Lone Scherfig åbner som den første dansker Berlinalens hovedkonkurrence med 'The Kindness of Strangers'.
Arkivfoto: Marie Hald

Lone Scherfig åbner som den første dansker Berlinalens hovedkonkurrence med 'The Kindness of Strangers'.

Film og tv

Succes for Lone Scherfig: For første gang nogensinde skal en dansk film åbne verdens største publikumsfestival

Den store tyske filmfestival Berlinalen er klar med sit program for hovedkonkurrencen, der ligner det bedste i mange år.

Film og tv

For første gang nogensinde åbner en dansk film den store tyske filmfestival Berlinalen. Det sker 7. februar, når Lone Scherfigs ’The Kindness of Strangers’ ruller over de store lærreder som åbningsfilm på festivalen.

Filmen vises som indledning til festivalens hovedkonkurrence, hvor den får selskab af nye værker fra Tysklands egenFatih Akin, franske François Ozon, spanske Isabel Coixet, norske Hans Petter Moland samt to af Kinas store instruktører, Wang Xiaoshuai og Wang Xiaoshuai.

Umiddelbart ligner hovedkonkurrencen på Berlinale nummer 69 det bedste felt i årevis. Festivalen bliver den sidste for dens leder, Dieter Kosslick, der efter at have ført arrangementet op blandt verdens vigtigste filmfestivaler i løbet af de sidste 18 år går på pension og overlader roret til italienske Carlo Chatrian næste år. Berlinalen er med et billetsalg på omkring 300.000 verdens største publikumsfestival.

I år er Lone Scherfigs ensemblefilm fra New York, der er en international produktion mellem Danmark, Sverige, Frankrig og Canada, den første af omkring 400 film på festivalen. ’The Kindness of Strangers’ følger forskellige mennesker på en forfalden restaurant i New York, hvis skæbner påvirker hinanden. Blandt de medvirkende er Zoe Kazan og Tahar Rahim samt danske Esben Smed og David Dencik.

Rumænsk film om sex og skønhed hædres med Guldbjørnen

Europa står stærkt i årets hovedkonkurrence med værtslandet som største bidragsyder. Stor interesse er der for tyrkisk-tyske Fatik Akins ’Der Goldene Handschuh‘ (Den Gyldne Handske).

Men også den mange gange prisbelønnede franskeFrançois Ozon trækker feltet op med sit religiøse drama ’Grâce à Dieu’ (Guds Nåde), ligesom spanske Isabel Coixet er en kendt og skattet gæst på festivalen. I år er hendes bidrag ’Elisa y Marcela‘.

Set med skandinaviske øjne finder vi også norske Hans Petter Molands filmatisering af landsmanden Per Pettersons roman ’Ut og stjæle hester’. Moland har før fejret store triumfer i Berlin, blandt andet med ’Kraftidioten‘ fra 2014. Hovedrollen i den film havde Stellan Skarsgård, og det samme er tilfældet med ’Ut og stjæle hester’, hvor også danske Danica Curcic har en bærende rolle.

Kina er fornemt repræsenteret af Wang Xiaoshuai med ’Di jiu tian chang’ (’Farvel, min søn’) ogZhang Yimou, manden bag bl.a. ’Hero‘, med ’Yi miao zhong’(’Et øjeblik’).

Fra USA kommer ’Amazing Grace‘, en dokumentarfilm, som Sydney Pollack indspillede helt tilbage i 1972. Den blev af forskellige årsager gemt væk og fik aldrig premiere dengang. Før Sydney Pollack døde i 2008, udtrykte han stort ønske om at få den ud til publikum. Det er nu lykkedes takket være produceren Alan Elliott.

Filmen følger to gospel-koncerter, Aretha Franklin gav i New Temple Missionary Baptist Church i det sorte kvarter Watts i Los Angeles i 1972. Optagelserne blev til hendes album ’Amazing Grace’. Sydney Pollack fulgte optagelserne. Nede i salen fulgte blandt andre Mick Jagger og Charlie Watts fra Rolling Stones koncerterne.

Også østrigske Marie Kreutzer og polskeAgnieszka Holland, der i 2017 vandt en sølvbjørn for ’Spoor’ i Berlin, er med i hovedkonkurencen.

Berlinalen løber fra 7. til 17. Februar.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce