Katalog. Kynisme som Frank Underwoods (spillet af Kevin Spacey) er ikke bare kynisme, den viser sig i forskellige skikkelser, der definerer forskellige virkeligheder som den eneste sandhed om verden. Her følger et katalog over kynikere fra vores egen verden.
Foto: Illustration: Tomas Østergren

Katalog. Kynisme som Frank Underwoods (spillet af Kevin Spacey) er ikke bare kynisme, den viser sig i forskellige skikkelser, der definerer forskellige virkeligheder som den eneste sandhed om verden. Her følger et katalog over kynikere fra vores egen verden.

Film og tv

Her er kyniske Underwoods danske disciple

Frank Underwood er ikke ene om at være kyniker. I Danmark repræsenterer især fire politikere hver sin kynikertype.

Film og tv

Kynikeren gør sig ingen illusioner og er stolt af det. Han gør alt det, vi lærer vores børn, at de ikke skal gøre. Og han vinder på det. Et portræt af kynikeren er derfor også en karakteristik af det samfund, som gør ham til sejrherre.

Den tyske filosof Peter Sloterdijk udgav i 1983 ’Kritik af den kyniske fornuft’, som blev et hovedværk, fordi den giver et suverænt signalement af kynikeren som type. Kynikeren foragter ifølge Sloterdijk de andres idealer og principper som naivitet.

Store ord og flotte taler er for kynikeren hykleri, som dækker over simpelt begær efter magt. Så kynikeren roser sig selv for at sige tingene, som de er, den barske sandhed om tingenes tilstand.

LÆS OGSÅ

Hovedpersonen i ’House of Cards’, Frank Underwood, inkarnerer den rene kynisme. Han har gennemskuet det sociale livs naturlov, som han forklarer i shakespeareske monologer:

»Enhver killing vokser op og bliver til en kat. De ser først så uskyldige ud. Små, stille, mens de labber mælk i sig fra underkoppen. Men når deres kløer bliver lange nok, river de efter blod, nogle gange fra den hånd, som fodrer dem. De af os, der kæmper for at nå til toppen af fødekæden, kan ikke vise nogen nåde. Der er kun én regel: Gå på jagt, eller bliv selv jaget«.

Denne monolog er den moderne kynikers manifest.

Men kynisme er ikke bare kynisme, den viser sig i forskellige skikkelser, der definerer forskellige virkeligheder som den eneste sandhed om verden.

Her følger et katalog over kynikere fra vores egen verden:

Den strategiske kyniker

Anders Fogh Rasmussen

Foto: DRESLING JENS/POLFOTO

Tidligere venstrestatsminister Anders Fogh Rasmussen blev selv af sine modstandere beundret for sin evne til at ’spille spillet’. Han blev kaldt sin egen bedste spindoktor og brillerede ved at udstille sine modstandere som naive og tossegode.

Det var en stor opdagelse for Anders Fogh Rasmussen, at den, der er villig til at gøre op med sine egne idealer, vinder kampen om magten, fordi det giver opgøret med alle andres idealer troværdighed. Politik blev for Anders Rasmussen til en kamp mod idealer for at vinde magten. Man kan sige, at magtkampen blev et ideal i sig selv.

Den moralske kyniker

Margrethe Vestager

Foto: DRESLING JENS/POLFOTO

Den forhenværende radikale økonomiminister Margrethe Vestagers berømte sætning »det er jo sådan, det er« er et kynisk slogan. Hun henviser til de kolde realiteter, den endegyldige sandhed, og ethvert forsøg på at ville noget højere og mere er illusioner. Det særlige ved Vestagers kynisme er, at den er forbundet med en højere moral, en ophøjet humanisme. Man er således ikke alene imod den objektive sandhed, hvis man er uenig med Vestager, man er også umoralsk.

Den populistiske kyniker

Kristian Thulesen Dahl

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: OLESEN PETER HOVE/POLFOTO

Dansk Folkepartis leders erklæring om, at han har større indflydelse uden for regeringen end i regeringen, er en konstatering af, at der er større vælgerkapital i at stå uden for magten.

Sætningen er åbenlyst forkert, men den afslører sandheden om en politiker, der ofrer muligheden for at sætte sin egen politik igennem for i stedet at fastholde folkelig opbakning.

Den teknokratiske kyniker

Bjarne Corydon

Foto: PETER HOVE OLESEN /POLFOTO

Ideen om ’nødvendighedens politik’ er mottoet for den teknokratiske kyniker, som forhenværende finansminister Bjarne Corydon for mange blev billedet på.

Det er troen på, at der er én politik, som er den sande og rigtige politik, og det er den, som bliver udviklet af embedsmændene i Finansministeriet. Reformer bliver for den teknokratiske kyniker til et mål i sig selv, fordi de realiserer nødvendighedens politik. Den teknokratiske kyniker er så optaget af at skabe ’økonomisk råderum’, at det, der skulle være et middel til at realisere højere mål om solidaritet, retfærdighed og frihed, bliver til et mål i sig selv.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce