stereotyper. Her et billede fra Omar Shargawis skildring af indvandrermiljøet på Nørrebro, 'Gå med fred, Jamil'.
Foto: CHRISTIAN GEISNÆS/Christian Geisnæs

stereotyper. Her et billede fra Omar Shargawis skildring af indvandrermiljøet på Nørrebro, 'Gå med fred, Jamil'.

Film og tv

Filminstitut: Vi skal blive bedre til at undgå etniske stereotyper

Filminstituttets Claus Ladegaard erkender, at det etniske mangler.

Film og tv

Hvorfor er brugen af folk med anden hudfarve i dansk film så stereotyp?

»Vi får meget få ansøgninger med farvede i hovedrollerne, og det tror jeg skyldes en vis nervøsitet for, at det ikke er gavnligt for billetsalget. Man kan se på de film, der tidligere har haft et etnisk cast, at de ikke er gået særlig godt«, siger områdedirektør Claus Ladegaard fra DFI.Kunne det ikke hænge sammen med, at det er film om etniske minoriteter, som få kan identificere sig med?

»Jo. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hvis man brugte farvede skuespillere til at spille almindelige roller, hvor det var ligegyldigt, at de var farvede, ville de sandsynligvis gå meget bedre. Der er ingen som helst grund til, at en romantisk komedie ikke kan have et farvet cast«.Hvorfor sørger I så ikke for det?

»Vi er ikke sat i verden for at føre en bestem form for integrationspolitik eller ligestillingspolitik. Vi går jo ikke ind og siger: Hovedkarakteren skal skifte køn og i øvrigt være brun. En af de ting, der gør, at dansk film står så afsindig stærkt, er, at vi ikke har haft en masse andre ting, vi også skulle opfylde. Vi har alene skullet tage stilling til, om det her var en god film eller en dårlig film«.Hvad kan I så gøre ved det?

»Vi skal blive meget bedre til at monitorere problemet. Repræsentationen af farvede er helt skæv i dag. Vi skal sørge for, at farvede skuespillere ved, hvad de skal gøre for at komme med i film. Og så skal vi i dialog med uddannelserne, så der hele tiden er et godt udvalg af dygtige farvede skuespillere«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce