Befrielse. Martin Zandvliets film 'Under sandet’ fortæller historien om sergent Carl Leopold Rasmussen, der får kommandoen over et hold unge tyske soldater, der tvinges til at samle miner langs den jyske vestkyst efter befrielsen i 1945.
Foto: Nordisk Film

Befrielse. Martin Zandvliets film 'Under sandet’ fortæller historien om sergent Carl Leopold Rasmussen, der får kommandoen over et hold unge tyske soldater, der tvinges til at samle miner langs den jyske vestkyst efter befrielsen i 1945.

Film og tv

Her er Bodil-vinderne: Fortælling om vestkystens rædsler blev bedste film

Filmkritikere tildeler 'Under Sandet' tre priser ved årets Bodiluddeling.

Film og tv

Instruktør Martin Zandvliets film ’Under sandet’ blev topscorer med tre Bodilstatuetter ved aftenens uddeling af de danske filmkritikeres pris i Bremen Teater i København.

Fortællingen om de tilfangetagne tyske soldater, der midt i den danske fredsrus i sommeren 1945 blev sat til at rydde miner langs den jyske vestkyst, fik ikke blot prisen som bedste danske film.

Efterkrigsdramaet modtog også en Bodil i kategorien bedste mandlige hovedrolle for Roland Møllers spil i rollen som den danske sergent Carl Leopold Rasmussen, der forsøger at holde den hårde linje over for et hold ganske unge tvangsmineryddere.

Under sandet er et Spielbergsk Skagensmaleri med nerverne uden på tøjet og hjertet oppe i halsen.

Prisen for bedste mandlige birolle gik til den tyske skuespiller Louis Hoffman for rollen som den unge tyske soldat Sebastian Schumann, som Carl Leopold Rasmussen udvikler et særligt venskab med.

'Under Sandet' er »et fokuseret og fortættet drama, hvor Martin Zandvliet drastisk udbygger sine allerede berømmede evner som personinstruktør. Samtidig sætter han denne gang en ære i at lave klassisk flotte billeder. Under sandet er et Spielbergsk Skagensmaleri med nerverne uden på tøjet og hjertet oppe i halsen«, lød det blandt andet i kritikernes motivation for præmieringen af 'Under Sandet'.

Nouvelle vague-stjerne fik Æresbodil

Skuespilleren Mille Lehfeldt modtog årets Bodil for bedste kvindelige hovedrolle for sin præstation som Ellen i komedien 'Lang historie kort', mens Trine Pallesen blev bedste kvindelige birolle for sin rolle i Michael Noers 'Nøgle Hus Spejl'.

Den 76-årige danskfødte skuespiller Anna Karina modtog på scenen en Æresbodil for sit virke i international film, hvor hun især blev kendt for sine roller under den nye bølge i fransk film, kendt som la nouvelle vague og i særdeleshed for samarbejdet med instruktøren Jean-Luc Godard, som hun kom til at danne par med gennem en række år.

Her blev det til roller i blandt andre Godards 'En kvinde er en kvinde' fra 1961, som indbragte hende prisen som bedste kvindelige skuespiller ved filmfestivalen i Berlin samme år, 'Den Lille Soldat' (1963), 'Made in USA' (1966) og 'Livet skal leves' (1966).

Særlig hæder for kvindeportrætter

Ved årets prisuddeling blev det nyoprettede Kathrine Windfelds mindelegat uddelt for første gang til minde om den danske filminstruktør, som døde pludseligt sidste år, mens hun lagde sidste hånd på en film i anledning af 100-året for kvinders valgret.

Instruktørens engagement for ligestilling mellem mænd og kvinder har inspireret til legatet, som fremover dedikeres udvøvende, der på kunstnerisk vis markerer sig i samme retning.

Manuskriptforfatter Maja Ilsøe, konceptuerende instruktør Pernilla August og skuespiller Trine Dyrholm modtog førsteudgaven af legatet på 50.000 kroner for deres »nuancerede portrætter at kvinder« i tv-serien 'Arvingerne' på Danmarks Radio.

Der gemmer sig grimme ting under sandet. Og historien om fjernelsen af tyske landminer fra den jyske vestkyst er en mindre pæn fortælling om Danmarks historie. Kilde: politiken.tv / Kim Skotte. Producer: Henrik Haupt

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce