Foto: Kimberley French
Film og tv

Bookmakerne spår: Maltrakterede Leo og den dansk-svenske pige snupper Oscaren

Se vinderchancerne for den oplagte, underdog'en og den næsten danske.

Film og tv

De er gyldne, måler knap 35 centimeter, og så er de noget nær det ypperste, en skuespiller eller filminstruktør kan opnå.

På søndag bliver oscarstatuetterne for 88. gang uddelt til de film, som ifølge oscarakademiet har udmærket sig særligt i løbet af det forgangne år. Som altid er der kamp om at forudsige, hvem der mon får lov at tage en af de gyldne fyre med hjem, og den kamp vil Politiken også være med i. Derfor har vi kigget dybt i digitale tidsalders svar på krystalkuglen: bettinghjemmesiden bet365.com.

Her kan du se, hvem bookmakerne anser for næsten selvskrevne vindere til Oscaruddelingen, hvem det kræver en veludviklet hasardspiller-gen at sætte pengene på, og hvordan det ser ud for de nationale interesser.

Den oplagte

Bedste mandlige skuespiller: Leonardo DiCaprio

Foto: 20th Century Fox

Pelsjæger-eposset 'The Revenant' er generelt set et godt bud på en Oscar-vinder. Filmen, der skildrer pelsjægere blandt grizzlybjørne og indianere i 1820'ernes amerikanske vildmark, topper nomineringslisten med ikke mindre end 12 Oscar-nomineringer, blandt andet bedste film og bedste instruktør.

LÆS ANMELDELSEN

Allerstørst er forventningerne til Leonardo DiCaprio, der intager hovedrollen som pelsjægeren Hugh Glass, der bliver maltrakteret af en bjørn, men kæmper sig igennem smerterne, bidende vinterkulde og fjendtlige indianere for at hævne drabet på sin søn. Oddsene er så meget til hans fordel, at man kun får pengene 1,01 gang igen, hvis man satser på ham på hjemmesiden bet365.com.

'The Revenant' løb da også med mange af de største priser ved både Bafta- og Golden Globe-uddelingerne, hvor Leonardo DiCaprio vandt henholdsvis en Bafta-statuette for bedste mandlige skuespiller og en Golden Globe for bedste mandlige hovedrolle i et drama.

På en måde mangler det også bare, at han bliver belønnet med en af de eftertragtede guldmænd. Manden har trods alt sovet i et bjørnekadaver, spist rå moskusokse og taget på jævnlige svømmeture i tilfrosne søer for at forberede sig på rollen.

Underdog'en

Foto: Jaap Buitendijk/AP

Bedste film: 'Spionernes Bro'

Det virker som lidt af en tilsnigelse at kalde Steven Spielberg en underdog, uanset sammenhængen. Men netop i opløbet om oscarstatuetten for bedste film taler oddsene altså for, at han er netop det.

Spielberg er med i kampen om statuetten for bedste film med den historiske film 'Spionernes Bro', et koldkrigsdrama med Tom Hanks i hovedrollen og Coen-brødrene som medforfattere på manuskriptet.

LÆS ANMELDELSEN

Filmen fik fem hjerter i Politikens spalter, men ifølge bookmakerne har den ikke en kinamands chance for at vinde. Skulle det alligevel ske, vil der i hvert fald være nogle heldige hasardspillere, der får deres penge hele 250 gange igen.

Den ikke-hvide

Foto: Riccardo De Luca/AP

Bedste instruktør: Alejandro González Iñárritu

LÆS PORTRÆT

Allerede inden priserne er blevet delt ud, står det klart, at vinderne får meget svært ved at få mere opmærksomhed end dem, der slet ikke blev nomineret. Med #OscarsSoWhite-kampagnen, massiv kritik fra store dele af branchen og en række kendissers meldinger om boykot af oscaruddelingerne har debatten om den manglende diversitet sat sig massivt på årets oscaruddelinger.

Det er da også svært at få øje på andet end blege teints blandt de nominerede i showets største kategorier. Det nærmeste, feltet kan komme det, er den mexicanske instruktør Alejandro González Iñárritu. Han står bag storfavoritten 'The Revenant', der topper listen med sine hele 12 oscarnomineringer - blandt dem kategorien bedste instruktør, som Iñárritu tidligere har vundet for filmen 'Birdman'. Det bliver altså en forsvarende mester, der skal stå sin prøve på søndag.

Det lyder måske som en usandsynlig præstation, men ikke desto mindre spår bookmakerne ham en god chance. En statuette til Iñárritu giver kun pengene 1,1 gang igen, mens en sejr til hans nærmeste konkurrent, 'Mad Max'-instruktøren George Miller, giver pengene 7,5 gange igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De danske

Foto: Final Cut for Real

Bedste dokumentar: 'The Look of Silence'

Bedste udenlandske film: 'Krigen'

I forbindelse med årets oscaruddeling kan man dårligt sige »dansk« uden også at sige »krig«. Med to danske nominerede er Danmark er usædvanligt godt repræsenteret, og for begge oscaraspiranters vedkommende gælder, at de har et noget dystert udgangspunkt.

I kategorien 'bedste udenlandske film' er dansk film repræsenteret ved Tobias Lindholms drama 'Krigen', som har Pilou Asbæk i hovedrollen. Plottet kredser om en soldat, der har været udsendt til Afghanistan og hjemsøges af en beslutning, som fik fatale følger.

LÆS ANMELDELSEN

Mindst lige så alvorligt er udgangspunktet for Joshua Oppenheimers dokumentarfilm 'The Look of Silence', der er nomineret i kategorien 'bedste dokumentarfilm. Ligesom sin - også oscarnominerede - forgænger, handler filmen om det indonesiske folkedrab. Denne gang er synsvinklen skiftet til ofrenes side, personficeret i optikeren Adi, der kæmper for at tilgive de mænd, der myrdede hans bror, og som stadig går frit omkring.

LÆS ANMELDELSEN

Af de to ser 'The Look of Silence' ud til at have bedst chancer. Hvis den vinder, får man pengene 12 gange igen, mens en sejr til 'Krigen' vil give pengene hele 41 gange igen. Mest sandsynligt er det ifølge bookmakerne, at det ungarske Anden Verdenskrigsdrama 'Sauls Søn' løber med prisen for bedste udenlandske film, mens dokumentaren om sangerinden Amy Winehouse, 'Amy', ligner en sikker vinder i dokumentarkategorien.

Den næsten danske

Bedste kvindelige birolle: Alicia Vikander

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun er godt nok ikke dansk. Ikke sådan rigtigt. Men hun fik sin første internationale eksponering som dansktalende dronning i Nikolaj Arcels 'En Kongelig Affære' fra 2012, og nu er hun nomineret til en Oscar for filmen 'The Danish Girl', hvor hun spiller den danske kunstner Gerda Wegener.

LÆS ANMELDELSEN

Derfor kan man med lidt god vilje mene, at Danmark kan tage lidt af æren, hvis den svenske skønhed Alicia Vikander tager en Oscar-statuette med sig hjem fra uddelingen i Hollywoods Dolby Theatre. Heldigvis, for Vikander ser ud til at være det bedste bud på en oscarvinder, der lugter bare lidt af Danmark. I hvert fald får man kun pengene knap halvanden gang igen, hvis hun vinder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce