Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
FORLADT. I en blanding af en monolog og et dyberegående interview deler en tidligere investeringsekspert ud af sin insiderviden fra en bankverden, der var engang.
Foto: CPH:DOX

FORLADT. I en blanding af en monolog og et dyberegående interview deler en tidligere investeringsekspert ud af sin insiderviden fra en bankverden, der var engang.

Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny film: Bankfolk kan ikke spille tetris

Tidligere økonomistuderende sætter en verden af illusioner og tal under dokumentarisk lup.

Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du spiller tetris.

Du er på level 7.

Biplydene bliver med tiden højere og højere, og det samme gør det tårn af små farvede klodser, som du er i gang med at bygge op på din skærm.

Du er bankmand. Og du aner ikke, hvad du skal gøre af stykkerne, når de falder ned fra oven.

»Når stykkerne kommer ned, så er det som om, bankmændene ikke ved, hvor de skal putte dem. De kan ikke finde ud af at systematisere dem, og de ved ikke, om det er godt eller dårligt, at den lander lige i dét hul«, siger tidligere økonomistuderende og instruktør Marc Baude, som står bag filmen 'Master of the Universe', der i dag bliver vist ved CPH:DOX.

Dokumentaren handler om den tyske investeringsekspert Rainer Voss, som i dag har sagt jobbet op og på distance forholder sig til den finansielle verden indefra. Før tjente han millioner af kroner hver dag, fordi han var hurtig og god til at placere tetris-brikkerne i de rigtige huller.

Økonomerne lever i deres egen lille verden, en parallelverden til den virkelige verden.

LÆS OGSÅ

»Men ingen af bankmændene tænker: Måske skulle jeg i virkeligheden lade være med at gøre det her«, siger instruktøren Marc Bauder og forklarer, at investeringseksperter som Rainer Voss sidder 12 timer om dagen og spiller tetris - i overført betydning.

De analyserer og profiterer, mens de i virkeligheden ingen idé om, hvor den næste brik skal placeres. Og de har ikke tiden til at tænke længeresigtet.

»Økonomerne lever i deres egen lille verden, en parallelverden til den virkelige verden. 'Master of the Universe' skal skildre, hvem der lever i den her bankverden, og hvordan de ikke selv har styring med en verden, hvor et tryk på en computermus har påvirkning på verdenssamfundet«, forklarer Marc Baude:

Vi bliver nødt til at indse, at der ikke er nogen gud eller person, som kan løse problemerne. Der er ingen formular, så økonomerne må gennemtænke det her

»Helt psykologisk forsøger de at konkurrere mod hinanden. Alle kæmper mod alle i forsøget på at blive den mest succesfulde økonom. Men de tænker ikke længere frem, de tænker ikke på verdenssamfundet«, siger han, og det er det primære budskab, som instruktøren forsøger at bringe frem i hans dokumentar.

»Vi bliver nødt til at indse, at der ikke er nogen gud eller person, som kan løse problemerne. Der er ingen formular, så økonomerne må gennemtænke det her, tænke på problemerne, der strækker sig længere ud i fremtiden, og håndtere situationen«, siger Marc Baude.

FILMENS EKSISTENS
Instruktøren bor i øjeblikket i Berlin. Her studerede han business, da han fik idéen til at lave en dokumentarfilm, der gav indsigt i en bankverden af illusioner og valuta.

»I mine studier blev jeg klar over, at jeg blev nødt til at gøre folk opmærksom på den her tilspidsede økonomiske situation, der er i vores verden, og som også påvirker vores liv i et omfang, vi ikke kender til. Jeg ville lave en film om kapitalisme i forsøget på at forstå systemet og den her parallelverden«, sigen Marc Baude.

Instruktøren mødte investeringseksperten og hovedpersonen i filmen, Rainer Voss, tilfældigt til en konference i Frankfurt. Her blev instruktøren klar over, at investeringseksperten skulle udgøre hovedrollen i 'Master of the Universe'.

Voss var noget helt særligt inden for bankverdenen:

»Jeg fik følelsen af, at han var villig til at åbne sig selv op, også på det psykologiske plan«, siger instruktøren, som aktivt valgte at basere filmen på et interview alene, da »den samme historie kan blive mere præcis og samtidig mere dyb«, siger instruktøren Marc Baude:

»Og han var villig til at forholde sig distanceret til bankverdenen som så få andre«.

Så længe, de ikke kan se landets økonomiske problemer, så tror de på, de ikke er der

PASSIVE BORGERE
'Master of the Universe' er samtidig blevet til, da den tyske instruktør er forarget over, hvor lidt moderbefolkningen forstår ved de finansielle systemer og finanskrisen. Instruktøren vil gerne vende de passive borgere til aktører.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Tyskerne er meget passive, hvad angår finanserne og kriserne. De ser bare til, mens kriserne står på, og de vil ikke forholde sig til noget. De har ingen visioner om, hvad der skal ske i fremtiden, og de vil ikke tale om det«, siger han:

»Så længe, de ikke kan se landets økonomiske problemer, så tror de på, de ikke er der«.

NY FIlm

Marc Baude mener ikke, at tyskerne, såvel som verdenssamfundet har lært noget af finanskrisen.

»Det er et typisk problem i samfundet, at mennesket i sådan en situation forsøger at passe på sig selv, så reagerer de derefter. Efter sådan en finanskrise bekymrer de sig ikke så meget. »De kører bare videre derudaf«, siger han:

GENERATION ØKONOMISK KRISE

Marc Baude frygter for fremtiden og sine børn, som tilhører den generation, der ifølge ham vil opleve de fatale konsekvenser af nutidens dysfunktionelle, økonomiske system.

»For tre år siden blev jeg far til min søn - det var lige, da krisen var begyndt i Grækenland. Min søns generation får større problemer, de vil blive påvirket i langt højere grad end os«, siger han:

LÆS OGSÅ

»De vil spørge, hvad deres forældre gjorde for at afværge situationen. Men vi har jo ingen styring over de økonomiske systemer«, siger Marc Baude, og udtalelsen sender tanker tilbage til et afsnit af dokumentaren, hvor den tyske investeringseksepert Rainer Voss løfter hånden og griber luften med fingrene, mens han twister håndleddet, så det ligner, han skruer på en knap.

»Før globaliseringen havde man måske 4 gear. Det var nemt at forstå, hvad der skulle ske. I dag er der 7.500 gear. Og du ved ikke, hvad der kommer til at ske, hvis du skruer på én af dem«, forklarer hovedpersonen i filmen Rainer Voss i det halvtredsende minut af filmen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og det har ifølge Marc Baude været det vigtigste budskab at bringe videre med filmen:

»Det største problem er, at der ikke er nogen, der totalt ved, hvad der sker, når man justerer på økonomien. Så økonomerne forsøger at fikse problemet, der ligger lige foran dem. Men de tænker ikke længeresigtet«, siger instruktøren.

»Og derfor burde hele det finansielle system laves om«.

Dokumentaren kan ses i aften kl. 17.30 i Empire Bio under CPH:DOX.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden