Jackie Chan-filmen 'Shinjuka Incident' er blevet omdrejningspunkt for fyringen af en iransk tv-chef, efter at filmen ikke var blevet censureret forud for visning. Her ses filmens stjerne, Jackie Chan, ved et interview i Beijing i 2017
Foto: Ng Han Guan/AP

Jackie Chan-filmen 'Shinjuka Incident' er blevet omdrejningspunkt for fyringen af en iransk tv-chef, efter at filmen ikke var blevet censureret forud for visning. Her ses filmens stjerne, Jackie Chan, ved et interview i Beijing i 2017

Film og tv

Manglende censurering af sexscene med Jackie Chan får iransk tv-chef fyret

Iranske regler om censur får nu en tv-chef fyret, efter at en sexscene med Jackie Chan er blevet vist på lokal-tv på en af landets største ferieøer, Kish Island.

Film og tv

På iransk tv er det ikke tilladt for mænd og kvinder at være i fysisk kontakt. Og det får nu konsekvenser for en regional chef på landets statsejede tv-kanal, Irib. Han er nemlig blevet fyret.

Det sker, fordi kanalen viste en ucensureret version af filmen ’San suk si gin’ - på engelsk ’The Shinjuku Incident’ – hvor Jackie Chan blandt andet optræder i en sexscene.

Det skriver BBC.

Som dokumentation filmede en seer fra den iranske ferieø Kish Island scenen med sin telefon og lagde den ud på nettet.

Efterfølgende har iranske medier beskyldt den »umoralske scene« for at være »i total strid med Iribs regler«.

Ifølge BBC har det iranske nyhedsbureau Tasnim News Agency meddelt, at Iribs chef, Aliasgari Ali Askari, ud over den første fyring ligeledes har igangsat en undersøgelse for at komme til bunds i sagen.

Og »for at finde de skyldige – samt sørge for, at de bliver anmeldt til myndighederne«.

De iranske censurregler betyder også, at mænd og kvinder ikke må udveksle »følsomme eller ømme ord samt vittigheder«.

Nærbilleder af kvinder eller kvinder med bar hals samt negative portrætteringer af politiet eller af mænd med skæg er heller ikke tilladt.

Modstand på sociale medier

Optrinnet har fået flere iranere til at gøre grin med tv-kanalens reaktion under hashtagget #kish_channel på diverse sociale medier.

Nogle har blandt andet bemærket, at myndighedernes reaktion er iøjefaldende i betragtning af, at de intet foretog sig, da 10 studerende fra Tehran’s Islamic Azad University i sidste uge døde i en busulykke.

»Busser vælter, fly styrer, skibe synker ... Ingen bliver fyret ... Men få sekunder med Jackie Chan, der har sex, på Irib, og pludselig bliver alt personale i den afdeling fyret«, skrev en person på Twitter.

Italiensk logo censureret

Det er dog langtfra første gang, at det iranske styre får opmærksomhed for sine regler om censur.

I foråret 2018 blev et italiensk fodboldlogo censureret i en tv-udsendelse, fordi det forestillede en ulvemor, som diede Remus og Romulus – de to legender fra romersk mytologi. Og det blev for meget for iransk statsfjernsyn.

Dengang strøg det iranske folk også til tasterne for at gøre grin med reglerne.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce