Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Film. Dokumentar om den magtfulde politiker Christoph Blocher (til højre) fra Schweiz  kan ses på CPH:DOX. Instruktøren ses her til venstre.
Foto: CPH:DOX

Film. Dokumentar om den magtfulde politiker Christoph Blocher (til højre) fra Schweiz kan ses på CPH:DOX. Instruktøren ses her til venstre.

Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny dokumentarfilm: Hvordan ser der ud inde i hovedet på en højrepopulist?

Venstreorienteret dokumentarist tilbragte et år sammen med højreorienteret politiker.

Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig, kære læser, hvis man satte den venstreorienterede, amerikanske dokumentarist Michael Moore til at bruge et helt år sammen med den mest højreorienterede amerikanske politiker og lave en film om det.

Eller hvis man satte, for eksempel, den venstreorienterede, danske filmskaber Erik Clausen til at tilbringe et helt år sammen med Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard og lave en film om det.

Det ville der utvivlsomt komme noget ret interessant ud af. Og det er også tilfældet i dokumentarfilmen 'The Blocher Experience', der vises på CPH:DOX i dag, torsdag, og er en af de film, som muligvis får ekstravisninger, når festivalen bliver afrundet i København i denne weekend.

For udgangspunktet for 'The Blocher Experience' er, at Jean-Stéphane Bron, en erklæret venstreorienteret dokumentarist, drog ud på en et år lang færd sammen med den højreorienterede, schweiziske populist Christoph Blocher. Ikke alt gik dog, som Jean-Stéphane Bron, der er en garvet filmmager, havde planlagt.

»Et par uger inde i optagelserne fandt jeg ud af, at denne mand, Blocher, var så vant til at være foran kameraet og at blive interviewet, at jeg blev nødt til at gå en anden vej. Jeg måtte investere noget af mig selv, få ham ind i min optik, og ad den vej forsøge at finde ind til de følelser, manden har, så han ikke kontrollerede det hele«, siger Jean-Stéphane Bron.

Ind i hovedet på en højrepopulist
Den schweiziske dokumentarist er netop landet i København, da Politiken fanger ham på telefonen, et par timer før han skal introducere sin film torsdag aften i Grand Teatret.

'The Blocher Experience' er primært optaget på bagsædet i Christoph Blochers bil, mens denne kører alpelandet tyndt under valgkampen til parlamentsvalget i 2011. Og Jean-Stéphane Bron kom endog meget tæt på den magtfulde, schweiziske politiker, som også er en ekstremt rig og succesfuld forretningsmand.

I filmen oplever man Christoph Blocher, der normalt taler dunder mod USA, udlændinge og EU i sine brandtaler, i nogle mere afslappede stunder. Blandt andet besøger man huset, han blev født i, man ser ham tage en dukkert i sin svømmepøl og man ser ham kæmpe med søvnløshed i sit soveværelse.

»Jeg har forsøgt at menneskeliggøre ham«, siger Jean-Stéphane Bron. »Jeg har forsøgt at finde ud af, hvordan der ser ud inde i hovedet på en højrepopulist. Men det var mærkeligt at være så tæt på en mand, som jeg er så fundamentalt uenig med. Det var angstprovokerende. Men det gav mening at portrættere ham på en ny måde, for Christoph Blocher er i de seneste tyve år i Schweiz af alle blevet beskrevet som djævlen selv«, fortsætter filminstruktøren.

Endte du så ligefrem med at holde af ham?

»Nej. Jeg har portrætteret ham som et menneske, men det undskylder ikke, hvem han er, og hvad han står for. Og det vigtige med denne film, synes jeg, er, at Christoph Blocher også er ansigtet på en drejning, der foregår ikke kun i Schweiz, men i hele Europa«, siger Jean-Stéphane Bron.

Horror-musik som underlægning
Da 'The Blocher Experience' for godt en måned siden fik premiere på filmfestivalen i Locarno i Schweiz, skete det under massivt politiopbud.

Christoph Blocher er nemlig en mand, som sætter sindene i kog i landet. Men da filmen først gik i gang, var publikum, heriblandt en større flok parlarmentsmedlemmer, som var fløjet ind til lejligheden, musestille, mens de så portrættet af den kontroversielle højrepopulist, der beskrives som Schweiz' svar på Jean Marie Le Pen eller afdøde Jörg Haider.

Og man forstår godt, at publikum fulgte opmærksomt med, for Jean-Stéphane Brons film er et sjældent afdæmpet politikerportræt, der foldes ud i nærmest meditative stemninger.

Men, påpeger Jean-Stéphane Bron over for Politiken, baggrunden for dokumentarfilmen er endog meget alvorlig.

»Det er ikke en tilfældighed, at al underlægningmusikken i min film er horror-musik. Det illustrerer ret godt, den anspændthed jeg oplevede, mens jeg tilbragte al den tid i den bil så tæt på Christoph Blocher«, som han siger det.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden