Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Signalet fra Dansk Folkeparti i Folketinget er, at vi vil ikke have, at det sker, men vi kan ikke detaillovgive«, siger kulturordfører Alex Ahrendtsen.
Foto: Johansen Linda

»Signalet fra Dansk Folkeparti i Folketinget er, at vi vil ikke have, at det sker, men vi kan ikke detaillovgive«, siger kulturordfører Alex Ahrendtsen.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslisten foreslår nyt etisk kodeks i filmbranchen. »Helt skørt«, siger DF

Sexchikane på Zentropa og i andre virksomheder er helt uacceptabelt, men det er op til fagforeninger og selskaberne selv at løse problemerne, siger DF, V og S.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske stat har de seneste 10 år givet over 300 millioner skattekroner i filmstøtte til Zentropa.

I samme periode er flere kvindelige ansatte i filmselskabet blevet krænket og ydmyget af især direktør og medstifter Peter Aalbæk Jensen.

De seksuelle ydmygelser bør dog hverken få konsekvenser for Zentropas muligheder for at modtage støtte eller for de krav, der stilles af politikerne til selskaber, som får filmstøtte.

Det siger kulturministeren, Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

»Det, der er foregået på Zentropa er helt uacceptabel adfærd, men jeg kan ikke se, det vil hjælpe at skære i støtten eller stille særlige krav«, siger Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen.

»Vi stiller allerede krav om, at de skal overholde landets love, og deraf følger, at man selvfølgelig ikke kan acceptere seksuelle krænkelser. Jeg hører Zentropas ledelse sige, at de nu vil lave et nyt adfærdskodeks og ændre kulturen. Og det skal de have mulighed for at bevise«.

Venstres kulturordfører Britt Bager påpeger også, at filmselskaber - ligesom alle andre virksomheder i Danmark - skal leve op til arbejdsmiljølovgivningen, som forbyder både sexchikane og andre krænkelser, uanset om de er verbale eller fysiske. Og derfor er der ifølge hende heller ikke brug for særlig lovgivning målrettet de virksomheder, der får filmstøtte eller anden kunststøtte.

»Jeg tror ikke, det er et særligt problem for de kunstneriske brancher. Da jeg arbejdede i Codan og som stewardesse fandt det også sted«, siger Britt Bager.

»Vi skal have afdækket, hvor stort problemet er ved at tale med de forskellige fagforbund og finde ud af, hvad der sker. Ellers bliver det brandslukning«, siger Britt Bager.

Kulturminister: Det tyder på en branche med store problemer

Ni kvinder stod i lørdags i Politiken frem og fortalte om en arbejdskultur på Zentropa med mobning og sexchikane

Den tidligere direktør, nuværende producent og medstifter Peter Aalbæk Jensen har angiveligt taget ansatte på brysterne og stønnet højlydt tæt på medarbejdere, der talte i telefon.

Zentropa er imidlertid langt fra det eneste sted i filmbranchen, hvor der er problemer med sexchikane.

I en Politiken-rundspørge blandt kvindelige skuespillere i Danmark siger 2 ud af 3 af de 378, som svarede på undersøgelsen, at de har oplevet chikane fra deres overordnede inden for de seneste 10 år. 149 svarer i undersøgelsen, at de har oplevet deciderede fysiske krænkelser.

Undersøgelsen viser ifølge kulturminister Mette Bock (LA), at man ikke kan isolere problemet med sexchikane til Zentropa.

»Det tyder på en branche med store problemer«, siger hun.

Kulturministeren mener heller ikke, at løsningen er, at staten griber ind. Det er afgørende, at branchen selv tager fat, siger hun:

»Det er branchen selv, der kan ændre på det her. Staten skal sørge for, at lovgivningen bliver overholdt og skride ind, hvis den bliver overtrådt, men det her handler jo meget mere om en kultur, der skal ændres. Jeg håber, at branchen vil sørge for, at de her sager nu kommer op til overfladen«, siger Mette Bock.

Enhedslisten vil indføre nyt etisk kodeks

Enhedslistens kulturordfører Søren Søndergaard ser også helst, at branchen selv løser problemerne.

Sker det ikke inden længe, bør politikerne i forbindelse med de kommende filmforhandlinger i 2018 indføre et nyt etisk kodeks, et regelsæt, som støttemodtagerne skal leve op til.

»Det kan selvfølgelig ikke forhindre, at en stangstiv instruktør overbegramser en ung skuespiller, men det kan forpligte producenterne og dem, som har ansvar for filmene, på at være opmærksomme på, at der ikke foregår krænkelser«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvorfor er de gældende arbejdsmiljøregler ikke tilstrækkelige?

»Problemet er, at vi har at gøre med et område, hvor folk accepterer alt for meget af frygt for at miste deres job. Der er en særlig magtrelation, og det giver virksomheden et særligt ansvar for at være proaktive«.

»Hvis ledelsen har svigtet sit ansvar, skal det i værste fald medføre krav om tilbagebetaling«, siger Søren Søndergaard.

DF: Vi skal ikke detaillovgive

Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen kalder forslaget fra Enhedslisten »helt skørt«.

»Hvor der er magt, er der magtmisbrug. Sexchikane forekommer også i andre brancher. Det er en sag for fagforeninger, bestyrelserne og arbejdsgiverorganisationer. Signalet fra Dansk Folkeparti i Folketinget er, at vi vil ikke have, at det sker, men vi kan ikke detaillovgive«, siger han.

Venstres kulturordførerBritt Bager henviser til, at der allerede er nedsat et udvalg under Beskæftigelsesministeriet, som undersøger det psykiske arbejdsmiljø i Danmark.

»Vi har fra politisk side et ansvar for at gøre noget, men vi må også kende problemets omfang, inden vi sætter et arbejde i gang. Jeg vil have undersøgt, hvad arbejdet i Beskæftigelsesministeriet om psykisk arbejdsmiljø dækker over. Hvis det dækker over sexchikane, er der allerede igangsat et arbejde«, siger Britt Bager.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden