Topscorere. De tre mest downloadede amerikanske film er fra oven 'Interstellar', 'Furious' og 'Avengers: Age of Ultron'. Her ses et billede fra 'Interstellar', der med sine 46,8 mio. downloads er den mest piratkopierede film i 2015.
Foto: Paramount Pictures

Topscorere. De tre mest downloadede amerikanske film er fra oven 'Interstellar', 'Furious' og 'Avengers: Age of Ultron'. Her ses et billede fra 'Interstellar', der med sine 46,8 mio. downloads er den mest piratkopierede film i 2015.

Kultur tophistorie

Pirateri koster amerikanske film 9 milliarder kroner i tabte biografindtægter

Uden piratkopiering ville 15 procent flere se film i biografen, fastslår ny amerikansk undersøgelse. Danske filmproducenter overvejer nu at tilslutte sig kampagnen, hvor netpirater bliver mødt med et krav om at betale erstatning.

Kultur tophistorie

Piratkopiering er med til at markedsføre film, så flere går i biografen. Men det opvejer langtfra det samlede tab, som piratkopiering påfører biograffilm. Det fastslår en undersøgelse fra Carnegie Mellon University i USA, der forsker i digital underholdning.

For godt nok får piratkopiering 1,5 procent flere til at gå i biografen, men andre 15 procent undlader at gå i biografen, fordi de kan finde gratis kopier af den på nettet.

Samlet betyder piratkopiering, at amerikansk film indspiller 9 milliarder kroner mindre i biograferne, end de ville gøre, hvis der ikke var piratkopiering, viser undersøgelsen.

Omsat til danske forhold betyder det, at film i danske biografer ville tjene 180 millioner kroner mere ind i dag, hvis de ikke blev piratkopieret. Dansk film alene ville tjene 54 mio. kr. mere, hvis de ikke blev piratkopieret.

»Og det ville være en meget stor gevinst for dansk film at tjene de ekstra penge, for i dag giver 9 ud af 10 film underskud«, siger direktør i Producentforeningen, Klaus Hansen.

Brevkrav fra advokater

I kampen mod piratkopiering har Scanbox og en række mindre udenlandske filmselskaber bedt danske advokater om at sende breve ud med et krav på typisk 1.500-2.000 kroner til almindelige forbrugere, der har set film ulovligt.

Det kan advokatfirmaerne gøre, fordi man kan se, på hvilken ip-adresse, altså hvilken computer, der bliver piratkopieret. Efterfølgende kan man få navn og adresse på den husstand, der har ip-adressen.

Advokatfirmaet Njord har på vegne af de udenlandske filmselskaber sendt breve ud til flere tusinde danskere, der har set deres film ulovligt på nettet. I brevet beder de om, at ulovlighederne stopper, og beder synderne om betale for de film, de har set ulovligt.

Og advokatselskabet Opus har sendt breve på vegne af Scanbox Entertainment, der er det hidtil eneste danske filmselskab, som bruger brevmetoden.

Men de kan snart få følgeskab af andre danske filmselskaber, siger Klaus Hansen fra Producentforeningen.

Det skal være ulovligt på samme måde, som det er ulovligt at gå ind i nogens hus og tage deres ting

»Der er overvejelser om, hvorvidt vi skal gå med i kampagnen. For selv om Rettighedsalliancen gør et godt stykke arbejde, så er det ikke nok«, siger han.

Rettighedsalliancen er en tværfaglig interesseorganisation, som bekæmper piratkopiering. Den satser på oplysningskampagner over for almindelige forbrugere og politianmeldelse og retsforfølgelse af bagmændene. Rettighedsalliancen mener ikke, at man skal forfølge den enkelte forbruger med bødekrav.

SE OGSÅ:

Brevkampagnerne fra Scanbox og de udenlandske filmselskaber går derimod direkte efter forbrugerne.

»Den her kampagne kører både i USA og Europa. Den har været i gang i Tyskland og England en række år, og vi kan se, at den har effekt. Målinger i Tyskland viser, at der er et markant fald i pirateriet«, siger advokat Jeppe Brogaard Clausen fra Njord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det fornemmeste er at få en reaktion fra folk, at gøre dem opmærksom på, at der sker noget ulovligt på deres ip-adresse. Og har de kendskab til, at der er foregået noget ulovligt, så er der en økonomisk løsning på 1.500-2.000 kroner«.

Vil det sige, at hvis jeg modtager et brev og finder ud af, at mine børn har set film på Pop Corn Times, så skal jeg betale?

»Ja, så skal der betales. Hvis nogen er på kontanthjælp og siger, at de ikke kan betale, men at de aldrig vil se film ulovligt igen, må vores klient (filmselskabet, red.) overveje, om man skal stå fast på denne her ’parkeringsbøde’«, siger Jeppe Brogaard Clausen.

Advokaterne har sværere ved at holde fast i kravet om betaling hos folk med en såkaldt åben internetforbindelse, altså en forbindelse uden kode. Det betyder, at enhver computer i nærheden i princippet kan bruge forbindelsen.

»I dag bliver alle internetforbindelser leveret med en kode, og vi er overraskede over, hvor mange der siger, at de har pillet den kode af«, siger Jeppe Brogaard Poulsen.

Forbrugerombudsmanden har ikke taget stilling til, om brevmodellen er lovlig eller ej. Men efter masser af henvendelser fra folk, der havde modtaget breve fra et af de to advokatfirmaer, har Forbrugerombudsmanden opfordret folk til at kontakte advokatkontorerne. Også hvis de ikke selv mener, at de har set film ulovligt, for ellers risikerer de, at sagen går til inkasso.

Insisterer advokatfirmaet på, at man skal betale alligevel, bør man kontakte sin egen advokat eller advokatvagten, der yder gratis retshjælp, siger Forbrugerombudsmanden.

Pirateri er langt større

Danske Biografer er glad for advokaternes brevmodel, fordi den gør folk opmærksom på, at der er et problem. Men modellen kan ikke stå alene, siger biografernes formand, Kim Pedersen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man bør gøre en indsats allerede i skolerne, så forbrugerne fra barnsben lærer, at piratkopiering er ulovligt og ødelægger filmbranchen. Og så bør loven laves om, så det er meget lettere at lukke piratsider. Det skal være ulovligt på samme måde, som det er ulovligt at gå ind i nogens hus og tage deres ting«.

Kim Pedersen fremhæver, at problemet med piratkopiering er væsentlig større, end den amerikanske undersøgelse viser. For det digitale område og dvd-salget er ikke med. Ligesom den heller ikke har undersøgt, hvor stor indflydelse piratkopiering har på, hvad det koster at se Netflix, HBO og lignende tjenester.

»For at kunne konkurrere med gratis er de tjenester så billige, at filmene bliver købt til spotpris. Og det forrykker forbrugernes opfattelse af, hvad det skal koste at se en film. På internettet kan du i dag ikke tage en pris for film, der afspejler filmens produktionsomkostninger«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce