I de seneste år har flere interviews vakt opmærksomhed og er blevet debatteret for deres hårdhed. Se et sammenklip her. Kilde: DR

Film og tv

Clement forsvarer omstridt debatinterview

Clement Kjersgaard og Mette Frederiksen tørnede sammen på tv søndag aften. Det er blevet en råbekonkurrence, siger ekspert.

Film og tv

Stemningen var god – i hvert fald i starten, da formanden for Socialdemokraterne, Mette Frederiksen (S), søndag aften var gæst i ’Vi ses hos Clement’.

»Det er et godt spørgsmål«, svarede hun, da Clement Kjersgaard havde stillet sit første spørgsmål.

30 minutter senere strømmede socialdemokrater ud på de sociale medier og forsvarede deres formand og kritiserede Clement Kjersgaard efter det, der udviklede sig til et konfrontatorisk interview. Socialdemokraterne hævdede efterfølgende, at Kjersgaard havde afbrudt Frederiksen mere end 50 gange.

Trine Bramsen skrev: »Endnu et interview hvor Clement afbryder sin gæst igen og igen«, og »Hvorfor egentlig invitere gæster?«.

Mette Frederiksen bebrejdede under samtalen Clement Kjersgaards for at stille forsimplede spørgsmål til en alvorlig diskussion om flygtninge. Partikammeraten Jesper Petersen støttede hende på twitter: »Altså, @CKjersgaard, en nuanceret debat om flygtninge- og migrantsituationen egner sig dårligt til spm-svar-revolver-ping-pong«.

Under interviewet forsøgte Clement Kjersgaard at få svar på, hvor høj Mette Frederiksen mener, ulandsbistanden skal være, og om Socialdemokraterne kan finde på at stramme asylpolitikken igen, hvis der kommer flere asylansøgere eller vores nabolande strammer reglerne.

Han gentog flere gange sine spørgsmål, når han følte, han ikke fik svar.

Vigtigt at gå hårdt til politikere

Clement Kjersgaard ønsker ikke at udtale sig om det konkrete interview, men siger generelt:

»Jo mere magtfuld en person er eller jo mere magtfuld en person ønsker at være, og hvis du helt hypotetisk er statsministerkandidat, så skal du kunne besvare de hårdeste spørgsmål, som journalisterne kan finde på«.

Ifølge Clement Kjersgaard er der de seneste 15 år sket en udvikling, som gør det nødvendigt at gå hårdt til politikerne.

»De er sket det, at de danske politikere har udvist villighed til at fylde den offentlige debat med meningsløshed. Jeg synes, at meget af det, som folkevalgte fylder medierne med døgn efter døgn, er næsten meningsløst. Det er respektløst over for vælgere«, siger Clement Kjersgaard.

Så når du gentager dine spørgsmål og afbryder, så er det et svar på det?

»Ja, det er det«.

»Han går over grænsen«

Kurt Strand er journalist og vært på P1’s ’Mennesker og medier’ og har skrevet bogen ’Interview for journalister’. Han vurderer, at Clement Kjersgaard gjorde et hæderligt forsøg på at få Mette Frederiksen til at svare. Men det kammede over for Clement Kjersgaard, anfører Strand:

»Det er jo et forsøg i klassisk forstand på at få en politiker til at forholde sig til noget, som vedkommende ikke har lyst til at forholde sig til. Han går over grænsen i forhold til at være for belærende i sine afbrydelser«, siger Kurt Strand.

Også Strand mener, at Clement Kjersgaards spørgsmål var forenklende:

»Der er jo ingen politikere, der i dag vil kunne svare fuldstændig firkantet ja eller nej til, om der vil komme flere asylstrømninger, og hvis vi som journalister hævder, at det skal vi kunne få et bastant svar på, så medvirker vi til at forenkle noget, der er uendeligt kompliceret«, siger Kurt Strand og peger på, at seerne taber, fordi det hele bliver for rodet.

»Hvis det her er tænkt som et rent underholdningsprogram, fungerer det, fordi det er underholdende, men hvis det er tænkt som et journalistisk program, hvor vi gerne vil gøre folk klogere på en sindssygt vigtig diskussion, synes jeg, det fejler«, siger Kurt Strand.

Journalist og kommunikationsrådgiver Michael Kristiansen er anderledes direkte i sin kritik.

»Jeg er faktisk ret stor tilhænger af Clement Kjersgaard og kan godt lide hans pågående stil, men han er fuldstændig uinteresseret i at høre, hvad hun (Mette Frederiksen, red.) siger. Jeg synes ikke, det er klædeligt«, siger han om interviewet i søndagens talkshow.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En stor råbekonkurrence

Interviewet er ifølge Michael Kristiansen symptomatisk for den debat, vi i Danmark har om asylstramninger.

»Det bliver én stor råbekonkurrence om, hvem der kan sige de grimmeste ting om hinanden. Det her interview er et meget godt eksempel på, hvor kritisk situationen er i det offentlige rum. Vi har mistet evnen til at tale med hinanden«, siger han.

I forhold til Socialdemokraternes kritik af, at hans spørgsmål bliver for unuancerede, er Clement Kjersgaard uenig. Han mener tværtimod politikerne blot kan tone klart flag.

»Der er jo ikke noget i vejen for, at man som interviewperson, statsministerkandidat eller statsminister siger, hvis man får et spørgsmål, man ikke vil svare på, ’det spørgsmål vil jeg ikke besvare’«.

Hvem bliver så klogere, når du insisterer på svar?

»Så bliver vælgerne klogere på de politikere, de har valgt«.

»Hvis mine spørgsmål kan vise, at politikerne ikke ønsker at svare, så lærer vælgerne noget om politikerne, som de ikke vidste i forvejen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce