Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

HEMMELIGT. Den franske filminstruktør er berømt for sine dokumentariske musikvideoer. På CPH:DOX viser han sine nyeste af slagsen på et hemmeligt sted.
Foto: MIRIAM DALSGAARD (arkiv)

HEMMELIGT. Den franske filminstruktør er berømt for sine dokumentariske musikvideoer. På CPH:DOX viser han sine nyeste af slagsen på et hemmeligt sted.

Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kultinstruktør viser film på et hemmeligt sted

Den franske instruktør Vincent Moon inviterer CPH:DOX-gæster til hemmelig filmvisninger.

Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Film skal ikke nødvendigvis ses i biografen.

Det mener i hvert fald den franske instruktør Vincent Moon, som i stedet viser sine film alle mulige andre steder end på det store lærred.

»For to uger siden, var jeg inviteret til Montreal i Canada for at vise mine film. Men jeg gjorde det anderledes. Jeg viste dem i folks hjem«, siger Vincent Moon:

»I programmet stod der, at jeg var i Montreal i tre dage, her er min e-mail, send mig jeres adresse, hvornår I er ledige, og så kommer jeg hjem til jer og viser min film. Jeg cyklede rundt i Montreal med min computer, tog hjem til folk, viste filmen, talte med personerne og fortalte historier, og spurgte dem, hvad de synes om filmen«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Og præcis det samme har han tænkt sig at gøre til årets CPH:DOX, hvor han har inviteret publikum til at se hans seneste produktioner på et hemmeligt sted.

For at komme med skal du skrive til manden selv på vincentmoon@gmail.com, hvorefter du får besked om, hvor og hvornår du skal møde op.

Arrangementet er ikke bare gratis, men Vincent Moon deler også ud af sine film, hvis du selv medbringer en usb-nøgle eller lignende.

»Jeg er ligeglad med, hvor mange mennesker, der ser min film. De er alle sammen gratis, og alle i verden kan se dem. Og kan gøre med dem som de vil. De kan vise dem derhjemme, så længe de ikke tjener penge på det«, siger instruktøren.

Indie på et toilet Vincent Moon er bedst kendt for sine revolutionerende sammenblanding af musikvideo og dokumentarfilm, hvor han tager musikere med ud i verden og lader dem spille i trappeopgange, hestevogne og små pladser.

Filmene kalder han 'Take Away Shows' og indtil videre har han, sammen med vennen Chryde, lavet mere end 100 af dem. Blandt andet har 'Arcade Fire' spillet i en elevator, 'Grizzly Bear' på et toilet og 'Sigur Rós' på et brasserie i Paris. Også det danske band 'Efterklang' er med i en af filmene.

Se Vincent Moons 'Take Away Shows' her ( eksternt link)

At Vincent Moon har besluttet at flytte sine film ud af biografen, har han selv flere forklaringer på. En af dem er, at dialogen med publikum er vigtig for ham.

»Når man bruger så meget tid på at være sammen med mennesker i det virtuelle univers, så får man også behov for at være sammen med dem i det menneskelige. Jeg ved det fra mig selv. Jeg er meget på Facebook og mail, og så har jeg nogle gange bare behov for at sidde rundt om et bord med nogle mennesker efterfølgende«, siger han:

»Det jeg gjorde i Montreal var meget mere interessant end at lave en screening for 300 mennesker. For jeg lærte meget om mig selv. Derfor kom jeg til at tænke på, hvad det så gør for musikerne, når de kommer ud og spiller alle mulige andre steder. Jeg tror, at de får meget mere ud af at være i andre omgivelser, fordi de har mulighed for dialog«.

Fortabt i tal

Men samtidig er det også et oprør mod det kommercielle, hvor filmene ikke kan blive dyre nok og koncerterne ikke store nok.

»Det er en meget primitiv ide, at 'bigger is better'. Hvorfor skulle jeg have mange mennesker til at se mine film? Jeg laver dem for min egen skyld. Jeg laver dem for at møde folk. Der er mange musikere, der mister dem selv, fordi de ved, at der kommer mange mennesker til deres show, så skal de også lave et stort show. Men nej, det er en unormal måde at tænke på. Vi skal ikke tilfredsstille folk så meget. Man må skabe noget specielt«, siger Vincent Moon:

»Jeg gør det for mig selv, og hvis det så også tilfredsstiller folk, så er det da fantastisk. Men folk bliver fortabte i tal«.

Mød Vincent Moon på Ideal Bar

Ud over sin hemmelige filmforevisning, er der også mulighed for at se Vincent Moons film og manden selv, når han kigger forbi Ideal Bar torsdag den 4. november.

Læs om arrangementet her ( eksternt link)

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden