Mary J. Blige leverer som Jackson-familiens mor en »præstation, der vil ændre og ophøje r'n’b-sangerens karriere som skuespiller«, skriver Variety.
Foto: Netflix

Mary J. Blige leverer som Jackson-familiens mor en »præstation, der vil ændre og ophøje r'n’b-sangerens karriere som skuespiller«, skriver Variety.

Film og tv

Ny Netflix-film spås oscarchancer

Det historiske drama ’Mudbound’ om to hjemvendte krigsveteraner i en sort og en hvid familie i 40’ernes Mississippi er en af årets mest roste film.

Film og tv

Streamingtjenesten Netflix har efterhånden modtaget en del Emmyer for sine tv-serier, men kan nu måske se frem til også at få en Oscar med hjem. Det historiske drama ’Mudbound’, som tjenesten står bag, spås i hvert fald store chancer ved næste års prisfest.

Instruktøren Dee Rees’ film om to krigsveteraner, der vender hjem fra Anden Verdenskrig for at fortsætte livet som bønder i Mississippi, modtog stående ovationer ved premieren på Sundance Festival i januar.

Dele af publikum havde dog forladt salen under den voldelige slutning, og måske var det derfor, at det blev Netflix, som endte med at have et mere ubekymret forhold til censur end filmselskaberne og vandt budkrigen ved at lægge 12,5 mio. dollars for rettighederne.

I går fik ’Mudbound’ så biografpremiere i USA ved særlige events, samtidig med at filmen blev tilgængelig på streamingstjenesten verden over. Og ifølge de vildt begejstrede anmeldere er der god grund til at holde fast i oscarhåbet.

»Denne opslugende utrolige præstation af en film burde vinde priser og blive brugt som undervisning i alle amerikanske skoler«, skriver April Wolfe i LA Weekly.

Filmen handler om en hvid og en sort familie på landet i 40’ernes raceopdelte Mississippi, men den er ikke bare et periodedrama, der er blevet mødt med museal interesse. »Dette er en gigantisk fortælling, det er i høj grad Amerikas sjæl i mikrokosmos«, skriver The Guardians anmelder Jordan Hoffman.

Den ene af filmens krigsveteraner er afroamerikanske Ronsel Jackson (Jason Mitchell), som efter at være blevet fejret med flyvende roser som krigens sejrherre vender hjem til et landligt USA, hvor intet er forandret.

Her må han sammen sine forældre, Hap og Florence (spillet af Mary J. Blige i en præstation, der af flere bliver kaldt karrieredefinerende), igen indfinde sig i anden række og kæmpe for at finde fodfæste, mens deres hvide modstykke, veteranen Jamie McAllan (Garrett Hedlund) og hans  bror Henry og svigerinde Laura (Carey Mulligan), umiddelbart har fordelsreglen i et raceopdelt USA.

Det er fotografens arbejde med det sumpede Mississippi, det er adaptionen af Hillary Jordans romanforlæg, det er instruktionen, og det er ikke mindst skuespilpræstationerne, der har fået anmelderne ud i et hyldestkor uden mange falske toner.

»Det her er melodrama af højeste rang, hvilket jeg mener som en kompliment, for melodrama er ikke noget skidt. Det er en del af nogle af de største kunstværker, og i de rette hænder kan det fremkalde en livsledesmadrende reaktion fra publikum«, skriver Odie Henderson for RogerEbert.com.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce