Filmen 'Sauls søn' handler om to dage i den jødiske kz-fange, Saul Auslanders, liv. Saul er fange i Auschwitz under Anden Verdenskrig og står med den måske mest modbydelige opgave, man kan forestille sig. Ungareren er en del af den såkaldte Sonderkommendo, der skal brænde ligene efter andre fanger, som er blevet myrdet i nazisternes gaskamre. En dag finder han liget af en dreng, som han sætter sig for at give en værdig begravelse og velsignelse fra en rabbiner. Mens hans mission er nærmest umulig, og det bliver ikke bedre af, at Sonderkommandoen lever i konstant frygt for at blive ryddet af vejen af de ubarmhjertige nazister. Men et oprør er under opsejling... Kilde: Camera Film

Filmanmeldelser

'Sauls søn' bør uden tvivl vinde Oscar på søndag

Det ungarske oscar-håb, 'Sauls søn' om en af nazisternes fangehjælpere i Auschwitz, er ikke sentimental. Den vil ikke engang sige noget håbefuldt om menneskehedens menneskelighed.

Filmanmeldelser
FOR ABONNENTER

Sauls Søn’ er en af de mest ubærlige fiktionsfilm, jeg nogensinde har set. Aldrig har en film så hurtigt og effektivt og så lammende ført os direkte ind i Helvedes rådne hjerte og tvunget os til at blive der.

’Sauls Søn’ er holocaust som både undtagelseszone og hverdag. Den ikke bare beskriver, men føles som livet i Helvede, drevet frem af den håbløses absurde kamp for at tildele blot en enkelt umenneskeliggjort Anden lidt værdighed.

Hovedpersonen er altså holocaust, men vi følger den ungarske jøde Saul Ausländer (Geza Röhrig), som er fange i Auschwitz-Birkenau-koncentrationslejren i 1944. Han er en del af ’Sonderkommando’, fraktionen af fanger, der hjælper til med udslettelsen af andre fanger.

Sonderkommando har store, blodrøde krydser på ryggen – som skydeskiver. Kameraet klæber sig fast til Sauls ryg og til hans ansigt. Vi følger hans groteske, hverdagslige tjanser så tæt på hans krop som muligt. Saul hjælper nyankomne fanger af med tøjet, mens nazistiske soldater lover dem arbejde efter fællesbadet. Fangerne møves ind i det tilstødende kammer, låsen sættes for, nogen tænder for gassen. Saul tømmer imens jakker og bukser for værdigenstande. Saul samler fangernes tøj sammen, mens fangerne dør inde ved siden af. Man kan høre skrigene og slag mod døren.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce