Foto: Collage: Christine Vierø Larsen / Originalfoto: Finn Frandsen/Yann Bean/Anita Graversen
Film og tv

Dansk skuespiller om Oscar-debat: »Jeg kunne sagtens finde på at blive væk i protest«

Flere markante amerikanske sorte har meldt fra til Oscar-festen i protest over manglen på sorte nominerede. Hvad siger danske skuespillere?

Film og tv

De seneste dage har skuespillere og andre fra filmens verden kritiseret, at det stort set kun er hvide mennesker, der er nomineret til en Oscar, og flere vil boykotte showet 28. februar.

Hvad ville danskere med anden etnisk baggrund vælge at gøre, hvis de blev inviteret?

Hassan Preisler, forfatter og skuespiller:

»Ja, selvfølgelig ville jeg tage til Oscar-uddelingen. Der findes ikke rigtig noget større end Oscar«.

»Hvis man hele tiden ser fraværet af farvede skuespillere, bliver man ikke bekendt med andre elementer af uretfærdighed. Hvor mange er der i slutløbet til prisen, som stammer fra fattige kår eller er ekstremt højreorienterede? Uretfærdigheden er bred. Og det er i virkeligheden mere interessant. For mig bliver det et fejlfokus, hvis det kun handler om dem, der er ekskluderet, frem for mere generelt om dem, der sidder på flæsket«.

»Enhver magtkultur lukker sig om sig selv. I Danmark er vi også i film- og teaterbranchen en lille klan af ekstremt ensartede mennesker, der går klædt i det samme tøj og har de samme holdninger. Det burde vi fokusere på. Ikke bare for demokratiseringens skyld, men for kunstens. Det er virkelig svært at lave nyskabende kunst, når det hele tiden er de samme, der laver film og teater«.

»Vi siger år efter år, at vi ønsker at gøre noget ved problemet. Men hvis vi virkelig ønsker det, ville det være så nemt som ingenting. Man kunne i USA bare skifte Oscar-akademiets elitemedlemmer ud med sorte fra den fattigste lomme i Queens og hvide fra det mest storbykritiske hjørne af Texas eller herhjemme fylde alle de forskellige støtteråd ud med folk, der ikke er som mig«.

Anna Neye, skuespiller og manuskriptforfatter:

»Hvis jeg blev spurgt nu, som dansker, var jeg taget direkte derover. Men hvis jeg var afroamerikansk skuespiller, ville jeg overveje det. Der er et eller andet helt skævt derovre, og jeg kan jeg godt forstå, at de råber op om nu i stedet for at møde op som præmiesorte«.

SE TV

Oscar-akademiet møder skarp kritik, da samtlige af de nominerede skuespillere i år er hvide. Kilde: Politken.tv / Video: Jakob Kyed Jakobsen

»Det er svært at gennemskue, om det er, fordi der er færre brune film at vælge mellem, eller om det er, fordi de, der udvælger dem, overser de brune film. Men der er noget grundlæggende helt galt i strukturerne derovre, for tv og film skal spejle samfundet. Og det er ofte for let at undskylde sig med, at der ikke er nok at vælge imellem. Det må være frustrerende som afroamerikaner ikke at føle sig repræsenteret i sin egen kultur. Det kender jeg da selv. Når jeg ser fjernsyn, ser jeg ikke nogen som mig selv. Jeg føler mig ikke repræsenteret i dansk film og tv – som i overhovedet ikke – medmindre jeg selv er på«.

»Der er sket lidt på det sidste, blandt andet med Thomas Hwan (skuespiller, red.) i ’Bedrag’, men ellers spiller folk ofte deres hudfarve herhjemme. Der skal laves om på den grundlæggende holdning, så branchen forstår, at identifikation kan være mange ting. Folk behøver ikke at ligne én selv, før man forstår dem. Jeg var fuldstændig på Shrek, og han var et grønt monster«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Janus Nabil Bakrawi, skuespiller:

»Jeg kunne sagtens finde på at blive væk i protest. Jeg synes, det er vigtigt, at man gør opmærksom på, at vi lever i et mangfoldigt samfund, hvor de, der laver og promoverer film, også har et ansvar for at vise netop det. Hvis ikke man taget det ansvar alvorligt flere år i træk, er det meget problematisk«.

»Jeg havde premiere på min første film for 20 år siden. Den hed ’Sinans bryllup’ og var en af de første film med brune skuespillere herhjemme. Dengang havde jeg energi til at gøre folk og branchen opmærksom på, at man skal inkludere minoriteter i fiktionen. Siden da har jeg altid hørt den samme sang: ’Det kommer lige om lidt’. Men det er grundlæggende så minimale skridt, der bliver taget fra dem, der sidder på magten i film- og tv-branchen herhjemme, at jeg ikke kan se, der sker noget. Jeg har gang på gang forsøgt at snakke om det, i tv og på forsiden af Politiken. Da jeg var yngre, blev jeg vred. Nu har jeg bare givet op«.

»Det er ikke rimeligt at sige, at de brune selv skal klare kampen. Herhjemme er det både magthaverne, Filminstituttet, men også producenter, instruktører og manuskriptforfattere, der skal stoppe med at tænke så traditionelt, når man caster skuespillere til forskellige roller«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce