Peter Aalbæk Jensen har for en sjælden gangs skyld ingen kommentarer.
Foto: Martin Lehmann

Peter Aalbæk Jensen har for en sjælden gangs skyld ingen kommentarer.

Film og tv

Fåmælt Peter Aalbæk Jensen: »Jeg har fået total mundkurv på«

Ledelsen på Zentropa fratager Peter Aalbæk al indflydelse. »Med den viden vi har i dag, har det ikke været en god kultur for alle«, skriver ledelsen i internt brev til sine samarbejdspartnere.

Film og tv

Det vil ikke længere være Peter Aalbæk Jensen, der tegner Zentropas profil i medierne.

I går sendte ledelsen en skrivelse rundt til sine samarbejdspartnere, hvori der stod, at Peter Aalbæk Jensen ikke længere må udtale sig på vegne af Zentropa, og det har den tidligere direktør tænkt sig at overholde.

Her til morgen er skrivelsen sendt offentligt ud.

Jeg har fået total mundkurv på

»Jeg er ansat i et firma, og hvis ledelsen siger, jeg ikke udtaler mig, så skal jeg ikke udtale mig. Sådan er det at være lønmodtager«, siger produceren her til morgen.

Peter Aalbæk Jensen er medlem af bestyrelsen i Zentropa, ligesom han ejer 12,5 procent af virksomheden, som han stiftede tilbage i 1992 sammen med instruktør Lars von Trier. Han trådte tilbage som direktør i 2016, men har også efter det haft en markant tilstedeværelse i firmaet.

Adspurgt om han overvejer at trække sig helt, svarer han.

»Jeg har fået mundkurv på«.

Skal du ud på Zentropa igen?

»Jeg har fået total mundkurv på«.

I ledelsens skrivelse fremgår det, at Peter Aalbæk Jensen ikke længere vil have indflydelse på elevuddannelsen - den såkaldte småtteuddannelse - og ikke længere har elever under sin ledelse.

Politiken dokumenterede i lørdags, hvordan Zentropa igennem årtier har været en arbejdsplads præget af mobbekultur og seksuelle ydmygelser. Flere af Politikens kilder har beskrevet netop tiden som Peter Aalbæk Jensens assistent som det hårdeste og som der, hvor man blev udsat for bizarre og potentielt ydmygende opgaver.

Desuden har han fremover »ingen indflydelse på den daglige ledelse af selskabet. Han deltager ikke i ledermøder«.

Erkender et medansvar

Den omfattende dokumentation af forholdene i Zentropa beskrives fortsat af ledelsen som »anklager« og »oplevede krænkelser« - en distancering, som eksempelvis Zentropas svenske samarbejdspartnere tidligere har været kritiske over.

Direktør Anders Kjærhauge har siddet i ledelsen i omkring ti år og har altså været med på sidelinjen som ansvarlig, mens eksempelvis de offentlige ydmygelser under den årlige julefrokost har fundet sted - herunder en omtalt episode, hvor Peter Aalbæk Jensen stak en mikrofon op under nederdelen på en ung, kvindelig elevs nederdel, mens hun stod på scenen foran de fremmødte gæster, hvorefter han sagde: »Hør, fissen snakker«.

Ledelsen erkender da også i brevet et vist medansvar:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har alle været ansat på Zentropa i den periode, hvor de oplevede krænkelser har fundet sted. Dermed påtager vi os også et medansvar for de hændelser, som ansatte har oplevet som krænkende. Vi vil gerne være med til at skabe en arbejdsplads, som er tryg og bygger på en sund kultur, og hvor det værdsættes at gøre opmærksom på eventuel mistrivsel«, lyder det i brevet.

Zentropa-ledelsen vil »på baggrund af den viden vi har nu, og det nye lys vores kultur bliver sat i« invitere Arbejdstilsynet til at lave en undersøgelse for at få en vurdering af »eventuelle forbedringsmuligheder«.

Frem til 20. november skal Zentropas interne retningslinjer gennemgås og præciseres, så de kan blive opdateret, og dette vil blive implementeret øjeblikkeligt. Alle ansatte skal overholde dem, og der skal senest efter seks måneder laves en skriftlig opfølgning fra ledelsen og gennemføres medarbejdertilfredshedsundersøgelser.

»Vi er meget berørt af sagen, og meget kede af, at der er personer, som har følt sig krænket eller chikaneret, mens de har arbejdet på Zentropa«, lyder det fra ledelsen, som består af direktør Anders Kjærhauge samt Rikke Ennis, Sisse Graum Jørgensen og Louise Vesth.

Sidste uge blev der i Information og Radio 24Syv sat fokus på den praksis, at småtterne blandt andet kan få smæk som afstraffelse, mens de er på Zentropa. Dette reagerede ledelsen på fredag med en pressemeddelelse, hvor man lovede, at det var slut med smæk, men hvor sagerne ikke ville få yderligere konsekvenser for de ansvarlige.

I lørdags fremlagde Politiken omfattende dokumentation for, at der i årevis er foregået systematisk ydmygelser, mobning og sexchikane på Zentropa. Ni kvinder stod frem med deres personlige oplevelser, som blev bekræftet af en række kilder, herunder Peter Aalbæk Jensen selv.

International opmærksomhed

Ledelsen ønskede ikke at kommentere Politikens historie, men siden er kritikken taget til. Internationale medier som The Guardian, Indiewire, Hollywood Reporter og Screen Daily har refereret og er gået videre med Politikens historie, mens samarbejdspartnere i Sverige har reageret med undren og kritik over ledelsens hidtidige håndtering.

Tirsdag eftermiddag modtog Politiken desuden en skriftlig kommentar fra Europarådets filmfond, Eurimage, som har støttet Lars Von Triers kommende film 'The House That Jack Built' med 500.000 euro, altså 3,7 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her står:

»På grund af den alvorlige karakter af de informationer, som er fremlagt i artiklerne (i Politiken og Information, red.) vil vi i første omgang diskutere sagen med medlemmerne af vores Gender Equality Working Group, før vi vil bringe diskussionen videre til vores ledelse«.

Politiken har her til morgen været i kontakt med direktør Anders Kjærhauge, der først ønsker at udtale sig senere på dagen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce