Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Filmfest. Det er Oscar-tid igen. Her ses Naomi Watts på den røde løber ved sidste års statuette-uddeling.
Foto: Matt Sayles/AP

Filmfest. Det er Oscar-tid igen. Her ses Naomi Watts på den røde løber ved sidste års statuette-uddeling.

Oscar

Oscarens røde løber strækker sig helt tilbage til antikken

Årets Oscar-statuetter uddeles søndag for 87. gang i Hollywood, Los Angeles.

Oscar

I morgen er det igen tid til den årlige Oscar-uddeling. For 87. gang uddeles statuetterne i Hollywood, og denne gang er det skuespilleren Neil Patrick Harris, der styrer løjerne fra scenen i Dolby Theatre.

Favoritfeltet blandt de bedste film i år tæller blandt andet 'Birdman', 'Boyhood', 'The Grand Budapest Hotel', 'The Imitation Game' og 'American Sniper'. Blandt favoritterne i skuespilnomineringerne tales der mest om Julianne Moore, Michael Keaton, Eddie Redmayne og JK Simmons.

Før filmfesten for alvor går i gang i Los Angeles skal vi dog lige igennem, at alskens filmstjerner går en tur op ad den røde løber foran Dolby Theatre. Men hvorfra stammer begrebet rød løber egentlig?

1.

Første gang, man så en rød løber ved Oscar-uddelingen, var i 1961. Legendariske Bob Hope var vært ved denne, den 33. udgave af Oscars, men det var kun de folk, der rent faktisk var til stede ved uddelingen i Santa Monica Civic Auditorium, som kunne se, at løberen var rød. Dengang var der nemlig kun fjernsyn i sort-hvid. Fem år senere, i 1966, kunne seerne så se den røde farve på løberen, da farvefjernsynet var blevet opfundet. Bob Hope var vært igen dette år.

2.

Lang tid før, Oscar-statuetterne overhovedet så dagens lys, blev ideen om en rød løber født. Det menes, at de første spæde skridt til begrebet skal findes i antikken. I eksempelvis trilogien ’Orestien’, forfattet af Aischylos, vender kongen Agamemnon hjem fra krigen i Troja. Hans hustru Klyteimestra lægger ved hans hjemkomst røde gobeliner foran sin dør.

3.

I moderne tid introduceres begrebet rød løber blandt andet ved eksprestoget 20th Century Limited, et luksustog, som kørte mellem Chicago og New York. I 1902, da togforbindelsen blev søsat, lagde man på stationer i begge disse amerikanske byer et rødt tæppe ud. Derved slap passagererne for at skulle træde direkte ned på togperronerne.

4.

Filmbranchen i USA tog år senere konceptet til sig. Eller rettere sagt, så tog Sid Grauman, ejeren af biografen The Egyptian Theater på adressen 6706 Hollywood Boulevard, æren for at have rullet den røde løber ud i Hollywood første gang. Biografen, som stadig eksisterer, åbnede i 1922, og det skal have været ved premieren samme år på filmen ’Robin Hood’, at gæsterne kunne føle sig ekstra særlige, når de gik over et rødt tæppe. Sid Grauman var i øvrigt en af stifterne af Oscar-akademiet Academy of Motion Picture Arts and Sciences’.

5.

De allerførste Oscar-statuetter blev uddelt i 1929 ved en middag i Hollywood Roosevelt Hotel. Efter at være blevet afholdt på en del forskellige lokationer, havde uddelingen i mange år fra 1969 og frem til huse i The Dorothy Chandler Pavilion i The Los Angeles Music Center. I 2002, da Oscarfesten blev flyttet til Kodak Theatre, flyttede man den røde løber med. I dag har Kodak Theatre ændret navn til Dolby Theatre, men den røde løber er stadig den samme. Den fylder godt 16.500 kvadratmeter. Det tager normalt to dage at lægge den røde løber klar til Oscar-uddelingen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce