Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
88-årige Clint Eastwood har efterhånden været i gang i mange år. Her ses han i Cannes i 2008.
Foto: Jonathan Bjerg Møller

88-årige Clint Eastwood har efterhånden været i gang i mange år. Her ses han i Cannes i 2008.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tonemesterens lydklumme: Clinten er en filmmager med ualmindeligt gode ører

Clint Eastwood har i næsten 40 år samarbejdet med det samme lydteam.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst


Man With No Name. Sådan blev Clint Eastwood kaldt i sin store gennembrudsrolle i 1960’erne i Sergio Leones såkaldte dollarstrilogi af spaghettiwesterns, der inkluderede mesterværket ’Den gode, den onde og den grusomme’.

Men faktisk kan den ikoniske californier kalde sig mangt og meget. Han er ikke blot legendarisk skuespiller, producer og instruktør. Han er også musikelsker og kan på visitkortet skrive både komponist og pianist, ja, multikunstneren har sågar udgivet plader.

Eastwood er med andre ord en filmmager med gode ører. Og den nu 88-årige veteran har da også en af Hollywoods længstvarende alliancer med sine lyddesignere, Alan Robert Murray og Bub Asman – de tre har haft et urokkeligt samarbejde på stort set alle Eastwood-film i små 40 år!

De startede makkerskabet i 1979 med ’Flugten fra Alcatraz’, som Don Siegel instruerede, og da Eastwood senere selv satte sig i instruktørstolen, tog han Murray og Asman med på holdet. Murray har fortalt, at de på Clintens første produktioner debatterede meget, hvordan lyden skulle være, men nu kender de hinanden så godt, at Murray og Asman nærmest har carte blanche til at gøre, hvad de vil. Eastwood stoler på dem, og det forstår man godt, for d’herrer er grundige typer.

Til Nelson Mandela-eposet ’Invictus’ var lydfolkene i Sydafrika og optage Mandelas rigtige fængselsdør, og til flystyrtsdramaet ’Sully’ – der lydmæssigt er en af Eastwoods mest imponerende film – lavede de timevis af lydindspilninger med den type Airbus-fly, som Tom Hanks redder ved at nødlande på Hudson-floden i New York. Der er altid en fornem sonisk præcision og detaljerigdom i Eastwoods film, uanset om vi er i det vilde vesten, under Anden Verdenskrig eller i det ydre rum.

Eastwood skriver faktisk selv mere og mere af musikken i sine film, og selv om det kan debatteres, hvor fantastisk det altid er, giver hans som regel rimelig minimale pianokompositioner god plads til lyddesignet.

Hele seks af hans film er i øvrigt blevet nomineret til en Oscar.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden