Dødsfald. Lene Tiemroth. 1943-2016.
Foto: Jan Grarup (arkiv)

Dødsfald. Lene Tiemroth. 1943-2016.

Film og tv

Skuespilleren Lene Tiemroth er død

Nekrolog: Lene Tiemroth var sårbar og fuld af styrke.

Film og tv

Skuespilleren Lene Tiemroth var født ind i dansk teater som datter af skuespilleren Clara Østø og instruktøren, skuespilleren og teaterchefen Edvin Tiemroth. Det blev til et smukt forløst teater-, film-og tv-liv for Lene Tiemroth, der dog også oplevede store personlige op-og nedture i sin tilværelse.

En karriere med store udsving. »Flest ups og meget få downs - samt et par selvvalgte pauser fra en branche, hvor man ellers altid bedømmes på sin seneste præstation«, som Lene Tiemroth udtrykte det i et interview med Politiken.

Hun lagde ikke skjul på, at der havde været dæmoner at slås med, og hun var helt på det rene med, at tilværelsen som scenekunstner kan have sine store menneskelige omkostninger.

»Hun har tvivlet, gjort oprør, kæmpet og forladt metieren i flere ombæringer.

Men hun kom flot tilbage«, som jeg skrev det her i avisen i forbindelse med Lene Tiemroths 70-års fødselsdag i sommeren 2013.

For 8 år siden besluttede Lene Tiemroth at forlade dansk teater - helbredet knirkede. Nu er Lene Tiemroth død. Hun blev 73 år.

Søgte mod USA

Lene Tiemroth var kun 22 år, da hun forlod Det Kongelige Teaters Elevskole som nyuddannet skuespiller. Det unge talent gav anledning til forhåbninger om en stor fremtid i dansk kunst. Teaterchefer over hele landet stod da også i kø for at hyre Lene Tiemroth, der fik sit gedigne gennembrud i titelrollen i ' Antigone'.

Hun brød op og søgte nye udfordringer på amerikanske teaterskoler, og på de hjemlige scener spillede hun både Pippi Langstrømpe og Holberg.

Mange år senere opregnede hun sine bedste roller i et galleri, der omfattede Sonja i ' Onkel Vanja', Elektra i ' Elektra', Hedda Gabler i ' Hedda Gabler' og Lady Macbeth i ' Macbeth'. Musicals var også et fint gebet for Lene Tiemroth, der kunne opleves som Sally og siden Fräulein Schneider i ' Cabaret' og som Roxy i ' Chicago'.

Lene Tiemroth blev fuldt fortjent anerkendt og hyldet for sit virke som en usædvanlig kunstner - på en gang sårbar og fuld af styrke -med en særegen diktion og et gådefuldt, karakteristisk ansigt.

Fascinerende skuespillerliv

Hun var ammen i ' Faderen', Polly i ' Laser og pjalter', moderen i ' Bare det kommer fra hjertet' og i ' Glasmenageriet', sendebuddet i ' Fønikerinderne', swingerklubværtinde i ' Extremsport', husholdersken i ' O's historie' og Selma Lagerlöf i ' Billedmagerne'.

Lene Tiemroth var lærer på Statens Teaterskole og gav her sine erfaringer videre til næste generationer. Hun var aktiv på Radioteatret og gjorde sig gældende i tvog filmstudierne. Det udløste i 2001 en Bodil-statuette for rollen som den alkoholiserede, forhutlede - og bevægende - mor i Lone Scherfig-filmen ' Italiensk for begyndere'. På tv var hun datteren Jesta i dramaet ' Afgrunden' om filmstjernen Asta Nielsens liv.

Et facetteret og på mange måder fascinerende skuespillerliv har fundet sin afslutning.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce