hOMOFICERET. Det er en yndet genre inden for fan fiction at lade meget maskuline superhelte have homoseksuelle romancer. Eksempelvis Superman og Batman, der er premiereaktuelle med 'Superman vs. Batman: Dawn of Justice'. Den har allerede været genstand for ivrig opmærksomhed fra fans, der ønsker sig en særlig udvikling i handlingen....Tegning: Thomas Thorhauge

hOMOFICERET. Det er en yndet genre inden for fan fiction at lade meget maskuline superhelte have homoseksuelle romancer. Eksempelvis Superman og Batman, der er premiereaktuelle med 'Superman vs. Batman: Dawn of Justice'. Den har allerede været genstand for ivrig opmærksomhed fra fans, der ønsker sig en særlig udvikling i handlingen....Tegning: Thomas Thorhauge

Kultur tophistorie

Fanfiction boomer - men hvad er det egentlig?

Vi har bedt en forsker og en fanfictionskribent forklare, hvad fanfiction er for noget, og hvorfor det er så fascinerende.

Kultur tophistorie

Fanfiction, hvor fans digter videre på deres yndlingskarakterers liv, har eksisteret i evigheder. Det er en måde at bygge bro til et bestemt univers, som man gerne vil identificere sig med, men det kan også være et oprør mod den officielle handling eller udvikling af karaktererne.

For eksempel er det en yndet genre at homoficere meget maskuline og heteroseksuelle superhelte. Som Superman og Batman, der er premiereaktuelle i ’Superman vs Batman: Dawn of Justice’. Filmen og de to helte har allerede været genstand for ivrig opmærksomhed fra fans, som ønsker sig en særlig udvikling i handlingen.

Vi har bedt to eksperter fortælle om fænomenet og tre kritikere se nærmere på hver sit stykke Batman/Superman-fanfiction valgt blandt de uendelig mange, der findes på nettet.

Eksperten »Fænomenet er ældgammelt«

Kasper Bro Larsen. Lektor i teologi på Aarhus Universitet. Har interesseret sig for fanfiction som tilgang til den tidlige kristendoms fortællinger om Jesus.

Hvad er fanfiction?

»Fanfiction bliver også kaldt den demokratiske genre. Det er, når læsere digter videre på et allerede etableret eller officielt værk, som kaldes kanon. Nye fortællinger med særlig gennemslagskraft i fanmiljøet kaldes så fanon. Det er spændende, at fænomenet boomer nu, og det er et eksempel på, at vi flytter os fra en betragterkultur til en deltagerkultur. Du ser jo heller ikke længere bare fjernsyn, du skal helst kunne bruge en app eller interagere på anden vis. Det her kan kaldes internettets store forfatterskole«.

Hvor stammer fanfiction fra?

»Fænomenet er ældgammelt. Der er bibelske eksempler på noget, der ligner fanfiction, hvor evangelierne er blevet til ved videreskrivning på tidligere historier. Nogle mente for eksempel, at der manglede scener om Jesu barndom, og skrev derfor barndomsevangelier. Som en slags ’missing scenes’, som en af fanfictiongenrerne kaldes«.

»Allerede i 1930’erne kom der hele fanmagasiner, hvor fans skrev videre på historierne om superheltene. Det har altid fascineret. Desuden bliver det også brugt flittigt i danskundervisningen, hvor eleverne for eksempel kan blive bedt om at skrive, hvad de tror, der sker, når brødrene Løvehjerte kommer til Nangilima«. [FAKTA-2]

Er der flere kendte eksempler på fanfiction?

»’50 Shades of Grey’ begyndte som fanfiction, hvor E.L. James videreudviklede karakterer fra Twilight-serien, inden hun ændrede navnene og gjorde det til sit eget. Der er også udgivet flere fansequels til for eksempel Jane Austens ’Fornuft og følelse’«.

Hvad bruger skribenterne det til?

»Det er en måde, fans vedligeholder myten på. De holder deres helligtekst (de kalder den jo selv kanon) i live ved at bygge broer fra deres egen verden til dens verden«.

»Hvis man for eksempel som ung pige er vild med ’Star Wars’, skriver man måske historier om jedis som piger, dengang der ikke fandtes det, så universet er mere aktuelt for dem«.

»Men man kan også bruge det som kulturkritik – som da der blev lavet en omskrivning af ’Borte med blæsten’ som set fra slavernes synspunkt. Her låner man værkets autoritet til at få sit budskab ud«.

»Et andet eksempel: I den tidlige kristendom var Judas en skurk, men så kom Judasevangeliet, hvor han var den discipel, der havde forstået Jesus bedst«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvorfor bliver fanfiction ofte brugt som en seksualisering af kanon?

»Det er jo en stor del af den menneskelige fantasi. Jeg læste for eksempel selv tegneserier om en stewardesse, der hed Natascha, da jeg var teenager. Hun var vildt lækker, men der var aldrig noget sex. Men senere kom der en hel undergrund, hvor hun lavede alt muligt ude på toilettet. Den slags universer, hvor seksualiteten ligger under overfladen, pirrer den menneskelige fantasi«.

Fancition-skribenten: »Har gjort mange dårlige b-film og serier gode«

Sarah Glerup Har siden studietiden været medlem af fanfiction-grupper. Har især skrevet slash for damer – historier, hvor kvinderne er homoseksuelle.

Hvilken slags fanfiction skriver du?

»Jeg skriver mest femme-slash, altså jeg laver heltinderne om til lesbiske. Det gør jeg, fordi jeg selv er lesbisk. Men mange af dem, der laver hetero-mænd som Superman og Batman om til homo, er faktisk også kvinder. Den mest banale grund, jeg har hørt til det, er, at »En lækker mand er godt, men to er bedre«. Ellers kan forlægget have meget med det at gøre – hvis der allerede i kanon er små ledetråde hen imod, at personerne har et seksuelt forhold. Det er ofte der, jeg skriver. Der føler jeg mig lidt som en slags detektiv, der finder spor, som bekræfter tesen. Det er vanvittigt, for det er jo fiktion, så der findes jo ikke en objektiv virkelighed. Men det er virkelig sjovt«.

»Der findes det, der hedder ship-manifester. Ship er forkortelse for ’relationship’, og betyder, at man parrer to figurer i et forhold. Der er folk, der har siddet og pillet hele den gamle ’Charlies Angels’ fra hinanden for at bevise, at to af pigerne er et par«.

Men hvad er det fascinerende ved det?

»Det er en meget aktiv måde at se film og fjernsyn på. Man medfortæller. Det har gjort mange dårlige b-film og serier gode«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ligger der et oprør i det?

»Ja, især når det gælder Superman og Batman. To præmieeksempler på heteroseksuelle mænd og urørlige superhelte i kanon. Meget etablerede figurer. Det kan man godt få lyst til at sabotere, fordi det er så pænt. Både for at få lov, og hvis man selv er en minoritet at gøre dem til sine egne«.

»Tænk, hvis man som minoritet kunne sige: »Hey, Harry Potter er en af os«. Hvor ville man ønske, han var det«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce