Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Film. Kai Greene er en af de bodybuildere, der forsøger at fravriste Mr. Olympia-titlen fra den regerende mester Phil Heath.
Foto: CPH:DOX / Vlad Yudin

Film. Kai Greene er en af de bodybuildere, der forsøger at fravriste Mr. Olympia-titlen fra den regerende mester Phil Heath.

Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man kan altid blive liiige lidt større

»Bodybuildere er som fotomodeller«, siger manden bag filmen 'Generation Iron'.

Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Produceren Edwin Mejia har brugt tre år af sit liv på at følge syv af USAs største bodybuildere under optagelserne til dokumentarfilmen 'Generation Iron'.

Mejia har været i København siden søndag, hvor 'Generation Iron' fik premiere ved en udsolgt visning på CPH:DOX-festivalen. Produceren, som Politiken møder på et hotel tæt på Rådhuspladsen, er en veltrænet mand. Han er selv pumpet, men ikke for pumpet.

Og han er bestemt ikke i nærheden af de overdimensionerede proportioner og svulmende muskler, som de syv bodybuildere i den dokumentarfilm, han har været med til at lave, kan fremvise.

»Bodybuildere er som fotomodeller. De er altid kritiske over for deres kroppe, over for deres slutprodukt. Det kan altid blive bedre, tænker de. Hver eneste lille muskel kan altid blive større«, siger Edwin Mejia.

LÆS OGSÅ

Ikke bare dumme mænd, der kan løfte vægte
'Generation Iron', der er en arvtager til filmen 'Pumping Iron' fra 1977, hvor hele verden stiftede bekendtskab med en ung østriger ved navn Arnold Schwarzenegger, fik premiere i USA i september.

Siden da er filmen blevet set af et overraskende stort publikum i Staterne. Og udover Danmark kan man også snart i Tyskland, Brasilien, Australien og Holland løse billet til filmen, som følger de bedste bodybuildere i USA forberede sig til konkurrencen Mr. Olympia, verdensmesterskaberne i bodybuilding.

»Filmen fik en overraskende god modtagelse, da vi viste den søndag aften i Bremen i København. Vi vidste ikke, hvad vi skulle forvente, men heldigvis forstod folk godt, hvad det er, vi gerne vil prøve at vise med filmen; nemlig at de her mennesker, bodybuilderne, ikke bare er uintelligente, dumme mænd, der løfter vægte. De er kunstnere. De er ekstremt målrettede. Og de stopper ikke med at arbejde med deres muskler, før de opnår det perfekte«, siger Edwin Mejia.

Bodybuildere er altid kritiske over for deres kroppe, over for deres slutprodukt

Går til ekstremer for at vinde
Sammen med instruktøren Vlad Yudin har han skabt en dokumentarfilm, som går bag facaden på bodybuilding-sporten, der har et kultagtigt følge verden over.

Naturligt nok er der masser af glinsende spraytan og pumpende blodårer i filmen. Men 'Generation Iron' er mere end det.

Vlad Yudin og Edwin Mejias film fokuserer også på bagsiden af sporten, for eksempel at mange bodybuildere bruger anabolske steroider. Og at de store mænd vil gå til ekstremer for at vinde over deres konkurrenter.

I 'Generation Iron' får man fortalt, at en større gruppe af de bedste bodybuildere i USA på et tidspunkt blev spurgt om følgende; hvis du kunne få en indsprøjtning, som kunne skaffe dig sejren i Mr. Olympia, men som så også ville dræbe dig om fem år, ville du så tage den? Over halvtreds procent af bodybuilderne svarede ja til spørgsmålet.

»Bodybuilding som sport har endnu ikke fundet en grænse for, hvor stor man kan træne sig til at være. Men man skal huske på, at for de her mennesker, handler det om at skulpturere deres kroppe. De er besatte af det. For dem er det terapi at gå i træningscenteret. Hvis de slår sig eller kommer til skade, så træner de bare videre«, siger Edwin Mejia.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bodybuilding er en livsstil

Dokumentarfilmen om de amerikanske bodybuildere kan ses på CPH:DOX i dag, onsdag 13. november, i Palads og fredag 15. november i Empire Bio.

Her kan man blive klogere på den forsvarende Mr. Olympia-titelindehaver Phil Heath, førsteudfordreren Kai Greene, en tilflyttet, japansk bodybuilder og en af trænerne i sporten, den hollandske kvinde Sibil Peters, der bliver beskrevet som 'Træneren fra helvede'.

Man ser de pumpede mænd, når de efter konkurrencerne vasker selvbruner af i badet. Når deres øjne er ved at poppe ud af deres ansigt, mens de løfter de hundrede kilo tunge vægte. Og når de æder sig gennem enorme portioner mad. Alt sammen som led i jagten på målet om den perfekte, svulmende krop.

»Bodybuilding er en livsstil. Men samtidig også sport, underholdning og kunst«, som Arnold Schwarzenegger, der selv har været Mr. Olympia ikke mindre end syv gange, siger det i 'Generation Iron'.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden