hammerslag. Udsnit af Hammarshøi-maleriet, der netop et blevet solgt på auktion.
Foto: Bruun Rasmussen

hammerslag. Udsnit af Hammarshøi-maleriet, der netop et blevet solgt på auktion.

Kultur tophistorie

Når en solstråle er 10 millioner kroner værd

Davids Samling fik højdespringer på Hammershøi-auktion, hvor favoritmaleri skuffede.

Kultur tophistorie

En Vilhelm Hammershøi skal ikke se ud som herover.

I hvert fald ikke, hvis den skal sælges på auktion til de rekordpriser, der har været reglen de senere år.

Billedet ’Interiør med rygvendt kvinde. Strandgade 30’ fra 1908, der sammen med 8 andre Hammershøi-værker var under hammeren hos Bruun Rasmussen i eftermiddag, er ellers skabt i ’den helt rigtige periode’, hvor kunstneren malede nogle af sine bedste og dermed dyreste billeder i hjemmet på Christianshavn.

Alligevel er der langt fra dagens hammerslag på 3,7 millioner kroner, som lå pænt under Bruun Rasmussens vurdering på op til 6 millioner kroner, op til de 21,3 millioner kroner inklusive salær, som ’Interiør, Strandgade 30’ gik for hos Sotheby’s i London sidste år.

»Nogle vil sige, at det er til den mørke side, og kompositionen kan synes tung og overlæsset med den her empiresofa i forgrunden«, funderede Kasper Nielsen, direktør for vurdering og salg hos Bruun Rasmussen, inden auktionen.

Det, der mangler, er lyset.

Foto: Bruun Rasmussen Auktioner

»På de billeder, der opnår de højeste priser, er det et lettere interiør med mere lys og kontrast mellem lys og mørke. Havde de elementer været der, havde vi nok sat det væsentligt højere. Så på den måde kan en solstråle hurtigt være mellem 5 og 10 millioner kroner værd«, lød det fra Kasper Nielsen.

Træer på danske hænder

Lys var der til gengæld masser af på dagens højdespringer, som til også auktionshusets overraskelse blev Hammershøi-motivet ’Landskab fra Kongevejen ved Gentofte. Sommer’ fra 1892.

Det umiddelbart undseelige motiv af en række vejtræer nord for København blev erhvervet af danske museum Davids Samling for 4,3 millioner kroner, hvilket var pænt over vurderingen på op til 2 millioner.

Dermed blev det ikke en af de udenlandske købere, der har vist stor interesse for den danske maler også på denne konkrete auktion, der stak af med billedet.

»Det glæder os, at Vilhelm Hammershøis landskab fra Kongevejen i Gentofte fremover bliver en del af Davids Samling. Der var virkelig kamp om maleriet, som blev budt op af bydere fra ind- og udland – såvel i auktionssalen som på telefonerne, så det er fantastisk skønt, at museet løb af med sejren«, siger Kasper Nielsen efter auktionen.

Maleriet vil blive snart udstillet på Davids Samling, som eller primært er kendt for sin store samling af islamisk kunst, som del af udstillingen 'Hammershøi - Udlån og indlån', som åbnede i dag og løber indtil 23. oktober.

Også kunstmuseet Ordrupgaard åbner fredag i denne uge en stor Hammershøi-udstilling med titlen 'Hjemme hos Hammershøi'.

Foto: Bruun Rasmussen

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce