Flere yngre kvindelige ansatte har fortalt, hvordan det blev forventet at bade nøgen i Zentropas pool med selskabets stiftere.
Foto: Louise Herrche Serup

Flere yngre kvindelige ansatte har fortalt, hvordan det blev forventet at bade nøgen i Zentropas pool med selskabets stiftere.

Tysk filmfond langer hårdt ud efter Zentropas ledelse

Den tyske filmfond Film- und Medienstiftung mener, at Zentropa er færdig i filmbranchen, hvis ledelsen ikke viser handling snart. Fonden er endnu en i rækken af Zentropas internationale samarbejdspartnere, der afventer, hvordan ledelsen konkret vil tackle arbejdsforholdene på filmselskabet, der i årtier har været præget af ydmygelser og seksuelle krænkelser.

Film og tv

Endnu en udenlandsk samarbejdspartner vil afvente og se, hvad Zentropas ledelse vil gøre ved den ydmygende og krænkende arbejdskultur, der har præget Zentropa i årtier.

Den tyske filmfond Film- und Medienstiftung  har støttet den kommende Lars von Trier-film 'The House that Jack Built' med 340.000 euro, der svarer til omkring 2,5 mio. danske kroner.

Og Film- und Medienstiftung tager sagen om arbejdsforholdene på Zentropa alvorligt.

»Zentropas ledelse skal handle hurtigt og effektivt, hvis de ønsker at blive i filmbranchen«, lyder det fra Film- und Medienstiftung i en mail.

Fonden melder ud, at fremtidig støtte til Zentropa-produktioner afhænger af ledelsens tiltag mod den mangeårige, krænkende kultur i Zentropa, som blandt andet Politiken har dokumenteret.

»Vi tager kraftigt afstand fra den opførsel, der er blevet beskrevet. Intet af dette kan tolereres. Fremtidig økonomisk støtte til en Zentropa-produktion afhænger af de tiltag, Zentropa foretager sig for at undgå dårlig opførsel«, skriver Film- und Medienstiftung.

Er I tilfredse med, at årtier med mobning, ydmygelser og krænkelser ikke har nogen konsekvens for ledelsen, der stod på sidelinjen selv, mens de meget offentlige ydmygelser fandt sted, som for eksempel ydmygelserne på scenen til den årlige julefrokost?

»Vi har ikke selv været vidne til disse begivenheder, men kender til dem, efter at have læst jeres dokumentation. Så vi kan ikke kommentere på nogen af disse begivenheder, I har beskrevet, ud fra vores egne oplevelser. Men vi vil selvfølgelig ikke lukke vores øjne, hverken for det, der er sket, eller for hvordan Zentropa-ledelsen nu reagerer«, skriver den tyske filmfond.

Nu skal vi se...

Det Svenske Filminstitut afventer ligeledes, hvordan ledelsen i Zentropa kommer til arbejde med kulturen fremover, efter ledelsen i en skriftlig erklæring har meldt ud, at man med konkrete initiativer vil forbedre arbejdsmiljøet.

»Nu skal vi se, om de udfører den plan, de beskriver«, sagde Anna Serner fra Det Svenske Filminstitut om erklæringen, der blev sendt rundt til Zentropas samarbejdspartnere tirsdag aften.

Svenskerne støtter typisk en Lars von Trier-film med 1-2 mio. kr.

Ifølge den skriftlige erklæring vil Zentropas ledelse inddrage Arbejdstilsynet, og retningslinjerne for et godt og sundt arbejdsmiljø skal opdateres og præciseres. Og disse skal implementeres øjeblikkeligt, lyder det.

Direktøren for Zentropas mangeårige samarbejdspartner Film i Väst, Mikael Fellenius, har insisteret på nultolerance over seksuel chikane, og er overbevist om, at Zentropa »ser på sagen alvorligt«.

Film i Väst har skudt 9 mio. kr. i 'The House that Jack Built'.

Europarådets filmfond, Eurimage, der har støttet den kommende Lars von Trier-film 'The House that Jack Built' med 3,7 mio. kr., holder også øje med Zentropa.

Vicedirektøren Enrico Vannuci skriver i en mail, at forholdene på Zentropa vil blive forelagt fondens ligestillingsgruppe på grund af sagens »alvorlige karakter«. Derefter vil fondens ledelse tage sagen op.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ikke længere klask

Ni kvinder har til Politiken berettet om blandt andet befamling af bryster, smæk over skrivebordet, seksuelle ydmygelser på scenen til julefrokosten og stønnelyde i øret, mens ansatte talte i telefon, som en del af miljøet på Zentropa.

Ydmygelserne i Zentropa har været initieret af Peter Aalbæk Jensen, der stiftede selskabet og var direktør i mange år.

I dag er han ansat som producer, sidder i bestyrelsen og ejer 12,5 procent af selskabet.

Efter den omfattende dokumentation, Politiken beskrev i lørdags, har ledelsen meldt ud, af Peter Aalbæk Jensen ikke længere skal have ansvaret for elever på Zentropa - de såkaldte småtter.

Han må heller ikke udtale sig på vegne af Zentropa længere.

»What's new?«

Allan Mathson Hansen, bestyrelsesformand for Zentropa og koncerndirektør for Nordisk Film, skriver i en mail, at han beklager det, der er foregået på Zentropa.

»Jeg tager klart og utvetydigt afstand fra de forhold i Zentropa, som er blevet beskrevet, og jeg vil på bestyrelsens vegne gerne beklage«.

Han har bedt Zentropas ledelse om at tage »alle fornødne foranstaltninger for at sikre et totalt opgør med den kultur«.

I mailen siger han, at han vil stille op til interviews, når bestyrelsen har foretaget en vurdering af ledelsens planer om det fremtidige arbejdsmiljø.

Torsdag i sidste uge sagde Zentropas direktør Anders Kjærhauge til Information, at »der er blevet skrevet om det i mange år. Så jeg har det lidt sådan: What's new?« om, at eleverne kunne få smæk som straf.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fredag sendte ledelsen dog en pressemeddelelse ud, hvor det stod, at det fremover er slut med »klask som belønning eller straf«.

Et tiltag, der altså tirsdag aften blev fulgt op med en handlingsplan for arbejdsmiljøet og en beslutning om at fjerne Peter Aalbæk Jensen fra arbejdet med eleverne.

Direktør Anders Kjærhauge har ikke ønsket at give interview om Politikens afdækning af den systematiske mobbekultur og de seksuelle ydmygelser, dokumenteret af de ni kvinders erfaringer og en række andre kilder med kendskab til Zentropa, og bekræftet af blandt andre Peter Aalbæk Jensen selv.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce