsmålene tårner sig op, men det er vanskeligt at få svar, da duoen aflyste flere interviews mandag - blandt andet i Tonight Show med Jimmy Fallon. I stedet har de udsendt en fælles erklæring, hvor det lyder, at de formentlig vil blive indkaldt som vidner, hvis det ender med en ny retssag mod Robert Durst, og at de derfor ikke mener, det er forsvarligt at udtale sig.

Men det synes hyklerisk, da de i de seneste måneder har givet talrige interviews om Durst og sagen til medier over hele verden (blandt andet til danske Soundvenue).

Fra tv-stationen HBO, der sender 'The Jinx', er der dog stor ros til seriens skabere for at have skabt fornyet interesse om Robert Dursts historie i offentligheden og fra retssystemets side. I en udtalelse søndag lød det fra ledelsen:

»Vi kan simpelthen ikke sige nok om det brillante stykke arbejde, Andrew Jarecki og Marc Smerling har gjort med at produktionen af 'The Jinx'«.

Også Janine Pirro, der som offentlig anklager har brugt en stor del af sin karriere på at få Robert Durst bragt for retten, er fuld af lovord til mændene bag serien og har i et interview med Bloomberg.com fortalt, at hun til instruktør Andrew Jarecki har sagt: »Du får en Oscar. For han har gjort, hvad retssystemet i tre stater ikke har formået«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden