Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
#PanamaPapers. Jackie Chan bliver nu trukket ind i sagen om Panama-finten.
Foto: Lai Seng Sin/AP

#PanamaPapers. Jackie Chan bliver nu trukket ind i sagen om Panama-finten.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Portræt: Hong Kongs kung-fu-stjerne smudset af Panama-læk

Jackie Chan løftede arven fra Bruce Lee - og har arbejdet sammen med det berygtede firma Mossack Fonseca.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jackie Chan udfører angiveligt alle sine stunts selv. Rygtet siger, at alle knogler i hans krop på et eller andet tidspunkt har været brækket.

Sandt eller ej - kampsports- og filmstjernen er kendt verden over for sin kampgejst og vilje til at gå langt for at nå sine mål.

Og nu er han involveret i et lidt anderledes stunt: Spørgsmålet om skattespekulation.

Det er sket, efter det er kommet frem, at filmstjernen ejer selskaber, der har arbejdet sammen med det berygtede Panama-baserede advokatfirma Mossack Fonseca.

Arbejdsom komiker og forretningsmand

Advokatfirmaet er berygtet for at hjælpe sine kunder med en virksomhedskonstruktion, der kan bruges til skatteunddragelse. Og spørgsmålet er derfor nu, om Jackie Chan er lige så villig til at slippe for at betale skat, som han er for at lykkes med sine stunts i de actionprægede film, han medvirker i.

Skuespillerens navn er, ifølge det amerikanske magasin Time, dukket op som et af de seneste i de omdiskuterede 11,5 millioner dokumenter, som er blevet lækket fra advokatfirmaet, og som indeholder navne på privatpersoner, virksomheder, banker og kendisser, der har arbejdet sammen med det berygtede advokatfirma i Panama, også kendt som #PanamaPapers.

Foto: Kin Cheung/AP

Dokumenterne viser, at den kinesisk-fødte kampsportekspert ejer seks virksomheder, som har arbejdet sammen med advokatfirmaet i Panama, og som er specialiseret i at oprette anonyme offshoreselskaber, som kan bruges til skatteunddragelse.

Der er da også virksomheder at vælge imellem. For selv om man umiddelbart bedst kender Jackie Chan fra hans film, så har han udnyttet sit brand til en stor industri ud over det sædvanlige.

I Asien har han brugt sit kendte ansigt til at starte et hav af indtjeningsmuligheder. Han ejer restauranter, teatre, cafeer, og et tøj- og et urmærke, ligesom han sælger både, biler, fly og vin og vand. Dertil er han distributør af segways (eldrevet køretøj på to hjul) i Hong Kong, ligesom der er planer om, at opføre en Jackie Chan-forlystelsespark. Det skrev The Guardian i 2014.

»Folk kommer til mig med de her ideer. De vil ind på det kinesiske marked, og de spørger, om jeg kan hjælpe dem, og hvis jeg kan lide ideen, så gør jeg det«, sagde filmstjernen dengang til det britiske medie.

Han har da også haft succes med en del af sin forretning. I 2014 vurderes han at være god for mere end 130 millioner kroner. Og i 2015 var han nummer 38 på det amerikanske magasin Forbes' liste over de bedst betalte kendte - på niveau med musikeren Paul McCartney, golfspilleren Tiger Woods og basketspilleren Kobe Bryant.

Aftager for Bruce Lee

Men længe før karrieren på den måde tog fart, prøvede Jackie Chan med mindre held kræfter i Hollywood.

Her var han med i to mindre vellykkede spillefilm, og mens karriere lod vente på sig, udførte han ifølge ham selv farlige stunts til meget få penge. I løbet af 1970'erne skete der dog noget. Og da Bruce Lee døde i samme årti, lignede Jackie Chan hans naturlige arvtager. Med sin humoristiske sans fik han et gennembrud i filmen 'Ørnens Klør' fra 1978.

Og med filmene 'Rush Hour' fra 1998 og 'Jorden rundt i 80 dage' fra 2004 slog han for alvor sit navn fast internationalt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Danskere i skjul: Broget dansk flok har selskaber i Panama

Jackie Chan, der er fyldt 61, har også fortsat mod på at udføre farlige stunts, i de film han medvirker i. Og spørger man ham selv er arbejdslivet ikke slut endnu.

»Jeg har gerne ville gå på pension meget meget længe. Men folk bliver ved med at tilbyde mig gode manuskripter«, sagde han i 2014.

Og selv om han oplever, at nogle snakker om, at det er vigtigt at være sammen med sin familie, så siger Jackie Chan, at »en god mand arbejder, og med mit arbejde er jeg nødt til at rejse. Nogle gange ser jeg ikke min kone i månedsvis. Men at være omsorgsfuld omkring familien er ikke nødvendigvis det samme som at sidde i sofaen ved siden af hende hver dag«.

På de sociale medier efterlader han da også indtrykket af en lykkelig tilværelse.

»Selv om det er mandag, føler jeg stadig, jeg er på toppen af verdenen! Vær stærk!!«, skrev han i marts på sine sociale medie-profiler.

Even though it's Monday, still feel like I'm on top of the world! Stay strong!!

Opslået af ?? Jackie Chan på 21. marts 2016

ICIJ: Uskyldig indtil det modsatte er bevist

De offshore-virksomheder som Jackie Chan ejer er da heller ikke i sig selv ulovlige. Såkaldte offshore-virksomheder kan dog bruges til skatteundragelse.

Mediesammenslutningen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), der består af mere end 100 medier verden over, og som står bag udgivelsen af de mange #PanamaPapers, understreger, ifølge Time, at der ikke i dokumenterne er endegyldige beviser for, at Jackie Chan har brugt selskaberne til noget ulovligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

ICIJ skriver i en udtalelse, at »der er legitime grunde til brug af offshore-virksomheder«, ligesom sammenslutningen understreger, at det ikke er ønsket at mistænkeliggøre nogle. Sammenslutningen af medier vil derfor i maj frigive en fuld liste over de personer og virksomheder, som har samarbejdet eller på nuværende tidspunkt samarbejder med advokatfirmaet.

Jackie Chan har indtil videre ikke ønsket at udtale sig i sagen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden