Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mareridt. Svenske børn i en børnehave i Malmø må ikke længere se film, efter at en Alfons Åberg-film har givet en dreng mareridt.
Foto: PR-foto

Mareridt. Svenske børn i en børnehave i Malmø må ikke længere se film, efter at en Alfons Åberg-film har givet en dreng mareridt.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svenske børn må ikke se Alfons Åberg

Børnehave i Malmø må ikke vise film, efter at forældre har klaget over, at deres dreng har fået mareridt af at se film om Alfons Åberg.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alfons Åberg er tilsyneladende ikke for børn. Da en børnehave i Malmø viste filmen 'Alfons og uhyret' fik en dreng mareridt og søvnproblemer. Og da det ikke var gået over efter en uge, valgte hans forældre at indberette Sadelmakarebyns förskola i Malmø til den statslige myndhighed Skolinspektionen.

Filmen handler om, at Alfons Åberg kommer til at slå en anden dreng og siden får dårlig samvittighed. Derfor kan han ikke sove om natten og tror, at der ligger et uhyre under hans seng. Uhyret forsvinder først, da han får sagt undskyld til den dreng, han har slået.

»I dette tilfælde har børnehaven vist en film som er direkte upassende for små børn«, skriver forældrene ifølge Helsingborgs Dagblad i indberetningen til Skolinspektionen. Forældrene mener også, at der i det hele taget bliver vist for mange film i børnehaven uden nogen pædagogisk anledning.

»Vi er omhyggelige med kun at vise kvalitetsfilm. Og aldersgrænsen på 'Alfons og uhyret' er nul år«, siger børnehavens leder, Eva Danerhall, til Kvällsposten.

Slut med film i børnehaven

Skolinspektionen valgte at lade Malmø kommune undersøge sagen. Og mens man venter på udredningen, er børnehaven helt holdt op med at vise film. Ifølge forvaltningen skal den lille filmpause bruges til at tjekke op på rutiner og retningslinjer i forbindelse med filmvisning i børnehaven.

»Vi har taget beslutning om, at der er i den nærmeste tid ikke vises film. Det føles godt at tage den beslutning efter den her sag«, siger børnehaveleder, Eva Danerhall, til Sydsvenskan.

»Vi kommer helt sikkert til at vise film igen når der er et pædagogisk sigte med det. Ligesom vi læser bøger eller spiller musik, så har film også sin plads i det pædagogiske arbejde i børnehaven«, siger hun.

Fortvivlende

Alfons Åbergs mor, Gunilla Bergström oplyser via Rabén og Sjögrens forlag at hun ikke har nogen kommentarer til Malmø kommunes beslutning.

Foto: POSSELT LÆRKE

Pelle Svensson som var med til at filmatisere 'Alfons og uhyret' siger til gengæld til Helsingborgs Dagblad, at det gør ham fortvivlet at høre.

»Filmen er blevet vist i biografen i 25 år. Der må være millioner af børn, der har set den. Det er første gang, jeg hører, at den har generet nogen forældre«, siger han til avisen.

Han understreger endvidere at bøgerne og filmene om Alfons Åberg handler om at bearbejde den virkelighed, børn befinder sig i.

Filmcensur nedefra

I Sverige bliver film som i Danmark udstyret med aldersgrænser.

»Men derudover findes der ingen statslig filmcensur i Sverige. I stedet har vi en anden situation og et andet magtforhold, skriver kommentator og filmhistoriker, Jan Holmberg, i Dagens Nyheter .

»I stedet for et system, der virker oppefra og ned, hvor staten udsteder påbud og sanktioner, så sker der oftere og oftere indskrænkninger i afsenderens ytringsfrihed og modtagerens ret til information nedefra og op. Det vil sige, at enkeltindivider gives lignende magtbeføjelser i kraft af den krænkelse, ubehagsfølgelse eller de uhyggelige mareridt, vedkommende har oplevet, skriver han.

Han understreger, at 'Alfons og Uhyret' siden udgivelsen i 1980 er set af millioner - også som børneprogram på svensk tv.

»Den er også blevet vist i biografen og er dermed blevet gransket af filmcensuren, som ikke gav den nogen aldersbegrænsning. Men nu opfattes den altså som så skadelig, at det berettiger et forbud mod al filmvisning i en børnehave«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden