Krig. Igen er der ros til '1864' for de betagende billeder, men samtidig kritiseres serien for at være overtydelig, pinlig og overspillet.
Foto: Per Arnesen, Miso Film

Krig. Igen er der ros til '1864' for de betagende billeder, men samtidig kritiseres serien for at være overtydelig, pinlig og overspillet.

Film og tv

Anmelderne håner hypnosescene i '1864'

Afsnit 5 bød på overnaturlige indslag, men ikke af den gode slags, lyder kritikken.

Film og tv

»Kære DR. Kan man få tilskud til en kiropraktor? Jeg har et par tæer, der skal rettes ud«.

Sådan spørger Jyllands-Postens anmelder Nanna Frank Rasmussen efter at have set femte afsnit af '1864' søndag aften. Hun mener, at det bedste, man kan sige om serien indtil videre, er, at den giver lyst til at læse Tom Buk-Swientys roste bøger om krigshistorien.

Især finder hun en scene med soldaten Johan pinagtig:

»Søren Mallings karakter bliver mere end en pendant til 'Rejseholdet's synske Thomas la Cour, da han hypnotiserer en gruppe tyske soldater«, mener hun og kalder det for en »dramaturgisk nonsensgenvej«.

LÆS ANMELDELSE

Det er en scene, som falder flere anmeldere for brystet.

»What? Really? Seriøst? Fik Søren Malling lige en kop te af tyskerne, før han hypnotiserede dem, så delingen kunne hugge deres tøj og snyde sig gennem fjendens linjer?«, lyder den vantro anmelder Jacob Ludvigsen hos Soundvenue, som kalder scenen indlysende dårlig og doven.

»Hvorfor skal der pludselig gå cirkus i ’1864’?«, spørger han.

»Selv når det lykkes Bornedal (i samarbejde med altid solide Søren Malling) at skabe en nogenlunde troværdig karakter med Johan, så skal han også lige undermineres med en komplet tåbelig hypnose-scene. For helvede, da«, lydet det også fra en ærgerlig Henrik Queitsch i Ekstra Bladet.

LÆS POLITIKENS ANMELDELSE

Ost med ost

Berlingskes anmelder Jesper Eising er heller ikke glad for de overnaturlige indslag og kritiserer både den telepatiske kontakt mellem de tre unge hovedpersoner Inge, Laust og Peter og scenen, hvor blodet flyder ned ad vinduet i Monrads kontor og danner det danske flag.

Han kalder desuden Bornedals overtydelige fortælleform med voice over og nutidsklip, der skal perspektivere de historiske scener for »ost-med-ost-på«. Og selv om billederne af »haubitsernes nådesløse bombardement af de danske skanser« fænger, finder han femte afsnit samlet set »jævnt kedsommeligt«.

Ekstra Bladets anmelder Henrik Queitsch, der lige fra første færd har været meget skeptisk over for serien, gentager sin kritik efter fem afsnit. Han stikker til overtydeligeheden, banaliteten i replikkerne, gentagelserne og skriver at, »opbygningen er så træg og fuld af gentagelser, at det ligner en vejrudsigt i november«.

Og han mener, at Bornedal selv siger det bedst i søndagens afsnit via fru Heiberg: »Hvis det var teater, ville det være den slags dilettant, som man hører rygter om, at de spiller i de lokale forsamlingshuse i provinsen. Med skolemesteren som instruktør«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politiken og BT har allieret sig med henholdsvis oberst Lars S. Møller og historiker Erik Ingemann Sørensen. Ingen af dem har meget til overs for afsnittets akuratesse.

Førstnævnte undrer sig blandt andet over fraværet af den hvide tåge, der naturligt følger, når man anvendte sortkrudt i geværene, mens historikeren udpeger en række udeladelser og fejl (husarerne var østrigere, ikke tyskere, de faldne soldater blev plyndret og lå nøgne på slagmarken, sårede kom på lazaret og blev ikke bare efterladt osv., osv.), som han har svært ved at acceptere og lander på karakteren én stjerne.

Nærvær og identifikation

Men der er også dem, der frydes over afsnit fem. BT's anmeldere har været begejstrede for serien hele vejen igennem, og afsnit fem er ingen undtagelse.

Anmelder Nils Lind Larsen roser billedernes »følelsesstormende ekspressionisme« og oplever, at Bornedal med afsnittet understreger, at »han er en glimrende personinstruktør, der naturligvis kan skabe nærvær og identifikation, når han ønsker det«.

Allermest betaget er dog kulturminister Marianne Jelved, der anmelder filmen for DR.dk. Politikeren, der ikke selv var med til at stemme for den enorme særbevilling på 100 millioner kroner, der har gjort den rekorddyre dramaserie mulig, er begejstret og kvitterer med seks stjerner. Hun kalder femte afsnit af '1864' for » et fremragende stykke drama, der river os med fra første til sidste minut«.

Kulturministeren mener, at instruktør Ole Bornedal har skabt »en dramatisk serie af høj karat. Den giver os oplevelsen af krigen med personer og handlinger, vi kan identificere os med«, og Jelved slutter sin anmeldelse med ordene »Respekt og seks stjerner med tak til Ole Bornedal og hele holdets skaberbedrift«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden