»En statelig sæbeopera, vi bare ikke kan modstå«, skriver Vanity Fair, mens hjemlige Ekko synes, at »alle i serien er usympatiske royale røvhuller«.
Foto: Pr

»En statelig sæbeopera, vi bare ikke kan modstå«, skriver Vanity Fair, mens hjemlige Ekko synes, at »alle i serien er usympatiske royale røvhuller«.

Film og tv

»Alle i ’The Crown’ er nogle usympatiske royale røvhuller«: Anden sæson af Netflix-serie om dronning Elizabeth II deler vandene blandt anmeldere

Der er flest roser til anden sæson af den stort anlagte og seriøst dyre tv-serie om Storbritanniens regent gennem 65 år. Men også alvorlige indvendinger.

Film og tv
FOR ABONNENTER

Der er en del af mig, der ønsker ikke at kunne lide ’The Crown’, denne ødsle hyldest til en forældet institution, hvis popularitet er for nedadgående i dens eget hjemland om end stadig genstand for fascination i vores. Hvorfor skal vi prise disse igler og dovendidrikker, dette indtørrede symbol på et arrogant imperium. Der er noget irriterende ved serien: dens nærmest metaagtige forglemmelighed. Den er som dronning Elizabeth II selv: kongeligt og nådesløst forpligtet på bevaringen af gamle dage. Men på trods af det er den hamrende fængende«.

Sådan skriver amerikanske Vanity Fairs kritiker Richard Lawson under overskriften: ’En statelig sæbeopera, vi bare ikke kan modstå’. Og han er ikke alene med sin afmålte begejstring. Også Clarissa Loughrey fra britiske The Independent har reservationer. Først og fremmest mener hun, at serien ikke er tilstrækkelig interesseret i sin hovedperson og tegner et uskarpt portræt:

»Elizabeths fornemmelse for handlekraft er, indrømmet, noget bedre end i første ombæring, men den indre konflikt, vi præsenteres for her, kradses der kun i overfladen af. Tingene sker tilsyneladende bare omkring hende, mens hun enten sidder og ser passivt til eller suger problemerne til sig som en køkkensvamp«, skriver hun. Og konkluderer på den baggrund, at serien forskertser muligheden for at gå i kødet på konsekvenserne af hendes manglende mulighed for at sige sin mening eller gøre noget. Det gør hele herligheden diffus, og derfor formår ’The Crown’ ikke at udnytte den mest fascinerende del af materialet.

The Guardians Lucy Mangan tillader sig at pirke lidt til udstyrsstykket med en henvisning til den amerikanske komedieserie ’Venner’. Hun siger nemlig, at når tidens tand engang er færdig med at gnave, vil sæson to af ’The Crown’ blive husket som ’The One With All The Shagging’ (den med alt knepperiet). For seriens sidste skandale er den om den adelige minister John Profumo fra Harold MacMillans regering, som havde – angiveligt betalt – seksuel omgang med en 19-årig skønhed, Christine Keeler. Hvilket udviklede sig til en større affære og en fest for tabloidmedierne: »Read all about it«. Men derudover er hun relativt begejstret:

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce