Rikard Wolff måtte opgive at medvirke i Tony Kushners ’Angels in America’ på Dramaten i Stockholm.

Rikard Wolff måtte opgive at medvirke i Tony Kushners ’Angels in America’ på Dramaten i Stockholm.

Film og tv

Motorcykelhelten fra 'Englegård'-filmene er død

Den svenske skuespiller Rikard Wolff  er død. Han blev 59 år.

Film og tv

Det var rollen som Zac i ’Englegård’-filmene, der for alvor gjorde Rikard Wolff kendt.

Også ud over Sveriges grænser. Her tonede han i 1992 frem på biograflærredet klædt i læderjakke og kørte gennem et sommerligt Sverige på sin Harley-Davidson med skuespilleren Helena Bergström som Fanny bag sig og lige ind i publikums hjerter.

Men selv om rollen i succesfilmen blev Rikard Wolffs gennembrud, var det langtfra der, hans karriere begyndte.

Han kom i 1978 ind på skuespillerskolen ved Skara Skolscen og begyndte sin professionelle karriere hos teatergruppen Vågspel i Södertälje.

Sideløbende studerede han musik og turnerede efterfølgende og optrådte mange gange i tv med musikalske shows med fokus på så forskellige personer som Edith Piaf, Jacques Brell, Maria Callas og den svenske revystjerne Karl Gerhard.

Et liv med lungeemfysem

Senere i karrieren optrådte han med egne og nykomponerende sange og indspillede flere plader. I 2013 deltog han i det svenske melodigrandprix, hvor han med sangen ’En förlorad sommar’ kom på en 7.-plads.

I årene 1984-87 studerede han videre ved Teaterhögskolan i Malmø, hvor han blev kendt for sit samarbejde med instruktøren Rickard Günther.

Gennem årene spillede Rikard Wolff på en række af Sveriges førende scener fra Dramaten i Stockholm til Stockholms Stadsteater, Riksteatern og GöteborgsOperan og fik stadig flere roller på tv.

I 2011 udgav han bogen ’Rikitikitavi’. En selvbiografisk fortælling om sin familie, folk, han har mødt, og afgørende perioder i sit liv og ikke mindst om tiden med vekslende mandlige kærester i årene, hvor aids-epidemien greb om sig. I bogen skriver han også om sit liv med sygdommen lungeemfysem.

Den tvang ham tidligere i år til at indstille turneen med ’Den sista föreställningen – Wolff sjunger Brel’ samt sin medvirken i Dramatens opsætning af ’Angels in America’.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce