Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

De to tyske tvillingebrødre, der er blandt dem, der bliver tvunget til at afsøge den danske vestkyst for miner, er i centrum i ’Under sandet’. Den danske film, er nu nomineret til en Oscar.

De to tyske tvillingebrødre, der er blandt dem, der bliver tvunget til at afsøge den danske vestkyst for miner, er i centrum i ’Under sandet’. Den danske film, er nu nomineret til en Oscar.

Film og tv

Her er de nominerede: Oscar har »Danmark« skrevet i panden

To en halv danskere er blevet oscarnomineret, blandt andet spillefilmen ’Under sandet’ som bedste fremmedsprogede film. Og året efter skandaleåret, hvor ingen sorte blev nomineret, er der nu for alvor gået hul på bylden.

Film og tv

Efter et år, som både professionelle betragtere og publikum, som stemmer ved billetlugerne, har kåret som en bundskraber for dansk film, blev der i høj grad kompenseret, da Oscarkomiteen i Hollywood valgte at nominere ikke mindre end to en halv film fra det lille land mod nord.

’Under sandet’, Martin Zandvliets drama om tyske drengesoldater, der tvinges til at kæmme vestkysten for nedgravede bomber i månederne efter nazisternes kapitulation, blev nomineret til bedste fremmedsprogede film. Aske Bangs kortfilm ’Silent Nights’, der handler om en ung kvinde, der forelsker sig i en illegal indvandrer, der har kone og børn i Ghana, blev nomineret i sin kategori.

I dag taler man om at bygge høje mure, og verden synes i højere og højere grad at være bygget på frygt og had over for minoritetsgrupper. Det billedliggør ’Under sandet’

Lidt uden for nummer blev den amerikansk-argentinsk-danske skuespiller Viggo Mortensen nomineret til en Oscar for bedste hovedrolle for ’Captain Fantastic’, hvor han spiller en socialistisk familiefar, der opfostrer sin lille hær af børn ude i de dybe skove. Mortensen var også hovedrollenomineret i 2008 for ’Eastern Promises’, og der blev i anledning af filmens premiere rundt om i verden gjort meget ud af, at det var det sjældne tilfælde af en skuespiller, der bliver ét med sin rolle, og hvor man nærmest ikke kan se, hvor manden slutter, og rollen begynder.

Vinder uden champagne

Man kan ikke købe champagne i Nordisk Films kantine, hvor det tirsdag lykkedes os at få fat på filminstruktøren Martin Zandvliet i minutterne efter, at han var blev nomineret til en Oscar for årets bedste fremmedsprogede film for dramaet ’Under sandet’ om tyske drengesoldater, der tvinges til med livet som indsats at kæmme den danske vestkyst for nedgravede miner i månederne efter nazisternes kapitulation, en historie, de færreste – også de færreste danskere – kendte i forvejen.

Ingen champagne altså ... men så alligevel: Det lykkes faktisk Zandvliet at låne sig til noget at skåle på nomineringen i.

»Jeg er fuldkommen overbevist om, at en oscarnominering kommer til at hjælpe mig, og at det amerikanske publikum bedre får øje på den, når den snart får premiere i USA«.

Zandvliet har svært ved at se på sin film udefra og læse den i international filmpriskontekst.

»Man ser mest de fejl, man har begået«, som han siger.

»Men jeg kan godt se, hvorfor den har interesse. Det har den, fordi verden er blevet, som den er. I dag taler man om at bygge høje mure, og verden synes i højere og højere grad at være bygget på frygt og had over for minoritetsgrupper. Det billedliggør ’Under sandet’, og fordi den henviser til noget, der skete for 70 år siden, er det nemmere at acceptere budskabet. Mere end hvis man pegede på noget, der går galt lige nu«.

Og så tror Zandvliet, at det hjælper filmen, at den ikke beskriver de traditionelle onde tyskere, der bare skal mejes ned.

»Ikke fordi tyskerne var gode, det er de her drenge heller ikke, men alligevel får man lyst til at beskytte dem«.

14 chancer for ’La La Land’

’La La Land’, Damien Chazelles kærlighedsbrev til Hollywood i form af en musical, blev nomineret i 14 kategorier. Kun ’Alt om Eva’ (1950) og ’Titanic’ (1997) mødte samme kærlighed fra Oscarkomiteen inden selve uddelingen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tre ud af fem kvinder nomineret for birollepriser er sorte, men også blandt hovedroller for begge køn var sorte repræsenteret.

Det har unægtelig hjulpet, at to af årets meget omtalte film, ’Moonlight’ og ’Loving’, omhandler racediskrimination. Med baggrund i de stærke racerelaterede titler vil næppe nogen kunne indvende, at Oscar i år har bøjet sig for kritikken ved at sætte en form for kvoteordning igennem.

’Under sandet’ har optrådt på så godt som alle mediernes, også de internationales, gætterier på, hvem der ville blive nomineret. Det samme har den den barokke tyske komedie ’Toni Erdmann’, men af de to er ’Under sandet’ nok den mindst polariserende titel og den, der appellerer bredest. Det er sjældent, at Oscar ligefrem går efter det meget svære og kringlede.

Årets helt store filmsucces er Damien Chazelles sang- og stepversion af den amerikanske drøm, musicalen ’La La Land’.

Filmen, hvis hovedroller, Emma Stone og Ryan Gosling, begge blev nomineret, er indstillet til 14 Oscars, hvilket kun er overgået to andre film nogensinde. ’La La Land’ har dansk premiere 23. februar og kan ses som både en hyldest til Hollywoods positive take på virkeligheden og som en besk kritik af forløjetheden. Chazelle slog stort igennem med sin anden spillefilm, trommeslagerdramaet ’Whiplash’.

26. februar overrækkes oscarpriserne i Los Angeles.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce