Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Afsløret. I filmbranchen har man krydset fingre længe. I dag kl. 14.30 dansk tid afgøres det, hvem der er i spil til oscarpriser 2015.
Foto: THOMAS BORBERG

Afsløret. I filmbranchen har man krydset fingre længe. I dag kl. 14.30 dansk tid afgøres det, hvem der er i spil til oscarpriser 2015.

Oscar

Filmakademi offentliggør de nominerede til Oscar 2015

Følg med, mens Politiken dækker nomineringen live.

Oscar

Fra Beverly Hills i Calfornien er det netop blevet offentliggjort, hvilke film og filmfolk der er nomineret til dysten om verdens mest eftertragtede filmpris, oscaren.

Via live-tv fra har Cheryl Boone Isaacs, formand for det amerikanske filmakademi sammen med instruktørerne J. J. Abrams og Alfonso Cuarón samt skuespillere Chris Pine netop afsløret, hvem der har fået juryens stemmer i de vigtigste kategorier.

Og det jyske firman Nørlum kan være stolte: deres 36 minutters bidrag til animationfilmen 'Song of the Sea' har indbragt en oscarnominering.

Sidste år kunne Danmark juble over en oscarstatuette, da kortfilmen 'Helium' blev belønnet med den eftertragtede pris.

LÆS ARTIKEL

I år ser det mere sløjt ud. Danmark er kun repræsenteret som partnere i andres film, nemlig via 'The Lego Movie', den polske 'IDA' (der har de danske producere Christian Falkenberg Husum og Sofie Wanting Hassing, mens Kristian Eidnes Andersen har lavet musikken)samt animationsfilmen 'Song of the Sea'. Og så spiller Ulrich Thomsen den bærende rolle i den israelske kortfilm 'Aya', der også er nomineret.

LÆS ARTIKEL

IDA er nomineret i kategorien 'Bedste udenlandske film' sammen med titler som den roste russiske 'Leviathan', 'Tangerines', 'Timbuktu' og 'Wild Tales'.

I kategorien bedste instruktør er det Alejandro González Iñárritu for 'Birdman', Richard Linklater for 'Boyhood', Wes Anderson for 'The Grand Budapest Hotel' samt norske Morten Tyldum for 'The Imitation Game'.

Bedste skuespillere

Nomineringerne for bedste kvindelige hovedrolle går til Marion Cotillard ('To Days One Night'), Felicity Jones ('The Thory of Everything'), Julianne Moore ('Still Alice'), Rosamund Pike (Gone Girl) og Reese Witherspoon ('Wild')

LÆS ANMELDELSE AF 'GONE GIRL':

Og for bedste mandlige hovedrolle er Steve Carrell nomineret for sin rolle i 'Foxcatcher' (der har dansk premiere i dag) Bradley Cooper ('American Sniper'), Benedict Cumberbatch for sin rolle som matematikeren Alan Turing i 'The Imitation Game' og Michael Keaton for 'Birdman' og Eddie Redmayne for sit portræt af den handicappede videnskabsmand Stephen Hawking i 'The Theory of Everything'

For birollerne er Robert Duvall, Ethan Hawke, Edawrd Norton, Mark Ruffalo og J. K. Simmons i spil til de mændenes pris, men Patricia Arquette, Laura Dern, Keira Knightly, Emma Stone og Meryl Streep er nomineret til oscaren for bedste kvindelige birolle.

I hovedkategorien 'Bedste film' er hele otte film nomineret, nemlig Clint Eastwoods filmatisering af romanen 'American Sniper', 'Birdman', 'Boyhood', 'The Grand Budapest Hotel', 'The Imitation Game', Martin Luther King-filmen 'Selma', 'The Theory of Everything' samt 'Whiplash', der handler om en usædvanlig streng konservatorielærer.

Danmark har tidligere været med i front på dokumentarfilm-kategorien med blandt andre 'The Act of Killing', men i år er det titler som Edward Snowden-filmen 'CitizenFour' samt 'Finding Vivian Maier', 'Last Days in Vietnam', 'Virunga' og 'The Salt of the Earth', der er nominerede i kategorien.

Selve oscarfesten foregår 22. februar i Dolby-teatret i Hollywood, Los Angeles.

Det bliver 87. udgave af The Academy Awards.

Sidste års store vindere var filmen '12 Years a Slave', 'Gravity', 'Dallas Buyers Club', 'Blue Jasmine' og 'Hende'.

SE OGSÅ

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce