Tv-anmeldelser

DR-dokumentar om dødsstraf giver en duft af tidens manerer

Danmarks straffelov fejrer 150-års jubilæum, og DR hylder den vindikative gamling med folkeoplysende dokumentar i tre afsnit.

Tv-anmeldelser
FOR ABONNENTER

Den sidste offentlige henrettelse i Danmark fandt sted i 1882, og det var en værre redelighed. Den dømte, en angivelig morder ved navn Anders Sjællænder, mødte sit endeligt på en regnvåd bakke uden for Nakskov, men hovedet blev først endeligt skilt fra kroppen i bødlens tredje forsøg.

Første gang gled han i pløret og ramte skulderen med sin økse, og anden gang savnede hugget tilstrækkelig kraft til at udrette sit fatale ærinde. Til sidst lykkedes det dog, men da var indtil flere tilskuere besvimet ved synet af alt blodet, og flere repræsentanter for pressen følte sig efterfølgende kaldede til at kritisere dødsstraffen, dens formål og egentlige nytte.

Dette skildres – de få visuelle virkemidler til trods – ganske levende i første afsnit af ’Straffens rædsler’, som DR Historie har lavet i anledning af, at det er 150 år siden, vort land fik sin første selvstændige straffelov.

Straffeloven havde dødsstraf som sanktionsmulighed, men allerede dengang var der ganske heftig debat om det betimelige i, at et samfund tager livet af sine egne borgere. Og den debat refererer udsendelsen på en fin måde, blandt andet ved diverse eksperter, herunder en professor i evolutionspsykologi, der kan forklare, at mennesket som art altid har haft en tendens til at ville hævne sig, og at hævnen rent fysiologisk er sød: Når mennesker begår hævngerninger, aktiverer det lystcentre i hjernen. Det kan dokumenteres med skanninger.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce