Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
1992. Billede fra den kommende film om den sommer, hvor Danmark blev europamestre i fodbold. Her et billede fra filmen - fra venstre er det Kim Christofte (Jon Lange), Brian Laudrup (Cyron Melville), to statister, Richard Møller Nielsen (Ulrich Thomsen), Flemming Povlsen (Allan Hyde), John 'Faxe' Jensen (Esben Smed) og Peter Schmeichel (Gustav Dyekjær Giese).

1992. Billede fra den kommende film om den sommer, hvor Danmark blev europamestre i fodbold. Her et billede fra filmen - fra venstre er det Kim Christofte (Jon Lange), Brian Laudrup (Cyron Melville), to statister, Richard Møller Nielsen (Ulrich Thomsen), Flemming Povlsen (Allan Hyde), John 'Faxe' Jensen (Esben Smed) og Peter Schmeichel (Gustav Dyekjær Giese).

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommende film om både George Best og EM 1992 udfordrer skuespillerne

Ny spillefilm om EM '92 er på vej - men hvordan caster man en fodboldhelt?

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De er helt oppe at køre i Belfast for tiden. Helt deroppe og ringe.

For nogen er ved at gå i gang med at lave en film om den helt store lokale helt: George Best.

Manden, som scorede mange mål for den engelske storklub Manchester United, blev kåret til årets fodboldspiller i Europa i 1968, og som altid nævnes, når fodboldfans prøver at blive enige om, hvem der har været verdens bedste spiller gennem tiderne

Forleden skrev The Belfast Telegraph: »50 af vore fremmeste mænd er blevet afvist af en topfilmproducer, fordi de ikke var flotte nok til at spille George Best – men vi har 40 mere! I dag beder The Belfast Telegraph den oscarvindende filmproducer Stephen Evans om at tage endnu et kig på en række håbefulde unge mænd, som vi tror har, hvad der skal til for at spille verdens mest karismatiske fodboldspiller«.

SE LISTE

Producerne går amatørvejen for at besætte rollerne, i hvert fald de centrale.

»Jeg har fundet en herlig knægt til at spille målmanden Ronnie Briggs, der delte lejlighed med George Best, da han først kom til Manchester United. Og det kræver enormt meget af ham, jeg finder til at spille Best, for at han ikke skal blive sat i skyggen af Briggs«.

De egenskaber, Stephen Evans leder efter ifølge Daily Mail, er »flot, ranglet og drenget næsvis«.

EM 92 skal genopleves

Danmark er også helt oppe at både køre og ringe. En ny film er på vej om ’Sommeren ’92’. Fodboldfans vil allerede for længst vide, at der kommer en film om den sommer, da danskerne lige pludselig stod og var europamestre i fodbold. Og de vil vide at datidens virkelige fodboldstjerner spilles af en række af dansk films mest spændende unge talenter. Og at – nå ja – Ulrich Thomsen er landstræner Richard Møller Nielsen, ham med bøgetræet.

’Sommeren ’92’ får premiere i slutningen af august, og den er skrevet af Kasper Barfoed og Anders Frithiof August og instrueret af Barfoed.

Hovedkaraktererne er, ud over landstræneren, Brian Laudrup (spillet af Cyron Melville), Peter Schmeichel (Gustav Dyekjær Giese), Kim Vilfort (Mikkel Boe Følsgaard), Flemming Povlsen (Allan Hyde), Jon Lange (Kim Christofte) og John ’Faxe’ Jensen (Esben Smed Jensen).

»Det er nogle meget svære roller, som jeg umuligt kunne have sat amatører til at spille«, siger Kasper Barfoed.

»Det er alt for kompliceret. På den anden side er det svært at lære en skuespiller at spille overbevisende fodbold«.

Det korte af det lange: ’Sommeren ’92’ havde brug for nogle skuespillere, »der derudover«, som Barfoed udtrykker det, »kunne noget med en fodbold«.

Stand-in musikere

På film er man vant til, at man i film om for eksempel musikere lader de fingre, der glider hen over pianoet og trykker på tasterne, være en musikers indklippede fingre, mens man dernæst viser skuespilleren med henført lukkede øjne.

På samme måde har adskillige indbringende filmstjerner ikke pinedød skullet stå og tage imod tæv i bokseringen – det fik man en professionel bokser til i så tætte nærbilleder, at hænderne kunne gå for at være skuespillerens.

»Det har simpelthen noget at gøre med at kunne stå og gå naturligt på en fodboldbane«, siger Kasper Barfoed. »At se ud, som om man har spillet der som dreng. Man kan med det samme se, hvis det er løgn«.

I den nylige Hollywoodfilm om en hidsigt ambitiøs musiklærer og hans næsten-geni af en trommeelev, ’Whiplash’, lærte instruktøren, der selv var trommeslager, sin hovedrolleskuespiller, unge Miles Teller, at spille trommer til så meget ug, som en skuespiller kan bibringes. Uden Tellers egen musikalitet havde det ikke kunnet lade sig gøre, sagde instruktøren Damien Chazelle her i avisen.

Skuespillere på træningslejr

»Det gav sig selv, at vi næppe kunne finde professionelle skuespillere med et fodboldtalent på landsholdsniveau, men de skulle heller ikke se helt flade ud på banen«, siger Kasper Barfoed.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Så ud over en almindelig casting, hvor de blev prøvefilmet i dramatiske situationer, lavede vi også prøvetræninger med skuespillerne, lod dem spille træningskampe mod hinanden. På det tidspunkt var det endnu ikke fastlagt, hvem der spillede hvilke roller – det var noget, der i høj grad gav sig selv efter de der prøvekampe. Skuespillerne tilbragte syv uger sammen plus to ugers fodboldtræningslejr. De trænede de meget præcise koreografier rundt om for eksempel et bestemt legendarisk mål, der skulle sidde helt nøjagtigt«.

Men ikke nok med det. På et tidspunkt sad alle skuespillerne i Göteborg efter at have filmet den klimaktiske EM-finale på stadionet Nya Ullevi og var udmattede og trætte af det hele på et svensk hotel. I nogen grad som virkelighedens EM-helte må have haft det indimellem – og med den indforståethed, den humor og den personlige kontakt, et par måneders tæt samvær havde affødt. Og som filmen og spillet kunne lukrere på.

»Jeg havde brug for at skabe en gruppe af unge mænd, der fik deres eget sprog og deres egenhumor, som var generøse og gode ved hinanden«.

Skuespillerens fodarbejde

Hvis der har været problemer undervejs, er det ikke i dag, Kasper Barfoed røber dem over for mig.

Men han medgiver, at Gustav Giese, der er tårnhøj og lys som Peter Schmeichel, ikke havde prøvet at være målmand før filmoptagelserne, men også at Cyron Melville, der tog Brian Laudrup på sig, »var meget samme type som Brian og kunne fremvise nogle af de helt særlige evner. Meget af det fodarbejde, vi ser i filmen, er faktisk Cyrons eget«.

På spørgsmålet: Hvor meget af en mands karakter sidder i hans støvler?, svarer Cyron Melville:

Jeg insisterede stædigt på at spille i de rigtige Patrickstøvler

»I tilfældet Brian Laudrup rigtig meget! Jeg insisterede stædigt på at spille i de rigtige Patrickstøvler, som begge Laudrupbrødre spillede i. De Hummelstøvler, jeg først fik udleveret, kunne jeg slet ikke identificere mig med, så vi fik lavet en Patrickkopi i London, som jeg fik en uge, inden optagelserne gik i gang, og den første time stod jeg og jonglerede med bolden for at kunne lave en rigtig lækker Brian Laudrup-scene. Og hver formiddag stod jeg i Nørrebroparken i København og øvede mig«.

LÆS MERE OM CYRON MELVIN

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

’Sommeren ’92’ var ikke første gang, Cyron Melville spillede Brian Laudrup. Gennem hele sin barndoms boldspil med kammeraterne var han Brian, »mit helt store idol fra jeg var helt lille, jeg har altid tjekket ham enormt meget ud«.

Cyron Melville, der privat godt kan håndtere et trommesæt, spillede en traumatiseret klassisk pianist i ’Vanvittig forelsket’, hvor det var afgørende for ham, at det var hans egen fysik, der var i spil, ikke en indklippet pro-pianists. Og heller ikke en fodboldspiller bør ageres med hjernen alene.

»Det er en kæmpestor del af skuespillet at have kroppen med og ikke bare spille rollen med hjernen«, siger han.

Briterne har i øvrigt endnu en fodboldfilm på vej, nemlig ’The Greatest Footballer You Never Saw’ om Robin Friday, spillet af den unge stjerne Sam Claflin. Friday var en ustyrlig spiller for Reading og Cardiff i 70’erne, og han døde ungt og tragisk.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden