Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny film handler om det uforklarlige fænomen 'Colony Collapse Disorder'.
Foto: PR

Ny film handler om det uforklarlige fænomen 'Colony Collapse Disorder'.

Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mystisk: Millioner af bier forsvinder sporløst

To ukuelige filmfolk afdækker en hårdt prøvet amerikansk biavler-industri.

Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I de senere år er millioner af bier verden over forsvundet. Ingen ved hvorhen. Og problemet er – især i USA – kæmpestort. Bier er nemlig helt essentielle for fødevareproduktionen - uden bier, ingen bestøvning og uden bestøvning, ingen høst.

Navnet på det uforklarlige fænomen er 'Colony Collapse Disorder', som er udgangspunktet for de to instruktører Ross McDonnell og Carter Gunns nye film ’Colony’, der kan ses på CPH:DOX.

Umiddelbart kan man måske mene, at den mystiske forsvinden af millioner af bier er et af de mere syrede emner for en dokumentarfilm. Men ifølge filmens instruktører er det et fænomen, der berører folk i hele verden.

»Det er jo indlysende, hvor essentielle bier er for fødekæden, og jeg tror, det fanger folks opmærksomhed, når de kan se de skræmmende konsekvenser af, at antallet af bier i verden styrtdykker«, siger irske Ross McDonnell.

Biavlere kæmper for overlevelse Sammen med sin medinstruktør, amerikaneren Carter Gunn, rejste han i to år rundt i bl.a. Californien, Montana og Virginia for at se nærmere på fænomenet. 'Colony Collapse Disorder' har efterladt utallige landbrugsområder med tomme bikuber i USA, som ikke kun truer biavlerindustrien men også fødevareindustrien i det hele taget.

I filmen følger instruktørerne både videnskabsmænd og biavlere som kæmper mod udviklingen. Især fokuserer Gunn og McDonnell på to unge, stærkt kristne brødre, Lance og Victor Seppi, som prøver at overleve i biavlerindustrien, mens de fleste andre biavlere kvitter jobbet. Seppi-brødrene ‘låner’ deres bier ud til mandelbønder, der har brug for pollen fra omkring 1.3 million bikuber t l deres produktion.

I filmen møder man også biavleren David Hackenberg fra Pennsylvania. Han var den første til at slå alarm om problemet, da han i 2004 åbnede sine bikuber og fandt ud af, at de pludselig nærmest var tomme. I alt var 80 procent af hans bier forsvundet sporløst.

»Vores film berører et emne, som rigtig mange mennesker - tro det eller ej - kan sætte sig ind i. Men samtidig er ’Colony’ ikke en klassisk aktivist-film. Vi fortæller også en historie om hårdtarbejdende mennesker, biavlerne, og det finder mange sympatisk, tror jeg. Biavlerne står op klokken fem om morgenen hver dag, så vi måtte stå op klokken halv fem om morgenen for at følge dem«, siger Ross McDonnell.

Stukket i øjet

Den irske instruktør fortæller også, at det ikke var helt ufarligt at optage filmen.

»Vi gik rundt med biavlerdragter på, men alligevel blev vi angrebet mange gange af bierne. Jeg blev stukket i øjet og på halsen, og det kan være ret farligt for dit system«, siger McDonnell, som ibyen.dk møder sammen med hans medinstruktør Carter Gunn i Meyers Madhus. Meyers er medarrangør på serien ’Food on Film’, der under CPH:DOX byder på en håndfuld dokumentariske madoplevelser, heriblandt visningen af ’Colony’.

De to instruktører rejser lige nu verden rundt med deres film om biavlere, og i dag introducerede de selv filmen for det københavnske publikum, hvor ’Colony’ blev vist i Geologisk Museum.

Men samtidig er de i fuld gang med optagelserne til deres næste film, der også virker rimeligt hasarderet.

»Vi har optaget i to uger i Mexico, hvor vi laver en film om mexicanernes forhold til døden«, fortæller Carter Gunn, der til daglig bor i San Francisco.

»Vi fulgte nogle mexicanske journalister rundt på deres arbejde med at afdække dødsfald i narkokrigen. Journalisterne sidder og lytter med på politiradioen, og når der så sker noget, så rykker de lynhurtigt ud. I Mexico viser man konstant mennesker, der er blevet slået ihjel, i medierne – hele kroppen og ansigtet ser man. De har et helt andet forhold til døden, end vi har i USA og Europa«, siger Carter Gunn, inden hans instruktørpartner igen tager over.

Pesticider, virus eller dommedag »Vi er rykket fra et farligt emne til det næste. Først tog vi bierne. Nu kigger vi på de vilde ting, der sker i Mexico. Vi er ikke selv blevet skudt på, men vi har allerede set andre blive skudt ned«, siger Ross McDonnell, der er stolt over al den opmærksomhed, som ’Colony’ har fået.

Og teorierne om, hvorfor millioner af bier forsvinder?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De er mange, som de to instruktørers film viser. Mange biavlere skyder skylden for, at omkring 90 procent af alle bier i USA er væk, på brugen af pesticider i landbruget. Andre mener, at problemet skyldes den stadig mere udbredte brug af mobiltelefoner i samfundet, eller at bierne slet og ret er blevet ramt af en mærkelig virus.

Eller også skal man lede et helt andet sted efter forklaringen. Eksempelvis mener de stærkt kristne Seppi-brødre, der medvirker i filmen, at den uforståeligt høje dødelighed blandt bierne er et tegn fra oven. På at dommedag er nært forestående.

’Colony’ kan ses søndag 14. november klokken 14 i DOX:CLUB, Teater Grob, Nørrebrogade 37.

SE MEREcphdox.dk

FOKUSALT OM CPH:DOX

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden