Foto: AP (Arkiv)
Film og tv

Dokumentar hylder Heath Ledger som sin generations største skuespiller

De allerværste lev stærkt dø ung-klicheer er luget fra i dokumentar om den sexede og succesfulde Heath Ledger.

Film og tv

Han var blidheden selv, Heath Ledger. Han var genert og havde sidst af alt appetit på berømmelse, og penge sagde ham intet. Ledger var pure zen og selvopofrelse, og jo, han havde endda, profetisk, forudsagt, at han ikke ville blive gammel.

»Han elskede alle skabninger, store som så«, siger faren hjemme i Perth, og selv om det kan være sandt, er spørgsmålet, om ikke holdet bag dokumentaren burde have redigeret det ud, fordi det bare lyder så ...

FRA ARKIVET

Ledger døde i 2008 i en alder af 28, for allerede otte år siden. Var han, som denne tyskproducerede dokumentar, den første i en serie om unge døde, hævder »sin generations største skuespiller?«. Det er sådan noget, man siger til festtaler – og i ukritiske dokumentarer – men er det sandt? slem er udsendelsen heller ikke; de allerværste lev stærkt dø ung-klicheer er luget fra.

Det gør indtryk at se Terry Gilliam, manden, der instruerede Ledger i ’The Imaginarium of Doctor Parnassus’, som han døde midt i indspilningen af, sidde med konstante tårer glimtende i øjnene i, hvad der synes at have været et ret langt interview og bl.a. fortælle, at da Heath Ledger var slået endegyldigt igennem i Hollywood med ’Brokeback Mountain’, købte han et hus i sin yndlingsstrandkant hjemme i Australien, men huset var belejret døgnet rundt af paparazzi, så han skilte sig af med det igen.

Han skulle have haft sin Oscar for rollen som den forkrampede cowboy i 'Brokeback Mountain' og fik den efter sin død for Jokeren i 'The Dark Knight'

Ikke alle drømmes opfyldelse kan man betale sig til.

Posthum Oscar-pris

Heath Ledger var en i en lang række af stakkels, sexede skuespillere, der så for drømmegodt ud til, at man næsten kunne tage dem alvorligt. Men han var ambitiøs som kunstner. Med afsæt i en populær australsk tv-serie ’Sweat’, hvor han spillede en homoseksuel sportsmand på 17, kom han til Los Angeles, hvor han fik stor og fortjent succes i ’10 Things I Hate About You’, og så lagde han Hollywood på is, indtil han fik noget ordentligt at prøve kræfter med. Ikke alt var på niveau, men hans birolle som følsom søn af fangevogteren på dødsgangen i ’Monster’s Ball’ er det, jeg husker den film for i dag.

Han var let i tråddet i ’A Knight’s Tale’ og engagerende i ’The Four Feathers’. Han skulle have haft sin Oscar for rollen som den forkrampede cowboy i ’Brokeback Mountain’ og fik den efter sin død for Jokeren i ’The Dark Knight’.

Hvad det kunne være blevet til, ved ingen. Ville Heath Ledger have nærmet sig de 40 i bedre stil end nogensinde?

Ville han have indfriet sine løfter?

Eller ville han have opgivet ævred og være blevet endnu en næsten midaldrende udhaler i et leflefag?

Vi ved det ikke. Men vi har lov at drømme.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce