Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nikolaj Sonne og hans indbudte eksperter får tankerne om fremtiden til at gå rundgang.
Foto: DR

Nikolaj Sonne og hans indbudte eksperter får tankerne om fremtiden til at gå rundgang.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'So ein Ding' er et overflødighedshorn af utænkelige tanker

DR 2-programmet, der omhandler automatisering, robotter og kunstig intelligens, formår at sætte fokus på de store spørgsmål i den moderne menneskelige tilværelse. Og det er godt.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der findes tanker, der er svære at tumle med for almindeligt dødelige. Til eksempel:

Hvad gør vi, når vi er overflødige? Hvad skal stadig flere mennesket på Jorden tage sig til, når de tjenester, vi med vores hænder og hoved indtil videre formår at tilbyde, er ubrugeliggjort af maskiner med kunstig intelligens?

Hvad skal vi leve af? Hvad skal vi handle med? Hvad betyder udviklingen for vores finansielle systemer? Bliver der overhovedet behov for penge i en sådan verden? Hvad sker der med den private ejendomsret, hvis vores valutasystemer imploderer? Hvordan skal vi betale – og vil vi overhovedet betale?

De utænkelige tanker sætter sig på tværs

På den ene side tænker jeg:

Ja, der tales meget om robotter i denne tid. Men markedet vil fortsat fungere. Ting bliver solgt, fordi folk køber dem. Virksomheder svækkes, når udbuddet falder, fordi andre behov opstår. Nye ideer skaber nye udbud, skaber ny efterspørgsel, som fører til nye jobs i brancher og industrier, vi slet ikke kan forestille os i dag.

Til sidst slutter nogle erhvervseventyr, mens andre eller nye virksomheder formår at udvikle produkter, der følger med efterspørgslen.

Den rundgang lader sig ikke sådan stoppe, vel? Den er jo lige så gammel som opfindelsen af hjulet? Ikke?

Men når man har set ’So ein Ding’s absolut tankevækkende udsendelse om robotter, sætter de utænkelige tanker sig alligevel på tværs.

Nogle kloge hoveder forudsiger, at halvdelen af alle nutidige jobs er overflødige om 15-20 år. Så måske – bare måske – bryder nutidens udvikling med fortidens ellers så efterprøvede ’love’?

En af de eksperter, som programmets formidable vært, Nikolaj Sonne, kalder verdens klogeste mand, siger:

»Udviklingen går hurtigere. Maskinerne kan meget mere«. Han henter også håbet i fortiden, hvor udvikling jo altid har budt på noget nyt, vi ikke kunne forestille os, før det var her.

Men faktum er, at robotterne langtfra alene er en trussel mod manuelt arbejde, som mange har tænkt.

Udviklingen kan være meget mere omstyrende for verden, som vi kender den, end globaliseringens indtog. For robotterne kommer jo netop i en tid, der allerede er accelereret af globaliseringens muligheder for hurtig deling af produkter, services osv.

Måske findes der slet ikke en økonomisk model, der passer til den virkelighed, vi i fuldt firspring er på vej ind i.

Så jeg tænker stadig: Hvad gør vi, når vi er overflødige? Og et program, der får en til at tænke så meget over verden, er et rigtig godt program.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden