Demokratidrømme. Et billede fra de dage, da de unge syrere endnu kunne tro på en bedre fremtid uden diktaturet.
Foto: Asac - la Biennale di Venezia

Demokratidrømme. Et billede fra de dage, da de unge syrere endnu kunne tro på en bedre fremtid uden diktaturet.

Film og tv

Dansk krigsdokumentar vinder flot pris i Venedig

'The War Show' er blevet voldsomt rost i de internationale medier og er endt med at vinde den fornemme serie Venice Days

Film og tv

Den danske dokumentarfilm ’The War Show’ har vundet sidekonkurrencen Venice Days, hvor filmen var åbningsfilm i sidste uge.

'The War Show' har fået en overvældende positiv modtagelse efter filmens verdenspremiere på Lidoen.

'The War Show' skal efter Venedig videre til filmfestivalen i Toronto, hvor det vigtige online magasin i-D har udnævnt ’The War Show’ til en af de 15 film, man skal holde særlig øje med blandt de hundredvis af titler, der vises på Nordamerikas største filmfestival.

»Filmen formår at indfange en hel generations håb og frygt«, skriver Hollywood Reporter om ’The War Show’ og ligger dermed på linje med de andre toneangivende filmbrancheblade.

Filmen, som er instrueret af den danske doku-instruktør Andreas Dalsgaard og den syriske radiovært Obaidah Zytoon, er et på alle måder bemærkelsesværdigt dokument, som giver en helt ny dimension til mediemareridtet Syrien.

Vennerne i krig

’The War Show’ følger Obaidah Zytoons vennekreds i Syrien fra de første demonstrationer i 2011 og følger derefter skridt for skridt vennernes indslusning i Syriens rædselsfulde nedstigning til Helvede. En håndholdt film om unge mennesker optaget af poesi og rockmusik. Filmet af Obaidah og vennerne selv, mens latter, vrede og optimisme forvandles til et håbløst inferno.

»Den rammer ikke blot i plet, den gør det med ødelæggende kraft«, konkluderer Screen International.

Man er blevet vant til at se billeder af krigens monotone rædsel, og ’The War Show’ bliver på den baggrund rost for at udføre en vigtig mission. Det intime portræt af en kreativ vennekreds, der bliver opslugt af det syriske kaos, sætter intime ansigter og stemmer på tragedien. Tabstal er abstrakte. Det er ansigter ikke.

»The War Show’ indfanger tragediens omfang samtidig med, at den gør aktørerne virkelige«, skriver The Arab Times, der også har blik for ikke mindst Obaidah Zytoons ambition om at skildre kameraets aktivt meddigtende rolle i den syriske borgerkrig.

Kameraet i krig

»Kun få udover ’The War Show’ debatterer specifikt måden, hvorpå kameraet forandrer selve slagets gang«, noterer The Arab Times.

En af de scener den arabiske avis hentyder til, viser en islamisk kampgruppe, som først gennemfører og siden genopfører et angreb på fjenden. Udelukkende til benefice for kameraet. Man kæmper for at komme ind i billedet og vinde magten over det.

»Obaidah snakkede fra starten om ’kamera-effekten’«, fortæller den danske instruktør Andreas Dalsgaard, der sammen med den syriske radiovært og flygtning skulle skabe en fortælling ud af de mange hundrede timers optagelser fra Syrien.

»Da jeg sagde, at kameraet bare beskriver virkeligheden, var hun helt uenig«, fortæller Dalsgaard.

»»Nej, nej kameraet er et våben, der former virkeligheden«. Hvad hun mente med det, er en af de ting, vi gerne ville have frem i filmen«.

»Syrien er særlig. Ingen konflikt er blevet filmet lige så meget. Alle har en mobiltelefon. Alle uploader billeder. Men det bringer os ikke nødvendigvis tættere på virkeligheden. Vi bliver allesammen enormt dygtige til at manipulere med virkeligheden. Vi bliver alle sammen filmmakers«, konstaterer Andreas Dalsgaard.

Og det er måske lige netop den form for kamerabevidsthed, som gør, at ’The War Show’ får fortalt en historie om krigen i Syrien, som er anderledes og gør indtryk på en helt anden måde end mediernes strøm af død, elendighed og flygtninge.

Foruden Venedig og Toronto er ’The War Show’ foreløbig udtaget til festivalerne i London og Bergen. Flere ventes at følge trop og de syv lande som på forhånd har købt filmen, får efter alt at dømme snart følge af mange flere verden over. 'The War Show' får dansk premiere 26. oktober. Filmen er produceret af Fridthjof Film.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce