SKUESPILLER. Corey Hawkins spillede den unge producerlegende Dr. Dre i 'Straight Outta Compton', men er ikke Oscar-nomineret.
Foto: Jaimie Trueblood/AP

SKUESPILLER. Corey Hawkins spillede den unge producerlegende Dr. Dre i 'Straight Outta Compton', men er ikke Oscar-nomineret.

Film og tv

Kritikken af kridhvid oscarfest tager til

Folk som Whoopi Goldberg og George Clooney tilslutter sig kritikken af, at ingen sorte skuespillere er nominerede i år.

Film og tv

Instruktøren Spike Lee har skabt ravage ved at boykotte dette års oscaruddeling, 28. februar.

Lee, der sidste år fik en æresoscar for sit lange virke i filmens tjeneste, vil ikke deltage i filmfesten, fordi de nominerede til årets priser hovedsageligt er hvide, og der slet ingen sorte skuespillere er på listen.

»Hvordan kan det være muligt, at alle 20 skuespillere i kategorierne som bedste skuespiller, for andet år i træk, er hvide?«, skrev Lee blandt andet på sin Instagram.

Siden da er debatten rullet på netaviserne og de sociale medier i USA, hvor en række filmfolk støtter Spike Lee i hans kritik af akademiets valg af nomineringer.

Nu vil skuespilleren Jada Pinkett Smith også boykotte prisuddelingen, og Whoopi Goldberg har også været ude at kritisere graden af hvidhed. Også den indflydelsesrige aktivist, pastor Al Sharpton, har kritiseret den manglende diversitet og har opfordret tv-seerne til at boykotte showet

»Der er kun en ting, Hollywood forstår, og det er dollars og ratings. Vi vil lancere en national 'Sluk dit tv' til oscarceremonien«, skriver han på sit site, National Action Network.

På de sociale medier diskuteres der under hashtagget #OscarsSoWhite om, hvorvidt værten for oscaruddelingen, komikeren, Chris Rock, bør boykotte.

Indtil videre er Chris Rocks svar på den debat:

I en udtalelse til Variety bakker skuespiller og tidligere oscarvinder, George Clooney, op om kritikken og siger, at udviklingen går i den forkerte retning:

»Hvis du tænker 10 år tilbage, så gjorde Akademiet et bedre stykke arbejde dengang. Tænk over, hvor mange flere afroamerikanere, der var nomineret. Jeg vil også argumentere for, at jeg ikke tror, det så meget er et problem, hvem du vælger at nominere, som hvor mange muligheder der er for minoriteter i film, især i kvalitetsfilm«.

Clooney kæder problemet med de få afroamerikanske nominerede sammen med, at kvinder over 40 ikke får nok hovedroller, og at film som 'Creed' (Tessa Thompson og Michael B. Jordan), 'Concussion' (Will Smith), 'Beasts of No Nation' (Idris Elba) og 'Straight Outta Compton' (nærmest alle de medvirkende) kunne have givet sorte skuespillere nomineringer.

»Jeg mener, at afroamerikanerne har en fair pointe omkring, at branchen ikke repræsenterer dem godt nok. Det mener jeg er helt rigtigt«, skriver George Clooney og slutter af med, at det ser endnu værre ud med for filmfolk med latinamerikansk baggrund.

Kun 15 afroamerikanere og en enkelt latinamerikansk skuespiller har i øvrigt vundet en Oscar, siden Akademiet begyndte at dele statuetterne ud i 1929.

Debatten har også fået akademiets forkvinde, Cheryl Boone Isaacs, til at udsende følgende:

»Mens vi fejrer deres (de nominerede) ekstraordinære resultater, er jeg sønderknust og frustreret over den manglende inklusion. Dette er en vanskelig, men vigtig samtale, og det er tid til store forandringer. Akademiet tager drastiske skridt mod at ændre sammensætningen af vores medlemmer. I de kommende dage og uger vil vi foretage en gennemgang af vores måde at rekruttere medlemmer på med henblik på at skabe en meget tiltrængt diversitet i vores 2016-årgang og fremover«, skriver Cheryl Boone Isaacs.

I den anden grøft har skuespilleren Janet Hubert, der i årevis spillede rollen som 'tante Viv' i 'Rap fyr i L.A.', og dermed tidligere kollega til Will Smith, været ude og kritisere Jada Pinkett Smith (der er gift med Will Smith) for at tilhøre en meget privilegeret sort overklasse, der intet aner om at betale huslån og kæmpe for jobs.

Her et par reaktioner mere fra folk på de sociale medier:

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce