De to landmænd har været et par, siden Gorm var gammel, men er de Eva Selsings begreb om en familie?
Foto: Thomas Larsen

De to landmænd har været et par, siden Gorm var gammel, men er de Eva Selsings begreb om en familie?

Film og tv

Vi bider ikke: DR's forsøg på at definere 'en rigtig dansk familie' falder bovlamt ud

I tre afsnit prøver DR sammen med Kunsthal Aarhus og Statens Museum for Kunst at definere 'En rigtig dansk familie.' Men hvad indebærer det egentligt?

Film og tv

I forhold til, hvor skarptslebne debatprofiler DR har inviteret med i juryen af ’En rigtig dansk familie’, er det beskæmmende, så bovlamt det falder ud.

Jeg mener, her står to midaldrende homoseksuelle landmænd fra Jylland og siger ting, som at det havde »wæret wærre, wis a jeg ha’ funden en kjøwenhawner«, og hvad værre er: en familie af irakiske flygtninge med intimiderende mange børn – og Berlingskes bidske, hjemmegående filosof af en værdikonservativ blogger, Eva Agnete Selsing, smiler blot sødt?

Med andre ord: Noget er rivravruskende galt

Den selviscenesat progressive kulturradikale debattør Henrik Marstal, ham med kreakrøllen, deler sindene lige så meget og er højrefløjens udtrykte fjendebillede. Også han nøjes med at smile opmuntrende, også selv når det bare er far, mor og børn, som vor mormor lavede dem.

Med andre ord: Noget er rivravruskende galt, når to så polariserende linselus holder hænderne over dynen. The Poles are indeed melting.

Det er den engelske kunstner Gillian Wearing, der lever af at rejse fra land til land og udføre noget så besynderligt antikveret som bronzeskulpturer af den familie, en jury vælger som tidens toneangivende familie.

Så DR, i samarbejde med Kunsthal Aarhus og Statens Museum for Kunst, fandt 500 familier, der skal sælge sig så dyrt, at netop den familie bliver valgt. Her er bøsser og lesbiske, her er indvandrere, her er enlige kvinder, der har fået børn med diverse mænd, her er en enlig far, som er skilt fra sin datters mor, og som tilbringer ’sine’ weekender med hende, en nær ven og dennes datter. »Det minder om en familie«.

Ingen bid på krogen

Familien er i forvejen en politiseret størrelse, og med Selsing og Marstal i panelet bliver den det kun endnu mere. Vi ved, hvad de mener – ved vi oven i købet lidt for godt, hvad de mener?

Problemet er, at i de to afsnit, der nu har været vist af ’En rigtig dansk familie’, sidder de bare og smiler. Vi ved bare, at Selsing vil modsætte sig indvandrere og barnløse bøsser til at repræsentere den danske familie, hvor meget de så end både holder jul og ramadan, og vi ved, at Marstal snorkbobler ved tanken om familieværdier i Værløse.

Hvorfor siger de det så ikke? Er der lagt op til bråvallaslag i sidste afsnit i næste uge? Kommer Den Danske Familie endelig virkelig til debat, sådan som præmissen for programmet og projektet synes at være? Da er jeg nok hoppet af.

»Vi bider ikke«, var det vist nok Eva Selsing, der sagde, da en familie nervøst trippede op mod det podium, hvorfra de skal vurderes som præmietyre.

Nej, det skal jeg lige love for, I ikke gør.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce