Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Clara er en af de teenagere, man følger i webserien ’Fastland’, der gør op med forestillingen om, hvordan en serie bør være .
Foto: YouTube

Clara er en af de teenagere, man følger i webserien ’Fastland’, der gør op med forestillingen om, hvordan en serie bør være .

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rå serie skildrer ungdomsdruk og følelser

’Fastland’ ligner tilløbet til en helt ny måde at tænke seriefortællinger på.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fastland er en ny webserie og kampagne, som kan ses på Facebook og YouTube.

I ungdomsserien ’Fastland’ følger vi en gruppe danske unge i provinsen. Ved første øjekast skulle man tro, vi befandt os i 1990’erne. For de unge er klædt i senhalvfemser nostalgisk tøj og drikker vodka og juice på bedste ’Fucking Åmål’- manér. Man venter bare på, at nogen råber: Jag vill knarka!

Manden bag serien er instruktør og producer Martin Skovbjerg, som blandt andet står bag DR 3-webserie ’Anton 90’. ’Fastland’ har i skrivende stund over 80.000 visninger på Facebook efter kun få dages offentliggørelse.

Der er i første afsnit intet plot at holde fast ved, det hele er filmet fragmenteret og skødeløst med dogmefilmens karakteristiske jump cuts, der introducerer de karakterer, vi skal følge.

Første episode skildrer optakten til en fest og selve festen. Vi møder først Alma og Frida, som har gemt alkohol i et skur, og Clara, som gør sig klar til fest. Vi ser alle pigerne samlet gøre sig klar og tage festtøj på, og vi møder de to venner Simon og Bjarke, der slår smut.

Heldigvis lader serien de unge tage stilling selv

Bjarke vil ikke til fest, og Clara lader til at være grunden. De to venner har en konflikt omkring Simons optagethed af Clara; den konflikt bliver interessant at følge i fremtidige afsnit. På symbolsk vis filmer Alma hele tiden siden venner, hun er blikket udefra, der kan se det latterlige ved alt det, man som ung tager frygtelig alvorligt. Alma er den eneste, der ikke drikker; hun bliver den, der må holde sine fulde venners hår, når de kaster op.

Det mest interessante ved ’Fastland’ er, at den trods sin rå skildring af dansk ungdomsdruk og følelser er produceret i samarbejde med Alkoholpartnerskabet, som ifølge dem selv har til formål at »få unge til at tænke over konsekvenserne og tage stilling til indtagelse af alkohol«. Heldigvis lader serien de unge tage stilling selv. Indtil videre tager serien helt andre virkemidler end formaninger i brug.

I stedet for at komme med oplysning og moraler skildres de sociale dynamikker og den måde, unge omgås på. At drikke er et middel til at samle mod til sig, mod til at danse, sige noget til den, man er forelsket i, og give slip på kontrollen.

’Fastland’ ligner tilløbet til en helt ny måde at tænke seriefortællinger på. DR, Netflix og TV 2 er ikke de eneste, der kommer til at samle et publikum om føljetoner, og ved at skabe et lavbudgetformat i samme stil som 90’ernes dogmefilm gør ’Fastland’ op med de fasttømrede forestillinger om, hvordan en serie bør være.

Serien viser, at der er et behov for eksperimenterende fortællinger og alternative distributører.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden