Film og tv

Dokumentar om piger, der rider på kæpheste er bemærkelsesværdigt rørende

Fællesskabet omkring de små, udstoppede legetøjskrikker bliver et frirum for pigerne før det truende voksenliv.

Film og tv

I Finland dyrker flere og flere helt unge piger kæphesteridning.

10.000 finske teenagepiger rider trofast deres kæphest, og mange af dem deltager i stævner, hvor man både dyrker spring og skoleridt.

En overraskende og sjov gammeldags dille med dertil tilhørende hysterisk fnisen, men også meget mere end det i Selma Vilhunens pigefeministiske dokumentar ’Hobbyhorse Revolution’.

Der er åbenlyst nok tale om et helle, før det virkelige liv truende banker på. Kæphesten er, om man så må sige, mindre faretruende end kæp og hest hver for sig.

Nogle af pigerne har haft det svært med veninder, mobning, udseende og skilsmisseforældre, og så bliver fællesskabet omkring de små, udstoppede legetøjskrikker et frirum. Der kan fællesstrigles og pigehygges om manken som i ’My Little Pony’.

Samtidig har dillen med de sociale mediers muligheder for at bygge egne hjemmesider og blogs fået en helt ny kreativ dimension, men til stævne er konkurrencen hård som i enhver anden sportsgren.

»Lystrer han bedre?«, spørger en af pigerne skønt nok. Det er sjovt, men vigtigere er det, at Vilhunen får fremstillet kæphestedillen som et ægte identitetsskabende frirum for en barnlig-feminin fantasi i en seksualiseret og socialt hårdkogt facebooktid. Bemærkelsesværdigt rørende og totalt solidarisk.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce