Branding. Den amerikanske instruktør Woody Allen kan være på vej til København for at filme.
Foto: LÆRKE POSSELT (arkiv)/POLFOTO

Branding. Den amerikanske instruktør Woody Allen kan være på vej til København for at filme.

Film og tv

Woody Allen planlægger film i København

Woody Allens filmprojekt i København afhænger af etableringen af en københavnsk filmfond.

Film og tv

Den amerikanske instruktør Woody Allen har efterhånden gjort det til et vartegn at lade sine film udspille sig i en storby. Og den næste hovedstad, som instruktøren tager under behandling, kan blive København.

Det fremgår af en aktindsigt i korrespondancen mellem filmens producent Per Holst og Københavns Kommune, som Politiken har bedt om.

Per Holst fra filmselskabet Asta Film, der står for projektet, bekræfter, at Woody Allen er interesseret i at lave en film, der skal handle om eller udspille sig i København.

»Der er en stor chance for, at det bliver til noget, men vi er først nødt til at skaffe penge til det«, siger han.

LÆS ARTIKEL Per Holst luftede for første gang ideen over for nogle af Woody Allens samarbejdspartnere under den tyske filmfestival Berlinalen i sidste måned. Siden har han haft kontakt til Woody Allen og hans producer Letty Aronson. Meldingen er, at de gerne vil lægge en mulig filmindspilning ind i programmet for næste år. En endelig aftale vil imidlertid først kunne skrives under, når finansieringen er i hus, forklarer Per Holst. »Hvis vi kan vende tilbage til dem og sige: Vi har pengene, det hele kører, værsgo! Så tror jeg da bestemt, at det bliver til noget«, siger Per Holst. Han ser det som en enestående chance at få den berømte instruktør til Danmark, både fordi han laver »fantastiske« film, og fordi det er en mulighed for at øge kendskabet til Danmark. »En Woody Allen-film bliver vist i biografer og på tv-stationer over hele verden. Publikum til sådan en film vil få en skøn oplevelse af København og danskernes måde at være på«. Ingen københavnsk filmfond

Af aktindsigten fremgår det, at filmen vil koste omkring 100 millioner kroner. Heraf vil de 75 millioner kunne dækkes af udenlandske investorer, hvilket efterlader en regning på 25 millioner til Danmark og danske investorer. Men lige nu ser den regning ud til at kunne blive svær at dække, lyder det fra producenten. Blandt andet fordi København ikke har nogen regional filmfond, der kan poste penge og kræfter i projektet.LÆS OGSÅ Filmproduktion rykker nemlig derhen, hvor pengene er. Den svenske region Trollhättan tiltrækker for eksempel mange store filmproduktioner, deriblandt Lars von Triers ’Melancholia’ og tre af hans tidligere film, fordi den svenske filmfond Film i Väst giver støtte til film optaget i regionen. De svenske erfaringer viser, at investeringen i at trække udenlandske produktioner til landet kaster både arbejdspladser og investeringer af sig – og giver overskud på bundlinjen. Derfor står og falder tilblivelsen af Woody Allens mulige filmprojekt i København med, at Københavns filmfond bliver en realitet, siger projektleder Ulrik Bolt Jørgensen.

Publikum til sådan en film vil få en skøn oplevelse af København og danskernes måde at være på

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der mangler fem millioner
»Det er helt afgørende, at filmfonden kan investere i denne her film. Uden den kan vi ikke bygge de andre penge op. Der skal være nogle, der siger, at de vil lægge for eksempel fem millioner kr. i projektet, før investorerne tør komme på banen«, siger Ulrik Bolt Jørgensen, der styrer den arbejdsgruppe, der forsøger at etablere filmfonden i København.

Arbejdet med fonden er for tiden gået i stå, fordi der fortsat mangler fem millioner ud af de nødvendige 40 millioner kroner til filmfondens budget.

Bevillingerne fra Københavns Kommune og flere af de omliggende kommuner er hjemme. Det samme er millionbeløb fra private filmselskaber i filmbranchen og Region Hovedstaden.

De sidste fem millioner, der kan realisere projektet, skal hentes fra Erhvervs- og Vækstministeriet, som indtil videre ikke har vist særlig interesse for projektet.

Borgmester: Det er jo fantastisk
19. marts skal kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V) mødes med erhvervsminister Ole Sohn og diskutere filmfondens fremtid.

Hun mener, at Woody Allens planer er et stærkt kort at få på hånden.

»Det er jo fantastisk, at en så stor filminstruktør som Woody Allen også synes, at København er en interessant by. Det bekræfter jo kun, hvad jeg og mange andre mener, nemlig at det vil være fornuftigt at få etableret en regional filmfond, så vi kan være med til at trække den slags film til landet«, siger hun.

Woody Allens seneste film, ’A Midnight in Paris’, viser den franske hovedstad fra dens smukkeste og mest magiske side og slår ikke skår i udlandets billede af Paris som en kulturel smeltegryde.

Og den slags branding er værdifuld for Danmark, mener Pia Allerslev.

»Det kan brande København og Danmark i en ekstrem grad. Men mest væsentligt er det, at det vil være med til at øge beskæftigelsen inden for filmbranchen i hovedstadsregionen, hvor 98 procent af al dansk filmproduktion foregår. Vi ved, at producenterne vælger andre locations, hvis der ikke er filmfondsstøtte eller andre tilskudsmuligheder i det land, de vælger at producere i«.

Ulrik Bolt Jørgensen frygter også, at filmen ender et andet sted, hvis København ikke handler på muligheden.

»Der er professionelle organisationer i Malmø, Berlin og London, som alle står på tæer for at kunne lave sådan en film. Tager København ikke imod denne mulighed, så vil de filmfonde være på banen med det samme«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce