SYRIEN. TV2 har som et af få medier i v erden fået permanent opholdstilladelse i Syrien af landets myndigheder. Nu åbner stationen kontor i hovedstaden Damaskus (billedet).
Foto: Pavel Golovkin/AP

SYRIEN. TV2 har som et af få medier i v erden fået permanent opholdstilladelse i Syrien af landets myndigheder. Nu åbner stationen kontor i hovedstaden Damaskus (billedet).

Kultur tophistorie

TV 2: Syrere tror ikke, at Tantholdt er en sød lille puddel

TV 2 har som første vestlige tv-station fået lov til at åbne et kontor i krigsramte Syrien.

Kultur tophistorie

Lige nu fylder hundredvis af vandpiber op i lokalerne på 15. sal, der hidtil har tilhørt en restaurant. Men snart rykker TV 2 ind i den lille lejlighed i centrum af Syriens hovedstad, Damaskus.

I en video på TV 2’s hjemmeside viser korrespondent Rasmus Tantholdt rundt i de lokaler, der fremover bliver tv-stationens faste kontor i byen. Som den første og eneste vestlige tv-station har TV 2 nemlig fået tilladelse af de syriske myndigheder til at have fast kontor og permanent visum i det Assad-kontrollerede område, hvor kun medier fra Kina, Rusland og Japan har samme vilkår.

Aftalen er ifølge TV 2 en »unik mulighed« for at bringe seerne tættere på virkeligheden i det krigshærgede land.

»Nu kan vi rejse frit i stedet for ofte at måtte vente i lang tid på at få visum«, siger TV 2’s nyhedsdirektør, Mikkel Hertz.

Risikabel situation

De syriske myndigheders tilladelse til TV 2 giver ifølge Ethical Journalism Network – et internationalt netværk – anledning til grundige etiske overvejelser:

»I det øjeblik vi lader regimer udvælge medier i en slags politisk skønhedskonkurrence, er man som medie nødt til at stille spørgsmålet: Hvorfor har vi fået denne tilladelse? Og hvorfor får andre ikke?«, siger direktør Aidan White.

»Det kan betyde, at mediet forventes at holde sig fra sager, som regimet ikke synes om«, siger han, men understreger samtidig , at han kender TV 2 som et »højest professionelt medie«:

»Men selv de mest uafhængige medier sætter sig selv i en risikabel situation i sådan et tilfælde her«.

TV 2 har arbejdet på det i lang tid

Hos TV 2 bekræfter nyhedschef Mikkel Hertz, at man har haft etiske overvejelser i forbindelse med kontorudvidelsen. I forvejen er der ofte klare begrænsninger for pressens arbejde i konfliktzoner. I Syrien bliver journalister som hovedregel eskorteret rundt af chauffører og assistenter sendt af de syriske myndigheder, uanset om de har permanent visum eller ej.

Vi ville da være nogle skarn, hvis vi ikke benyttede det her til også at servicere andre troværdige nyhedspartnere

TV 2 understreger, at stationens ja til kontor og permanent visum hverken betyder censur eller yderligere kontrol med TV 2’s journalisters arbejde. Præcis hvorfor TV 2 har fået lov, ved Mikkel Hertz ikke.

»Vi har arbejdet ganske lang tid på det, og det handler ofte om, hvem i systemet man har til at hjælpe sig. Men jeg tror ikke, der er ret mange, som tror, at vi er blevet udvalgt, fordi Tantholdt er en lille sød puddelhund, der ikke forholder sig kritisk til noget som helst. I det øjeblik, vi føler, nogen forsøger at misbruge os, må vi genoverveje situationen«.

En svær indsats

Krigen i Syrien er af flere danske korrespondenter blev udråbt til en af de mest komplicerede konflikter til dato. Propaganda og misinformation kommer fra både Assad-styret side og fra oprørerne og Islamisk Stat, sagde DR-korrespondent Michael S. Lund til Fagbladet Journalisten tidligere på ugen:

»Helt banalt betyder det for eksempel, at det er svært at tjekke, hvor koalitionens bomber rammer, og om de rammer de steder, som de siger. Vi kan heller ikke verificere alle historier om gasangreb, tøndebomber, massakrer osv.«.

Hos DR mener indholdschef Sandy French ikke, at DR ville styrke sin dækning i Syrien ved at have en mere permanent base i landet:

»Men derfor er da interessant at se, hvad TV 2 kan få ud af det«, siger hun.

Rapporterer for CNN og BBC

Aidan White fra Ethical Journalism Network siger, at krigen i Syrien er så omfattende og påvirker så mange mennesker og politiske beslutninger, at der med TV 2’s særstatus også følger ansvar:

»For mig at se er det altid en opgave for TV 2 og andre medier, der får særlige tilladelser, at sørge for at assistere kolleger fra andre medier, der ikke har samme muligheder«, siger han.

TV 2’s korrespondenter rapporterer jævnligt for internationale medier som amerikanske CNN og britiske BBC. Og det vil de blive ved med, siger Hertz:

»Vi ville da være nogle skarn, hvis vi ikke benyttede det her til også at servicere andre troværdige nyhedspartnere«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce