Tag ikke fejl af det smil. Bag det gemmer sig en forbitret, skadet ballerina – Danica Curcic i ’Darling’.
Foto: Christian Geisnæs

Tag ikke fejl af det smil. Bag det gemmer sig en forbitret, skadet ballerina – Danica Curcic i ’Darling’.

Film og tv

Middelkarakterer til 'Darling': Anmelderne tog respektfuldt imod ballerinadrama med Danica Curcic

Birgitte Stærmoses film ’Darling’ bliver modtaget høfligt, men uden den vilde begejstring af de danske anmeldere.

Film og tv

Anmelderne holder sig på den respektfuldt høflige side i modtagelsen af Birgittte Stærmoses ’Darling’, et drama der foregår i balletkredse med en ballerina, spillet af Danica Curcic, der efter en skade ikke kan danse mere, og som afløses i balletten ’Giselle’ af en yngre, lidt fersk type.

Det er forskelligt, hvad kritikerne synes fungerer og slet ikke fungerer i filmen. I Kristeligt Dagblad skriver Søren Hermansen, der giver filmen 5 ud af 6 stjerner, at »Filmen rører én«, mens Samina Yasmin Jakobsen, der giver 4 stjerner i Ekko, klager over, at kærlighedshistorien mellem ballerinaen og hendes koreograf »når aldrig helt at fange én, specielt fordi vi aldrig når ind til karaktererne, før der klippes til næste scene«.

Hvad koster kunsten? Eller, som Kim Skotte her i avisen spørger i sin 4-hjertede anmeldelse: »Hvad koster det sublime? Prisen er udstillet i hver eneste muskel, nerve og ansigtstræk«.

Skotte anfører, at Danica Curcic som den skadede ballerina bærer filmen på sine skuldre. Flere antyder, at hun er sat til at bære lige lovlig meget af filmen, men ifølge Skotte leverer Curcic »en præstation så indlevet og glohed, at man næsten brænder sig på den«.

Informations kulturredaktør, Katrine Hornstrup Yde, synes, at amerikanske Darren Aronofskys balletpsykodrama ’Black Swan’ var »rystende og vild og mesterlig« og ærgrer sig over, at ’Darling’ går knap så langt stilistisk, ligesom hun hun synes at kunne spore, at Curcic ikke er danser, men skuespiller, hvilket »ikke (er) overbevisende«.

Louise Kidde Sauntved giver 4 stjerner i Berlingske og finder, at ’Darling’ er »mere end inspireret« af netop ’Black Swan’, at »det er råt, poetisk og aldeles fremragende«, men også, at filmens hovedkarakter er »faktisk lidt af en bitch, at man ender med at heppe på, at Gustaf Skarsgårds ægtemand formår at bryde ud af hendes lænker og blive sin egen herre«.

I Jyllands-Posten uddeler Katrine Sommer Boysen 4 stjerner og mener, at filmen »stilistisk er en fryd, og stemningen er både forførende og dragende«. Alligevel formår Stærmose ikke »at indfri de løfter om spændingsmæssig kompleksitet, som plottet lokker med«.

Per Juul Carlsen glæder sig på dr.dk over, at Stærmose »sparker igennem i spillefilmssammenhæng med en af årets mest dristige og konsekvente filmvisioner«, og jubler over, at filmen »byder på en sjældent kompleks hovedrolle«. I Soundvenue »tror« Freja Dam, der giver 3 stjerner, »ikke for alvor på (Darlings) projekt«, og i Weekendavisen føler Bo Green Jensen, at »selve følelsen udebliver«, selv om »det er let at forstå, hvad man skal føle«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce