Pris. 'Krigen' har Pilou Asbæk i hovedrollen, som kompagnichef Claus M. Pedersen.
Foto: Per Arnesen/Nordisk Film

Pris. 'Krigen' har Pilou Asbæk i hovedrollen, som kompagnichef Claus M. Pedersen.

Film og tv

Så kommer 'Krigen' til Hollywood

Kommentar. Netop som dansk film var blevet afskrevet som håbløst provinsiel, sætter den mere end nogensinde sit aftryk på den kommende oscaruddeling.

Film og tv

Krigen’ er brudt ud. Men heldigvis kun på den gode måde.

Tobias Lindholms ’Krigen’ er brudt ud af hovedfeltet af nominerede fremmedsprogede film og er blevet en af de fem film, som skal konkurrere om at få overrakt en oscarstatuette. Da Joshua Oppenheimers ’Look of Silence’ samtidig er kommet med blandt de sidste fem i kategorien dokumentarfilm af spillefilmslængde, ligner det pludselig en overraskende optur for dansk film.

Timingen er mildest talt pudsig. En undersøgelse i filmtidsskriftet Ekko har for kort tid siden påvist, at det er gået støt ned ad bakke for dansk film de senere år målt på internationale priser og festivaler. Og jeg har selv for nylig kommet en injektion koldt vand i blodet på de danske biografers jubelår 2015. Jeg roste bredden og kvaliteten, men mente nu nok også, at det mest var film til hjemmemarkedet, vi laver nu.

Men jeg skrev også, at dette billede kunne en enkelt succes eller to hurtigt lave om på. Hvorpå Thomas Vinterbergs ’Kollektivet’ prompte blev udtaget til hovedkonkurrencen i Berlin. Og nu få dage senere er der altså danskproduceret kvalitet i to af oscarkategorierne. Krisen er aflyst. I hvert fald for en stund.

På engelsk har man det skønne udtryk ’humble pie’. Sådan en ’ydmyghedstærte’ er noget, man må spise, når man har taget munden for fuld. Jeg er vist ikke den eneste professionelle iagttager af dansk film, der i den aktuelle situation må krybe til korset og gumle en bid ydmyghedstærte eller to!

De to oscarnomineringer skal dog ses i forskellig belysning.

’The Act of Killing’ instrueret af den herboende amerikaner Joshua Oppenheimer blev over hele verden betragtet som et banebrydende værk inden for dokumentargenren. Hans efterfølgende ’The Look of Silence’ er samtidig et opfølgende værk. Da det samtidig har tårnhøj kvalitet, er nomineringen ikke overraskende. I hvor høj grad publikum rundt om i verden forbinder ’The Look of Silence’ med filmens danske hovedproducent, er måske mere tvivlsomt.

’Krigen’ kan til gengæld sende en venlig tanke til sin ’danskhed’ i forbindelse med sin nominering. Bille August, Susanne Bier og dogmebrødrene Thomas Vinterberg og Lars von Trier har bygget et fundament, der gør, at der stadig automatisk er fokus på dansk film i oscarsammenhæng. Jeg troede, tilliden var ved at være tyndslidt, men det er åbenbart ikke tilfældet.

Men ’Krigen’ er en stærk film og et drama, som må vække stærk genklang i det amerikanske. Det er ikke længe siden, amerikanske soldater som følge af alvorlige menneskelige fejl smadrede et hospital drevet af Læger uden Grænser i Afghanistan. Tobias Lindholms film om danske soldater i Afghanistan handler om et beslægtet tilfælde, hvor mange civile bliver dræbt, da en dansk officer i knibe tilkalder bombefly.

Civile bliver dræbt i krig, men ’Krigen’ sætter fokus på, at også soldaterne kommer i klemme, når de midt i en kamp på liv og død samtidig skal overholde civiliserede spilleregler for at sprede død og ødelæggelse.

Lindholms drama med Pilou Asbæk i hovedrollen var i sidekonkurrencen i Venedig. Den har netop indkasseret en stribe bodil- og robertnomineringer og kan nu altså føje en oscarnominering til.

Det er 11. gang, en dansk film har været nomineret til den fremmedsprogede Oscar. Seneste gang, man vandt, var i 2011 med Susanne Biers ’Hævnen’ i 2011. Seneste nominering var ’Jagten’ i 2014.

Kan ’Krigen’ vinde? Hvis akademiets medlemmer vil vægte aktualitet og amerikansk resonans, har Tobias Lindholm en chance, men det ungarske kz-drama ’Son of Saul’ har siden sin deltagelse i Cannes 2015 fået status af ny-klassiker, og den vandt da også Golden Globe. ’Son of Saul’ må betragtes som kæmpefavorit til Oscar.

’The Look of Silence’ får en hård konkurrent i Asif Kapadias ’Amy’, men den ligeledes oscar-nominerede ’The Act of Killing’ har givet Oppenheimer en status, som gør, at en sejr bestemt ikke kan udelukkes.

Jeg tror på chancen. Så kan jeg altid gumle ydmyghedstærte bagefter, hvis det glipper.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce