Udsigt. En af idéerne bag udsigtsplatformen var, at den skulle fremhæve kystens eksisterende kvaliteter ved at foretage et så lille indgreb i naturen som muligt. Illustration: Norrøn.

Udsigt. En af idéerne bag udsigtsplatformen var, at den skulle fremhæve kystens eksisterende kvaliteter ved at foretage et så lille indgreb i naturen som muligt. Illustration: Norrøn.

Kultur tophistorie

Udsigtspost over Vesterhavet bliver det første byggeprojekt inden for kystbeskyttelseslinjen

De første tegninger for det nye projekt ved kysten i Blåvand ved Varde er nu offentliggjort.

Kultur tophistorie

Det vakte ikke mindst i Politikens spalter en del postyr, at Naturstyrelsen gav tilladelse til ti prøveprojekter inden for kystbeskyttelseslinjen.

Nu er arkitektkonkurrencen om det første projekt afgjort, og der er tale om en lille strandpark, som skal fremme turismen i Blåvand ved Varde. Vinderforslaget er tegnet af den unge tegnestue Norrøn, som har ønsket med så lille et indgreb som muligt at fremhæve stedets eksisterende kvaliteter.

I dag er det mest synlige ved ankomsten til området en parkeringsplads. De foreslår, at man visuelt ’begraver’ parkeringen i klitterne og laver en træbelagt sti gennem landskabet, der giver adgang for alle. Stien munder ud i et aktivitetscenter udformet som et gårdrum mellem to klitter. Det er inspireret af den lokale gård og kulturarv Klitgården, hvis fire længer bruges til at skabe læ i det barske åbne landskab.

Vandlegeplads og café

I strandparkens gårdrum vil man kunne opholde sig i ly og læ, og her vil der være rum til at mødes, aktiviteter som boldspil og udeservering fra café, der ligger under dækket

Oppe på det store dæk, der vil blive belagt med de hårdtbrændt såkaldt blåt tegl, som Kiltgården også er bygget af, vil besøgende blive eksponeret for vinden og udsynet over stranden og havet. Det er således kontrasterne mellem det beskyttede og det udsatte, som Norrøn har søgt at iscenesætte i sit vinderforslag.

Med i projektet kommer en vandlegeplads med små soppebassiner, der tilbageholder tidevand, og som vil være markeret af træpæle, et motiv, man kender fra de pæle, fiskere tørrer garn på, men som her i badesæsonen vil kunne bruges til at hænge køjer eller klatresnore i.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce